"Suriye Muhalefeti Batı’nın İlgisini Arıyor"

"Suriye Muhalefeti Batı’nın İlgisini Arıyor"
Bir politik analist, Suriye muhalefeti “Sürgündeki Suriye Hükümeti”ni kurmak için “Batı destekli ilgiyi” cezbetmek istiyor, diyor.

Suriye muhalefeti Batı'nın ilgisini arıyor
 


Bir politik analist, Suriye muhalefeti “Sürgündeki Suriye Hükümeti”ni kurmak için “Batı destekli ilgiyi” cezbetmek istiyor, diyor.

Suriyeli muhalif gruplar Suriye hükümetine karşı bir liderlik oluşturmak için kısa bir süre önce Katar'da bir ilk birlik anlaşması imzaladılar.

Press TV Londra'dan Suriye Sosyal Kulübü üyesi İsa Chaer ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Chaer Press TV'deki News Analysis (Haber Analiz) programında iki misafire eşlik ediyor: New York'tan politik ve askeri analist Michael Burns ve Beyrut'tan politik analist Cihad Muracede.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Doha'da yapılan bu anlaşmayı ne kadar önemli buluyorsunuz?

Chaer: Bence bu, Suriye'de yaşayan insanlar için koalisyon veya muhalefet koalisyonu, hala bölündüğü için önemsiz bir şeydir. Dün gelen bazı haberlere göre onlar yerel koordinatörler üzerinde kontrole sahip değiller ve yerel koordinatörler bu muhalefet koalisyonundan çekildiler ki, bunlar sahada etkili olanlardır.

Öyle ki, gerçekte hala bölünüyorlar ve kendilerinden başkasını temsil etmiyorlar. Suriye halkının temsilini haiz değiller.

Bize göre bu ancak ilgi çekmek için bir başka manevradır, Batı destekli ilgi için, Suriye'de merkezi olmayan, ama Batılı ülkelerle ve Fars Körfezi bölgesindeki destekçileriyle bağlantıları ve üsleri olan bir çeşit sürgündeki hükümet.

Press TV: Doha'da onayladıkları anlaşmanın bir yönüne bakılınca, bu nasıl bir yöndür, aslında onlar Suriye hükümetiyle hiçbir diyaloga girmeyecekler mi?

Bu yöne bakmak istiyorum. Gerçek buysa, her şeyden evvel, Suriye halkının iyiliği için ülkeye istikrar getirecekse niçin oturup bakış açınızı konuşmak bile istemeyecekler?

Chaer: Peki, bu toplantının önemsiz olduğunu varsayan Lübnanlı misafirinize uymama izin verin. Suriye halkı barış ve istikrar istediği için bu önemsizdir. Halk aslında durumu ajite ederek ülkedeki tahribatı arttıracak ve daha fazla kan dökecek kişileri istemiyor.

Bu koalisyon şimdi Suriye'ye barış getirmeyecek. Daha fazla kaos getirecek. Öyleyse bu, içerideki insanlar için önemsizdir, belki dışarıdakiler için önemli olabilir, destekçiler için, ama içerideki insanlar için önemsizdir.

Sizin hükümetle görüşmeler olmayacağına dair sualinize dönecek olursak, bu tuhaf bir tasarıdır. Doğrusu, bizim bakışımızla günün sonunda Suriye halkı hala Suriye'de barış, güvenlik ve daha fazla tahribat olmaması için birleşecek ve Suriye halkının büyük bölümü hala Suriye ordusunu ülkeyi güvende tutan, sahadaki meşru kuvvet olarak görüyor.

Bu durumda, eğer bu grup gelip masada oturmak ve hükümetle diyalog kurmak istemezse ki, hükümet Suriye'de yaşayanların çoğunun düşüncesinde hala güçlüdür, bundan sonra onun bir önemi yoktur ve bu daha fazla kan dökme çağrısıdır.

Ben bu muhalefet üyelerini neyi belirttiklerini durup düşünmeye, Suriye halkının ihtiyaçlarını,  Suriye halkının, barış ve güvenlik çağrısı yapan kendi kardeşlerinin ihtiyaçlarını yeniden düşünmeye ve Suriye dışından gelen ve zarar vermeye çalışan bu isyancılardan gerçekten uzaklaşmayı denemeye davet etmek isterim.

Dün Suriye'de yüzlerce cihatçı veya fundamentalist terörist olduğunu belirten George Sabra'ya göre, bu isyancılar Suriye'ye dışarıdan geliyorlar. Ben daha da ileri gidip Suriye'de onlardan binlerce olduğunu söyleyebilirim.

Bu durumda gerçekte biz bu insanlardan uzaklaşmayı denemek ve Suriye'nin ve Suriye halkının menfaati için diyaloga dönmek zorundayız. 

Press TV: Eğer Amerikalılar bunlar keşke defolup gitseler diyorlarsa, eminim ki, Suriyeliler kesinlikle defolup gideceklerini umduklarını söylüyorlar.

Londra'da bulunduğunuzda ve Doha'da olanları duyduğunuzda Suriye'ye istikrarın yakın bir zamanda dönebileceği hususunda iyimser olabiliyor musunuz?

Chaer: Öyle ümit ediyorum. Kendi politik ajandaları için Suriye'yi kullanan, duruma müdahale eden harici güçler orada bulundukça bir şey diyemem. Çatışmada aşırı bir unsur ve silahların sesi bulundukça ve silahların sesi mantığın, Suriye içindeki aklın sesini bastırdıkça bir şey diyemem.

Suriye halkının iyiliği için yakın gelecekte barış olacağını ve bu krizin sona ereceğini ümit ediyorum. Umuyorum ki bölgedeki ülkeler bu çatışma kısa sürede durmazsa gerçekten yayılacağını ve bölgedeki ülkeleri de içine alacağını sadece Suriye'de değil Suriye dışında da kontrol edilemeyen bir kaos olacağını görmek için kendi hissiyatlarına/ sağduyularına geri dönecekler. 

Beyefendinin söylediklerini vurgulamama müsaade edin. Suriye'de ve Suriye'nin topografyası ve coğrafyasında, eğer iyi kontrol edilmezse ve isyancılar kontrol altına alırsa, burası uluslararası terörizm için bir üreme zemini olacaktır.

Bu ülkeyle, bu bölgeyle ilgilenmek zorundayız ve sadece hemen yarın için değil uzak gelecek için de özen borcumuz var.

Öyleyse, diyalog sesi silahların ve şiddetin sesini bastırmak zorundadır.

medyaşafak