Hizbullah Siyasî Analisti İbrahim El Emin: Bölge Teyakkuzda!

Hizbullah Siyasî Analisti İbrahim El Emin: Bölge Teyakkuzda!
Hizbullah’ın siyasî analistlerinden İbrahim El Emin, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdiği makalesinde Suriye’nin ve bölge ülkelerinin bugünlerde kader belirleyici denilebilecek yeni bir döneme girmek üzere olduğunu vurguladı.
Hizbullah Siyasî Analisti İbrahim El Emin: Bölge Teyakkuzda!

 

Hizbullah’ın siyasî analistlerinden İbrahim El Emin, Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdiği makalesinde Suriye’nin ve bölge ülkelerinin bugünlerde kader belirleyici denilebilecek yeni bir döneme girmek üzere olduğunu vurguladı.

El Ahbar’da yayınlanan makalesinde El Emin, uluslararası arenada, bölgesel arenada olduğu gibi, şiddetlenen çatışmaların sadece Suriye ile sınırlı kalmayacağının, Arap ülkelerine yayılarak bölgesel bir hal alacağının öngörüldüğünü ve bu durumun Fars Körfezi ülkelerini teyakkuza geçirdiğini yazdı.

Arap ülkelerinin, Suriye’deki olayların tırmanmasının ardından olayların içine sürükleneceklerine dair istihbarat aldıklarını ifade eden El Emin şunları yazdı: “Mevcut istihbarat, Fars Körfezi ülkelerinden Beşar Esed hükümetiyle çatışmak için gönderilen savaşçı grupların sayısında hatırı sayılır derecede artış olduğunu gösteriyor. Bu şartlar altında, söz konusu gruplar, gelecek müzakerelerde güç dengesini kendi lehlerine değiştirecek yeni terörist saldırılara hazırlanmak için fazla zamanları olmadığından, kısa sürede operasyonlara hazırlanıyorlar.”

BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın görev süresinin dolduğuna dikkat çeken El Emin, Annan’ın başarısızlığının nedenini, planının desteklenmesi konusunda anlaşmaya varılamamasına bağladı.

Planın uygulanmaya çalışıldığı süreçte Suriyeli muhaliflerin rahat nefes aldıklarına ve önceki çatışmalarda kaybettikleri gücü yeniden elde ettiklerine dikkat çeken Hizbullah’ın siyasî analisti İbrahim El Emin, Arap ülkelerinin Suriyeli muhalifleri birleştirmeye çalıştıklarını, ancak bunun çok da mümkün olmadığını ifade etti.

Öte yandan, Türkiye, Körfez ülkeleri, Avrupa, Amerika ve Siyonist rejimin de Suriye’ye operasyon düzenlemeyi tasarladıklarını belirten El Emin, Batı’nın Suriye’ye askerî müdahalede bulunma planının uluslararası düzeyde kabul görmediğini vurguladı.

Askerî müdahalenin kabul görmemesi üzerine, bir sonraki adım olan Suriye büyükelçilerinin sınır dışı edilmesi planının uygulandığına dikkat çeken Hizbullah’ın siyasî analisti, bir yandan da Suriyeli komutanlara suikast düzenlenerek can güvenliklerinin tehdit altına alındığını, böylelikle de direniş güçlerinin kırılmaya çalışıldığını söyledi.

Batı’nın asılsız haberler yayımlayarak Suriye halkının güvenini sarsmaya çalıştığını kaydeden El Emin, “Bir taraftan da Suriye’nin uydu ağında parazite yol açarak hükümetin asılsız haberleri yalanmasının önüne geçildi. İş öyle bir noktaya vardı ki Suriye içinde bile televizyon yayını kesildi” diye yazdı.

El Emin şöyle devam etti: “Güvenlik boyutunda ise Batı, silahlı grupları destekleyerek Türkiye sınırını askerî üs ve eğitim kamplarına dönüştürdü.  Suriyeli muhalifler, çok sayıda Türk subayın kendilerine askerî eğitim verdiğinden; bu kamplarda ileri istihbarat donanımlarından faydalanmayı ve tanksavar ve uçaksavar kullanmayı öğrendiklerinden söz ediyor. Öte yandan Körfez ülkeleri de mali yardımlarını arttırdılar. Muhaliflere çeşitli silahlar sağlıyor ve onlara maaş ödüyorlar.”

Lübnan’da Suriye muhaliflerinin miting düzenleme aşamasını geride bırakıp operasyon düzenleme aşamasına geldiğini kaydeden El Emin, “Bu aşamada Suudi Arabistan, selefi gruplarla ve El Müstakbel yanlılarıyla işbirliği yaparak ülkenin kuzeyindeki birçok mahalleyi kontrol altına almayı başardı. Kuzey Lübnan’da veto hakkını ele geçirdi, Lübnan Ordusu’nun bölgedeki faaliyetlerini sınırladı ve baskı uygulayarak Lübnan hükümetinin bölgedeki nüfuzunu azalttı. Trablus’a ve Akkar’ın birçok mahallesine çok sayıda silahlı grup yerleştirdi ve bu şehirlerde kargaşa çıkararak, bölgenin Sünni halkının mezhep taassubundan Suriye’ye müdahalede bulunmak amacıyla faydalandı” dedi.

Beka’nın kuzeyinde de operasyon hazırlıklarına başlandığını, Arsel’e çok sayıda silah gönderildiğini ve bu bölgenin Suriyeli savaşçılar ile Lübnan’daki hamilerinin üssü haline geldiğini kaydeden İbrahim El Emin, “Arsel Belediye Başkanı Ali El Huceyri alenen halkı Lübnan emniyet güçleriyle çatışmak için silahlanmaya çağırdı. Suriye sınırında ele geçirilen teröristlerin itirafları operasyon hazırlıklarını doğruluyor. Ayrıca ele geçirilen silahlar da Suriye devleti karşıtı teröristlerin bazı yerleşim birimlerini yok etmeyi planladıklarını gösteriyor” diye yazdı.

Silahlı grupların, Hizbullah’ın Şam-Humus arasındaki bölgede Suriye Ordusu’nu desteklediğini ileri sürerek bu bölgeye yerleştiklerini ve bölge halkıyla çatışmaya girdiklerini kaydeden İbrahim El Emin, Suriyeli muhaliflerin amaçlarına ulaşmak için belli bir zamanı beklediklerini, ancak buna mukabil Esed yönetiminin de yakın gelecekte meydana gelmesi kesin görünen çatışmalar için hazırlık yaptığınıifade etti.

 

medyaşafak