Serbest kalan Lazkiye esirleri çektiklerini anlatıyor, ötekiler hâlâ kayıp

Serbest kalan Lazkiye esirleri çektiklerini anlatıyor, ötekiler hâlâ kayıp
Mutluluk gözyaşları, üzüntü ve acıya karışıyordu, tıpkı hastanede koşturup altı yaşındaki oğluna ne olduğunu soran Ümmü Ali gibi. Ümmü Ali, serbest bırakılan esirlere teker teker oğlunu sordu. Buna, serbest bırakılan bir esir ona şok edici cevabı verinceye kadar devam etti: “Senin oğlun aylar önce savaşçılar tarafından öldürüldü.”

 

 

Zeyneb Behcet

 

El Ahbar

 

Lazkiye – “Bu benim kızım. Tuhaf bir saç kesimiyle erkek çocuğu gibi görünüyor. Daha dört yaşında bile olmamasına rağmen saçlarını keserek onu cezalandırdılar. Ne günah işlediğini bilmiyorum”. Bir baba, serbest bırakılan kızını gördükten sonra bunları söylüyordu. Kız, Doğu Lazkiye kırsalında kaçırılan rehinelerden biriydi. Şimdi, dokuz ay Suriyeli muhalif savaşçıların elinde esir kaldıktan sonra Lazkiye'ye geri döndü.

 

Şüpheli bir bilgi olsa da, serbest bırakılan bir çocuğa göre savaşçılar, anlaşmanın parçası olmayan bir diğer kaçırılmış çocuğun gözlerini oydular. Çocuk, “onunla ilgili başka bir şey öğrenemedik” dedi.

 

6 Mayıs günü Eski Humus şehrinde ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi, ancak anlaşmanın bütün hükümlerinin hayata geçirilmediği gözlendi. Buna muhalefet savaşçılarının Ağustos 2013'te Doğu Lazkiye kırsalından kaçırdığı 95 sivilden 40'ının serbest bırakılması da dahil.

 

Lazkiye eteklerindeki Kefraya köyündeki kontrol noktasında on bir çocuk ve dört kadın serbest bırakıldı. Sağlık kontrolü için şehirdeki Ulusal Hastane'ye götürüldüler. Anne-babaların aylardır ayrı kaldıkları çocuklarını bekledikleri doğumbilim ve jinekoloji departmanında, çokça ağlama ve çığlık vardı.

 

Doktorlar ve askerler 15 sivilin arasında bekliyor, onların başlarına gelenlere dair hikayelerini dinliyor ve onlara destek sunuyordu. Ailelerine dönenlerin yüzlerinde, inanmama ifadeleri vardı. Yetkililere yönelik pek çok suçlama yapıldı ve pek çok aile onların, Lazkiye esirleri için yeterince şey yapmadığına inanıyor.

 

Mutluluk gözyaşları, üzüntü ve acıya karışıyordu, tıpkı hastanede koşturup altı yaşındaki oğluna ne olduğunu soran Ümmü Ali gibi. Ümmü Ali, serbest bırakılan esirlere teker teker oğlunu sordu. Buna, serbest bırakılan bir esir ona şok edici cevabı verinceye kadar devam etti: “Senin oğlun aylar önce savaşçılar tarafından öldürüldü.” 

 

Ümmü Ali, böyle bir çile çeken tek anne değildi. Pek çok anne-baba, Ağustos 2013'te muhalefet savaşçılarının Doğu Lazkiye kırsalına saldırdığı o uğursuz saatte aynı deneyimi yaşadı.

 

Salanfa kasabası yakınlarındaki Balluta köyünden 5 ila 11 yaşları arasındaki üç çocuk, sağ-salim babalarına döndü. El Ahbar'a konuşan baba, “Bize, annelerinin hayatına malolan acılı bir deneyimden sonra geri döndüklerine inanamıyorum. Anneleri, onları kaçıran teröriste direnirken soğukkanlılıkla öldürüldü” dedi. Adam, savaşçıların onu hastanenin dışında aradığından korkuyormuşcasına, çocuklarının isimlerini vermeye çekiniyordu.

 

Serbest bırakılan esirler gözle görülür şekilde korkuyordu, bunlardan biri de 15 yaşındaki Betül isimli kızdı. Betül, savaşçıları eleştirmeye cesaret edemiyordu. Gazetecilere, kaçıranların esirlere nasıl iyi muamele ettiğini anlattı. El Ahbar'a, “Bize zarar verilmedi. Büyük bir evde tutulduk, bir kaç gruba ayrıldık ve evin farklı odalarına dağıtıldık” şeklinde konuştu ve “50 savaşçı bizi koruyordu. Bazıları evin içinde kalıyordu. Yemekler genel olarak iyiydi ve beş günde bir banyo yapmamıza izin veriyorlardı” diye ekledi. Betül evin yerini doğrulayamadı, fakat bazı savaşçıların yabancı dillerde konuştuğunu duyduğunu söyledi.

 

Serbest bırakılan öteki kadınlar, çarşaf giyer halde döndüler. İçlerinden biri, mütereddit bir şekilde kimsenin onları çarşaf giymeye zorlamadığından, fakat bunun “tercih edilir” olduğunun söylendiğinden bahsetti. Kadın, “Hepimiz çarşaf giydik. Onlar bunu istediği zaman bizim yapmamız doğaldı” dedi.

 

Eski Humus şehrindeki ateşkes anlaşması, Lazkiye kırsalındaki Salanfa köylerinden kaçırılan 95 sivilden 40'ının serbest bırakılmasını içeriyor, ancak öteki rehinelerin akıbeti hakkında pek bir şey ortaya çıkmadı. Bugün 25 sivilin bırakılması ve Lazkiye'nin muhalefet kontrolündeki doğu kırsalından çıkarılması bekleniyor.

 

 

medyasafak.com