Özel Haber / Guardian Türkiye Sınırından Giren Silahları Yazdı

Özel Haber / Guardian Türkiye Sınırından Giren Silahları Yazdı
Ünlü İngiliz gazetesi Guardian’ın dünkü sayısında (29 Haziran) Martin Chulov isimli muhabir tarafından kuzey Suriye’den geçilen bir makale yayınlandı. Makalede, Türkiye sınırına yaklaşık 4 kilometre uzaklığında olan bir köyün silah kaçakçılığının ve ordudan firar ederek Özgür Suriye Ordusu’na katılanların merkezi haline geldiği belirtiliyor.

Özel Haber / Guardian Türkiye Sınırından Giren Silahları Yazdı

Ünlü İngiliz gazetesi Guardian'ın dünkü sayısında (29 Haziran) Martin Chulov isimli muhabir tarafından kuzey Suriye'den geçilen bir makale yayınlandı. Makalede, Türkiye sınırına yaklaşık 4 kilometre uzaklığında olan bir köyün silah kaçakçılığının ve ordudan firar ederek Özgür Suriye Ordusu'na katılanların merkezi haline geldiği belirtiliyor.

Söz konusu yazıya göre, ismi belirtilmeyen ve Suriye rejim güçlerine 12 kilometre uzaklıkta olan bu köy Türkiye'ye sığınan mülteciler ve silahlar için lojistik bir merkez olarak iş görüyor. Chulov, 4 kilometre ötedeki Türkiye sınırı boyunca uzanan zeytin ağaçları ve patates tarlalarının kaçakçılık için elverişli bir ortam yarattığını söyleyerek silahların nereden geldiğine de işaret etmiş oluyor. Yazar ayrıca, 16 kilometrelik alanın tampon bir bölge olarak işlev gördüğünü ve gelen silahların Türkiye'nin rızası olmadan ulaşmasının mümkün olmadığını kaydediyor.

Martin Chulov, firarilerin, Türk uçağının geçen hafta düşürülmesi hadisesi sonrasında Türk birliklerinin güney sınırına konumlanmalarının ardından kendilerini daha güvende hissettiklerini söylediklerini aktarıyor.

Buradaki isyancılar sadece silah yardımı almadıklarını da kabul ediyorlar. Anlattıklarına göre “ABD hükümeti adına çalıştıklarına inandıkları bir Amerikalı da sınırı geçmiş ve tanımadıkları birtakım başka savaşçılar tarafından Suriye topraklarına” sızdırılmış.

Köydeki Özgür Suriye Ordusu komutanlarından Abdurrahman Hallak “Gerçek silahlar geldi. Yaklaşık 5000 adet. Fakat yine de savaşı kazanmak için bunlar yeterli değil” diyor. Suudi Arabistan ve Katar tarafından organize edildiğine inanılan bu silah sevkiyatının yenisine hazırlanan Hallak eline bir otomatik tüfeği alarak “Bununla bir tankı durdurabilir misiniz? Hayır! Bir RPG ile? Belki. Ama bizim tanksavar roketlerine ihtiyacımız. Bunların yakında elimize geçeceğini ümit ediyoruz. O zaman büyük fark yaratacaklar” diye konuşuyor.

medyaşafak