Obama’nın Geri Adımı Suriye Muhalefetinde Deprem Etkisi Yarattı

Obama’nın Geri Adımı Suriye Muhalefetinde Deprem Etkisi Yarattı
Selim İdris, El Cezire’ye verdiği röportajda “Saldırı çağrısı yapıyoruz ve uluslararası topluma da bu rejimin yalan söylediği ve yalancı Putin’in de onun bu işteki öğretmeni olduğu uyarısında bulunuyoruz. Putin en büyük yalancıdır” dedi

Obama'nın Geri Adımı Suriye Muhalefetinde Deprem Etkisi Yarattı

 

Obama'nın son geri çekilme hamlesi Suriye muhalefetinde yoğun bir hayal kırıklığı yarattı.

 

Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarını uluslararası kontrole açma teklifine Şam ve Washington'un onay vermesi, Suriye muhalefetinin ana gövdesi tarafından “politik bir manevra” olarak değerlendirildi.

 

Muhalifler Pazartesi yayınladıkları bildiride “(Rus Dışişleri Bakanı) Lavrov'un teklifi, politik bir manevradan ibaret ve daha çok ölüm ve Suriye halkının daha fazla yıkıma uğramasından başka sonuç vermeyecek gereksiz bir oyalama çabasının parçası” yorumunu yaptılar.

 

Sözde Özgür Suriye Ordusu başkanı ise hem Beşar Esad'ı, hem de Moskova'yı hile yapmakla itham etti.

 

Selim İdris, El Cezire'ye verdiği röportajda “Saldırı çağrısı yapıyoruz ve uluslararası topluma da bu rejimin yalan söylediği ve yalancı Putin'in de onun bu işteki öğretmeni olduğu uyarısında bulunuyoruz. Putin en büyük yalancıdır” şeklinde konuştu.

 

Selim ayrıca “Karar alıcıları Esad'ın hilekar tuzağına düşmemeleri” konusunda da uyardı.

 

Öte yandan, kuzey Suriye'deki silahlı grupların komutanlarından ve Yüksek Askeri Konsey sözcülerinden olan  Kasım Saadeddin de “Bu Şam rejimi tarafından uygulanan bir tuzak ve aldatıcı bir manevra. Vaziyetin düzeltilmesine hiçbir fayda sağlamayacak. Uluslararası müfettişlerce bulunması neredeyse imkansız olan tonlarca gizli silahları var” dedi.

 

Başka bir Suriyeli muhalif figür olan Amr el Azm da, benzer şekilde “Bütün bu hadiselerde mutlak kaybeden taraf muhalifler. Rejim çok yakın bir saldırıdan kurtuldu ve Ruslar da tüm süreç boyunca diplomasiyi savunduklarını söyleyebilecekler. ABD de bunu sahne arkasında yapılan görüşmelerde Obama tarafından önerilen bir girişim olarak lanse edecek. Suriye rejimiyse bu süreyi sahadaki kontrolünü pekiştirmek için kullanacak” diye konuştu.

 

medyasafak.com