sahadaki bu bağlara değinen hizbullah’a yakın kaynaklar, herhangi bir savaşın sadece amerika ile iran arasında olmayacağı, ateşin otomatik olarak bölgeye yayılacağını vurguluyor. bu nedenle washington ve tel aviv, belki savaşı başlatabilir ancak sonrasında yaşanacakları asla kontrol altına alamayacak ve savaşı sonlandıramayacaktır.
işgalci rejimin, direniş lideri seyyid hasan nasrallah’ın varlığından dolayı sıkıntı çektiği kuşku götürmez. siyonistlerin bu sıkıntıları itiraf etmesi ile birlikte, eski israil başbakanı yitzhak shamir’in “araplar aynı arap, deniz aynı deniz” sözleri de, tarihin tozlu sayfalarına gömülmüş oldu.
esad arzulu bir şekilde bir tehdit durumunda kendisinin de parçası olduğu direniş ekseni’nin yanında yer almayı bekliyor. esad’ın 2006’da silah depolarını hizbullah’a açması bugün sadece geçmişe ait küçük bir jest olarak görülebilir: israil ile yapılacak sonraki çatışmada esad tüm suriye ordusunu hizbullah ve genel sekreteri seyyid hasan nasrallah’ın yanında savaşa sokacak.
temel olarak kendi kendine yeterlilik üzerine kurulu bir ekonomi olan ‘direniş ekonomisi’ mükemmel bir fikirdir. iran’ın dışarıdan dayatılan yaptırımlardan kurtulmasına yardım ettiği gibi, aynı zamanda ülke içi kapasitelerin ilerlemesine yardım etmekte, ülke içinde istihdam ve katma değer yaratmaktadır ve son kertede iran, küreselleşmiş batı ve dünya ticaret örgütü kontrollü dünya ticaretinde yapa
“politika değişikliği suudi arabistan ve israil’i yeni bir stratejik yakınlaşmaya götürdü ve bu büyük ölçüde, iki ülkenin de iran’ı varoluşsal bir tehdit olarak görmesinden kaynaklıydı. bu ülkeler doğrudan görüşmelere girişti ve israil ve filistin’da daha fazla istikrarın meydana gelmesinin iran’a bölgede daha sınırlı kaldıraç sağlayacağna inanan suudiler, arap-israil müzakerelerine daha yoğun bir
pepe escobar bağımsız bir jeopolitik analisttir. russia today, sputnik ve tomdispatch için yazar ve abd’den doğu asya’ya dek uzanan farklı web siteleri, radyo ve tv programlarının sıklıkla aranan bir katılımcısıdır. pepe escobar aşağıda okuyacağınız röportajı ayetullah hamaney’in resmi sitesi khamenei.ir’in ingilizce sayfasına vermiştir.
wikileaks size, panama belgeleri’nin amerika birleşik devletleri, george soros’un çeşitli stk’ları ve bir dizi batılı gazeteci tarafından sunulduğunu söyledi. bunun kanıtı bugün çürütülemez. son birkaç on yılda sadece haberleri kontrol etmek için değil, aynı zamanda toplumun işlemesini sağlayan kanunları bile etkilemek üzere geniş bir ağ kurulmuştur. işte, işlerin yeni dünya düzeni dahilinde işle
hasan sivri, beyrut'a giderek medya şafak için hizbullah'a yakın stratejist dr. enis nakkaş ile son gelişmeleri ele aldıkları bir röportaj yaptı. bu önemli röportajı iki bölüm halinde yayınlıyoruz... ilk bölümde rusya'nın geri çekilmesi, suriye'de federasyon ilanı, bunun yansımaları ve federasyonun hangi şartlar altında tüm bölge için seçenek olabileceği konularına ağırlık veriliyor...
prof. efraim ınbar -bar-ılan üniversitesi begin-sadat stratejik çalışmalar merkezi müdürü- jerusalem post'a "israil'in açık çıkarı iran'ın yemen'deki etkisinin azaldığını görmektir. bu aynı zamanda suriye'de de doğrudur. esad'ın düşüşü şii koridoruna darbe vurmak olacaktır" dedi.
nijerya ordusuna ait olan bir aracın nijeryalı olmayan beyaz askerler taşıdığını ve bunların doğrudan halkın üzerine ateş açtığını gördük. daha önce bilgi sahibi kişilerden bazıları, ordudaki askerlerden bir grubun eğitim için tel aviv’e gönderildiğini söylemişti. bunu dikkate aldığımızda, bu beyaz askerler israilliymiş gibi görünüyor.
el-suud sadece husileri ezmeyi amaçlamıyordu, yemen’i büyük bir kara istilasına açık hale getirmek ve halkını ışid sürüleri karşısında savunmasız hale getirmek istiyordu: bu, ırak’taki yıkımın bir tekrarıydı.
ibn arabi şarihi şarani: imam mehdi, imam hasan-ı askerî’nin evladındandır. hicretin 255. yılının şaban ayının 15. gününün gecesinde dünyaya gelmiştir. mehdi, hz. isa b. meryem ile bir araya geleceği güne kadar hayatta kalacaktır. buna göre şu anki yaşı -eserin yazıldığı tarih itibariyle- 700’dür.
daha büyük bir ihtimalle riyad, “petrol silahını” basit bir şekilde, amerika birleşik devletleri’ne tahran’la nükleer anlaşmadan uzaklaşması için baskı yapmak ve rusya’yı şam’a verdiği desteği sonlandırmaya zorlamak için ileri sürmüştür.
dünya çapındaki sözde selefiler, abdülaziz ibn baz ve şeyh ebu abdullah muhammad ibn el-usaymin’e büyük itibar göstermektedir. ibn baz, 1990’ların başlarında fetva hizmetini abd kuvvetlerinin arap yarımadası’nı işgal etmesi için vermişti. el kaide ve onun suriye kolları, suudi rejimiyle olan bağları iyi bilinen şeyh ibn el-usaymin’in önünde eğiliyorlar.
amerikalı yazar james petras'tan dosyalık çapta önemli bir analiz...
türkiye ve katar, esad ile yakınlaşıp onu israil ile barışçıl bir çözüme çekmek üzere görev üstlendiler. hatırlarsanız arabulucu türkiye idi. katar emiri şam'a gidip gelip ''suriye'yi sana isviçre gibi yapacağım, oteller, şunlar bunlar'' diyordu. bir ara bana da benzer şeyler dediler. gün gelir o ilişkileri söyleriz ama katar emiri bana ''suriye yönetimini ikna edin, acele davransınlar, bir şeyler
"ibrahim, suriye’nin kuzeyindeki kasaba ve köylerini ışid gibi aşırılıkçı gruplara karşı korumak için savaşan kürtlerle arası iyi olan gizli bir arabulucudan da yardım istedi. bu gizli arabulucunun teklifi üzerine, kürt yetkililer kuzey fırtınası’ndan lübnanlı rehineleri serbest bırakmasını istediler."
washington’un iran’a olan düşmanlığı, abd hakimiyetindeki küresel kapitalizme hizmet eden amerikan emperyalizminden ileri gelmektedir. abd emperyalizmi, bağımsız ekonomik ve siyasi gelişme yolu izleyen her ülkeye düşmandır. iran da bu listenin başındadır. bu nedenle, iran’a yaklaşım konusunda abd ve israil arasındaki fark, strateji farkı değil, taktik farkıdır.
ufukta abd’nin dış politikasında değişiklikler olabileceğine dair net işaretler vardır, ancak bunların pozitif, ilerleme yönünde sonuçlara mı dönüşeceğini, yoksa abd’nin daha alışık olduğumuz “israil malı” ortadoğu politikaları yolunun izlenmeye devam mı edileceğini zaman gösterecek.
el menar'da yayınlanan önemli bir başyazı...
press tv beyrut’taki lübnan üniversitesi’nde profesör olan muhsin salih ile şii alim şeyh hasan el ziyad ve ailesinin suudi arabistan’da casusluk suçlamasıyla tutuklanması hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.
islamî mukavemet düşüncesi, devletlerin ötesinde varlık göstermiş ve halklar arasında kök salmıştır. uluslararası ilişkiler teorilerine göre devletler asıl oyuncular olarak kabul edilir. ancak mukavemet düşüncesinin pratikleşme sürecinde hem devletler hem de devlet dışı unsurlar birlikte çalışmıştır.
gerçekte kono’da dün bombalar düşmeye başladığı zaman çok sayıda insan, çok sayıda masum sivil hayatını kaybetti. küçük bir kasabaya düşen topların etkisinden kaçmak için bir kanala atlayan çocuklardan bile üçü hayatını kaybetti. onlar, fransız askeri operasyonunun bir sonucu olarak boğuldular.
filistin islamî cihad hareketi tahran temsilcisi dr. nasır ebu şerif, iran’ın islam ümmetinin mihveri olduğunu vurgulayarak, “eğer bir gün islamî iran bir saldırıya maruz kalırsa islamî mukavemet hareketleri vazifeleri gereği iran’ı kesinlikle destekleyeceklerdir” diye konuştu.
beyaz saray ve abd savunma bakanlığı tarafından yapılan yeni asya-merkezli stratejilere ilişkin son açıklamalar, abd'nin gelecekteki askeri odaklı çabalarının, çin’in yeni düşman olarak belirlenmesiyle birlikte asya pasifik bölgesi üzerinde yoğunlaşacağını ortaya koymuştur.
press tv londra’dan latin america bureau editörü javier farje ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi. farje’ye san francisco’dan latin amerika uzmanı gloria estela riva ile londra’dan latin amerika uzmanı ısaac bigio eşlik ediyor.
amerika suriye muhalefetinin askeri merkezlerini ’tekfirci ekstremistlerden’ izole etmek için çalışmalar yapıyor. bu noktada özgür suriye ordusunun personelini ve liderliklerini yeniden şekillendirdi. ama planlarını başarısızlığa sürükleyen iki umutsuz faktör var: 1- içerdeki muhalefetin; saflarına katılmış olan subayların çıkar tartışmaları. 2-suriye muhalefetini içerde olduğu gibi bırakan ve yok
"makale, katar ve suudi arabistan’ın sünni monarşilerinin, şii hâkimiyetindeki iran’ın etkisini azaltmak amacıyla bölgede hayata geçirmek istediği mezhepçi gündemler temelinde katı islamcılara silah aktarılmasında oynadığı role de işaret ediyor."
"bu yıl kudüs günü’nde bölge ülkelerinde düzenlenen mitinglerde müslüman halklar siyonist rejimin gözüne baka baka isteklerini dile getirmişlerdir. inşallah gün geçtikçe kendilerini daha net ifade edeceklerdir."
"2003 yılındaki amerikan işgaliyle birlikte suriye, reformlara verdiği önceliği abd’nin ırak’tan sonra şam’ı da işgal edebileceği ihtimalinin yarattığı baskılar nedeniyle bırakmak zorunda kaldı. ardından suriye’nin 2005 yılında hariri suikastıyla ilişkilendirilmesi ve suçlanması gelirken 2008 yılında bu suçlama geri çekildi."
tabnak.ir sitesi fransa'nın yeni cumhurbaşkanının, ülkesinin iran politikasında değişime gitme ihtimalini ele alan bir analiz yayınladı.
ünlü amerikalı akademisyen ve düşünür noam chomsky the guardian’da yayınlanan son makalesinde “iran’ın stratejik doktrinleri savunmacıdır, işgali defetmeye dayalıdır” diye yazdı.