Hamas’ın Hizbullah’a yaptığı yardım çağrısı ne anlama geliyor? / Hizbullah müdahale edecek mi?

Hamas’ın Hizbullah’a yaptığı yardım çağrısı ne anlama geliyor? / Hizbullah müdahale edecek mi?
Öyle bir noktaya yakınmışız gibi gözükmüyor fakat ben hala Hamas’ın muhasarayı kaldırmayı garanti edememesi ve Sisi rejimi ve onun Suudi destekçilerinin direnişin roket cephaneliğini yenilemesini imkânsız kılması durumunda Hizbullah’ın adım atmak zorunda kalacağına inanıyorum.

 

Hamas'ın Hizbullah'a yaptığı yardım çağrısı ne anlama geliyor? / Hizbullah müdahale edecek mi?

 

 

Amal Saad-Ghorayeb

 

 

 

resistance-episteme.tumblr.com

 

 

 

İsrail medyası Meşal'in yardımcısı Musa Ebu Merzuk'un Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada “Lübnan cephesinin açılmasını ve bu yapıya (İsrail) karşı birlikte savaşacağımızı umuyorum… Lübnan direnişinin elinden çok şey geleceğini tartışmak gereksiz” şeklinde konuştuğunu aktardı.

 

Hamas ve Hizbullah arasındaki sıcak ilişkiler, Hizbullah'ın devam etmekte olan askeri yardımı ve Hamas ve diğer Filistinli fraksiyonlarla olan koordinasyonu (yakınlarda Üsame Hamdan tarafından da doğrulanan) göz önüne alındığında Musa Ebu Merzuk'un bu yorumunun ayrılık doğurma ya da Filistin'e doğrudan bir askeri müdahalede bulunmayan Hizbullah'ı utanç verici bir durumda bırakma amacına dönük olma ihtimali çok az. Daha muhtemel bir açıklama bu sözlerin, kuzey cephesinin veya belki de Golan cephesinin aktif hale gelmesiyle ciddi tehdide maruz kalacağı kesin olan İsrail karşısındaki psikolojik savaşın parçası olmasıdır. Nasrallah'ın Kudüs Günü yaptığı deklarasyon dikkatlice okunduğunda en güçlenen ihtimal de budur: “Gazze'deki kardeşlerimize bizler sizinleyiz, sizin yanınızdayız ve VAZİFEMİZ OLARAK TELAKKİ ETTİĞİMİZ ŞEY NEYİ GEREKTİRİYORSA BUNU TÜM CEPHELERDE YAPACAĞIZ diyoruz. Siyonistlere de şunu söylüyoruz, zayıf bir örümcek ağının çemberindesiniz, daha fazla hareket ederek intihar çemberine yaklaşmayın.”

 

Nasrallah'ın sözleri gereklilik doğduğunda askeri olarak savaşa dahil olma noktasında Filistinlilere verilen açık bir söz ve -“daha fazla ilerlemeleri durumu” Hizbullah'ı da çatışmaya dahil edeceğinden bunun İsrail'in kaçınılmaz intiharı olması nedeniyle- İsrail'e yapılmış bir tehdit idi. 2009'da ben, Hamas'ın askeri kapasitesinin dikkate değer oranda zayıflaması, direnişin halsiz ve Filistin halkının korumasız kalması durumunda Hizbullah'ın askeri olarak müdahale edeceğini yazmıştım. Öyle bir noktaya yakınmışız gibi gözükmüyor fakat ben hala Hamas'ın muhasarayı kaldırmayı garanti edememesi ve Sisi rejimi ve onun Suudi destekçilerinin direnişin roket cephaneliğini yenilemesini imkânsız kılması durumunda Hizbullah'ın adım atmak zorunda kalacağına inanıyorum. Hamas'a yapılan silah akışı kesili halde bırakılamaz, eğer bu akış kurursa daha geniş bir bölgesel savaş manzarasıyla karşı karşıya geleceğiz ve bu durumda Hizbullah aynı anda 3 cephede savaşmak zorunda kalacak; özellikle de IŞİD ve Nusra Cephesi'nin Direniş'e ve destekçilerine darbe vurarak dolaylı yoldan Siyonistlerle işbirliğine gideceklerini düşündüğümüzde.

 

Fakat, Lübnan'dan daha çok Filistin'in özgürleştirilmesi, Hizbullah'ın sadece önceliği değil, varlık nedenidir de.

 

 

Çev: Ozan K. Sarıalioğlu

 

medyasafak.com