Mısır Seçimlerinde Gerçek Dışı Anketler Yayınlayarak Yürütülen Medya Savaşı

Mısır Seçimlerinde Gerçek Dışı Anketler Yayınlayarak Yürütülen Medya Savaşı
Mısır gazeteleri, birkaç gündür, Mısır halkının nabzını tutmaktan çok, seçmeni etkilemeye yönelik psikolojik bir savaş başlatarak, belli bir adayı destekleyen anketler yayınlıyorlar.
Mısır Seçimlerinde Gerçek Dışı Anketler Yayınlayarak Yürütülen Medya Savaşı

Mısır gazeteleri, birkaç gündür,  Mısır halkının nabzını tutmaktan çok, seçmeni etkilemeye yönelik psikolojik bir savaş başlatarak, belli bir adayı destekleyen anketler yayınlıyorlar.

El Cezire’nin bildirdiğine göre Nil Ekonomik Araştırmalar Strateji Merkezi tarafından yapılan ankette, İslâmcıların bağımsız adayı Abdülmunim Ebu El Futuh’un cumhurbaşkanlığı seçimlerinde daha fazla şansa sahip olduğu belirtildi.

Söz konusu ankete göre Ebu El Futuh yüzde 18’le birinciliği elinde tutarken, Batıya yakınlığıyla bilinen, Hüsnü Mübarek’in başbakanı Ahmed Şefik yüzde 17 ile ikinci ve Arap Birliği eski başkanı ve Mübarek döneminde dışişleri bakanlığı görevinde bulunan ve Batıya yakın bir isim olan Amr Musa ise yüzde 16 ile üçüncü oldu.

Anket sonuçlarının açıklandığı raporda ayrıca, muhafazakâr aday Hamdin Sabahi’nin yüzde 15, Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Musa’nın ise yüzde 14 oy aldığı kaydedildi.

Adı geçen beş adayın oyların toplamda yüzde 80’ini aldığının ifade edildiği Nil Strateji Merkezince yayınlanan raporda, bu beş adayın seçimin asıl adayları oldukları, geri kalan yüzde 20’lik oyu diğer adayların paylaştığı ve paylarına düşen oy oranının yüzde 2’den fazla olmayacağına dikkat çekildi.

İki turda yapılan Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerine halkın ilgisinin yoğun olduğu gözlendi.

Yeni cumhurbaşkanının seçilebilmesi için adaylardan birinin oyların mutlak çoğunluğu (yüzde 50+1) elde etmesi gerekiyor. Seçimin birinci turunda adaylardan hiçbirinin oyu bu orana ulaşmadı. Sadece en fazla oy alan iki adayın katılacağı seçimin ikinci turu 16-17 Haziran’da düzenlenecek.

30 Haziran’da Yüksek Askeri Konsey’in hükümeti seçilen cumhurbaşkanına devretmesi bekleniyor.

medyasafak