Kızının Dilinden Şehid İmad Muğniye

Kızının Dilinden Şehid İmad Muğniye
Şiaonline haber merkezi İmad Muğniye’nin kızıyla bir söyleşi gerçekleştirdi. Ve söz konusu söyleşide, babası İmad Muğniye’ye bakışı, İran halkının İmam Muğniye’ye yaklaşımı, Şehit Muğniye’nin aile yaşantısı, hatıratı, Şehidin şahsına dair önemli noktalar ele alındı.

Kızının Dilinden Şehid İmad Muğniye


 

Şiaonline Haber Merkezi İmad Muğniye’nin kızıyla bir söyleşi gerçekleştirdi. Söz konusu söyleşide, babası İmad Muğniye’ye bakışı, İran halkının İmam Muğniye’ye yaklaşımı, Şehit Muğniye’nin aile yaşantısı, hatıratı, şehidin şahsına dair önemli noktalar ele alınıyor.

Selam aleykum, öncelikle, İran’a hoş geldiniz demek istiyor ve sizden İran hakkındaki görüşlerinizi sormak istiyorum.

Teşekkür ederim… Elbette bu benim İran’a ilk gelişim değil ve bu nedenle benim oluşmuş bir fikrim zaten var İran hakkında.

O zaman, Farsça konuşabiliyorsunuz sanırım. Babanız Farsça biliyordu ve siz de defalarca İran’a gelip gittiniz?

Aslında anladığımı söyleyebilirim ancak konuşamıyorum, inşa Allah çalışıp, çabalayacak ve Lübnan’da İran Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığından da yardım alarak öğreneceğim.

Şehid Muğniye’nin kaçıncı çocuğusunuz?

İlk çocuğuyum ve benden sonra da 2 erkek ve bir de kız kardeşim var.

Kaç yaşındasınız?

27 yaşındayım ve bir kız, bir erkek evlat sahibiyim.

Evleneli kaç yıl oldu?

11 yılı aşkın evliyim. En büyük çocuğum 11 yaşında.

Babanızın şehadeti arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizi ne yönde etkiledi?

Dostlarımın ve iş arkadaşlarımın birçoğu benim İmad Muğniye’nin kızı olduğumu bilmezlerdi ve babamın şahadetinden sonra bunu açık etmek zorunda kaldım. Onlara neden söylemediğim konusunda beni çok hırpaladılar. Diyebilirim ki, babamın şehadetinin hemen öncesine kadar saklı bir hayat sürüyordum.

Şehidle ilişkiniz nasıldı? Acaba bize bir hatıra anlatır mısınız?

Babamla bir baba evlat ilişkisinden ziyade iki dost gibiydik, hatta birçok meseleyi onunla tartışır, ondan fikir alırdım. Şehid Muğniye, evde, şefkatli ve görev bilen bir baba, benim iyiliğimi isteyen hakiki bir dost ve evlatları için merhamet dolu bir üstattı. Şehadetinden önce ben siyasi ilimler sınavına hazırlanıyordum. Bir keresinde babam ders kitaplarımdan birini özetledi ve bazı konuları benim için şerh edip açıkladı. Her ne zaman ona bir konu hakkında soru sorsam, büyük bir sabırla sorularıma cevap verirdi.

Acaba Şehit Muğniye’den geriye elyazmaları da kaldı mı?

Evet, hem de çok… Elbette birçoğu güvenlikle ve Hizbullah operasyonlarıyla ilgili meselelerdi ve bunlar bizim sorumluluğumuz altında değiller. Ama sanırım başka konularda da elyazmaları mevcut.

İslamî Uyanış ve Gençler Konferansı hakkındaki görüşünüz nedir?

Hiç kuşkusuz, hem kemiyet hem de keyfiyet açısından bu konferans kendi emsalleri arasında eşsizdi. Ümit ediyorum ki, bu rüya devam etsin ve bu konferansın etkileri görülsün. Ama her halûkârda, muazzam bir konferanstı.

Muğniye hanım! Biz daha çok Şehid Muğniye’nin savaşçı yönüne aşina olduk ve o büyük komutanın mazlumca şehid edilişinin yıldönümü de geldi çattı, Şehid’in ahlakı ve aile yaşantısı hakkında bir şeyler anlatır mısınız?

Babamın aile yaşantısındaki büyük olgulardan birisi, göze çarpan tevazusuydu. O aile üyelerine karşı çok şefkatliydi ve ne zaman evde olsa, biz kendimizi güvende hissederdik. Elbette, bu davranış biçimi sadece aile üyeleriyle sınırlı değildi hatta onu tanımayanlar bile, dışarıdan evimize gelir, onunla birlikte otururlardı. Onlar babamın davranışlarını garipsemiyorlardı, çünkü herkese çok büyük muhabbet gösteriyordu. Babam Şehit Muğniye, aynı zamanda savaşçı bir adamdı ancak tevazu onda en fazla öne çıkan özellikti.

İslamî uyanış dalgası, bugünlerde daha çok Arap-İslam ülkelerini etkisi altına alıyor, sizce, Lübnan gençlerinin direnişi ve İmam Muğniye’nin şehadeti İslam âleminde gençlerin uyanışı üzerinde nasıl bir tesir bıraktı?

Bence, bu çok güzel bir konferanstı ve ben de katılmaktan dolayı çok memnunum. İslam İnkılâbı Rehberi ile görüşmemiz de, çok manevi ve anlamlıydı benim için. Bu görüşme bende mutluluk ve fevkalade bir halet-i ruhiye yarattı. İslam İnkılâbı Rehberi İslam âlemi meseleleri ve İslami uyanış hakkında da derin görüşlere sahip ve herkese güç veriyor. Hem ben hem de izleyiciler, bizler bu oturumdan ve onun doyurucu açıklamalarından fazlasıyla istifade ettik. O görüşme beni öylesine mutlu etti ki, bunu kelimelerle beyan edemiyorum. İran İslam Cumhuriyeti bizim evimiz ve hepimizin canı İslam İnkılâbı Rehberine, Seyyid Ali Hamaneî’ye fedadır.

Babanızın şehadetinden sonra, onun sizin yanınızda olmadığını anladığınız süreçte neler hissettiniz?

Babamın şehadetinden sonra, anladık ki o bizim yanımızda yok, kalbimiz buruktu çünkü onun varlığı bize emniyette olduğumuzu hissettiriyordu. Ama onun şahadetinden sonra kanının bize emniyet sağladığını hissediyoruz. Eminiz ki, babamız İmad Muğniye, Siyonist rejim karşısında vatanımızı ve İslam’ı korumak için mücadele etti ve direniş yolunda şehadete ulaştı. Böylesine bir babanın evlatları olmakla iftihar ediyoruz.

Bu büyük şehidin fikirlerini ve şahsiyetini insanlara ulaştırmak için bir programınız var mı?

Onun hakkında bir kitap yazmak için uğraşıyoruz. Ancak bu belli sebeplerden dolayı zor bir mesele. Aynı zamanda, onun şahsiyetinin bilinmeyen birçok yönü var. Bu mesele için de bir kültür merkezi kuruldu.

Son olarak, Şehid Muğniye İran’da ne kadar seviliyor?

Özellikle babamın şehadetinden sonra, bu birkaç sene içerisinde yaptığım görüşmelerde, İran halkının Hizbullah’a ve Şehid Muğniye’nin şahsına olan ilgilerini gördüm, bunun en bariz örneği, Rehber Hamanei’nin başsağlığı mesajıdır. Bu konferansta da birçok insanla karşılaştım ve Şehid babama büyük bir saygı gösterdiklerini gördüm. Ve burada bulunan arkadaşlardan Şehit Muğniye’nin şahadetinden sonra, İranlılardan birçoğunun çocuklarına İmad ve Rızvan isimlerini koyduklarını işittim.

 

Hüseyin Beheşti tarafından medyasafak.com için çevrildi.