Reuters: İranlılar, Amirli'deki IŞİD kuşatmasının kırılmasında rol oynadı

Reuters: İranlılar, Amirli'deki IŞİD kuşatmasının kırılmasında rol oynadı
Süleymanbey’deki bir peşmerge komutanı, “İslam Devleti” mevzilerine saldırılmasında İranlıların oynadığı rolü kabul etti. İsminin açıklanmaması koşuluyla, "Şii güçleri eğittiler. Burada başka bir üste, üç veya dört İranlı var. Peşmergeye ağır top atışı konusunda yön gösteriyorlar. Kürtçe bilmiyorlar – çevirmenleri var” dedi.

 

İranlılar, Irak kasabasındaki IŞİD kuşatmasının kırılmasında rol oynadı

 

Reuters

 

 

Kürt peşmerge güçleri ve Şii milisler Amirli'de Pazartesi günü, Sünni İslamcı militanların kuzey kasabası üzerindeki iki aylık kuşatmasının kırılmasından bir gün sonra geçit töreni düzenledi.

 

Amirli'deki ve Süleymanbey'in çevre bölgesindeki sahneler, Kürt savaşçıların, Irak ordusunun ve Şii milislerin takım çalışmasına ve İran'ın onların İslam Devleti (İD) güçlerine karşı yürüttükleri kampanyaya doğrudan destek verme rolüne dair bir resim sunuyordu.

 

Amirli yakınlarındaki yol üzerinde Irak polisinin bir İranlı danışmanı seçilebiliyordu ve Kürt yetkililer, militanların hedef alınmasında İranlıların Iraklı savaşçılara tavsiyeler vermesinden söz etti.

 

İslam Devleti'nin 15 bin nüfuslu Şii Türkmen kasabası üzerindeki kuşatması, Cumartesi günü geç saatlerde ABD hava saldırılarının İD mevzilerini vurmasının ardından Pazar günü, Kürt peşmergelerin, Şii milislerin ve Irak askerlerinin darbesiyle hızlı bir şekilde sona erdirildi.

 

Irak işgali zamanında ABD askerleriyle savaşmış olan Şii milisler Pazartesi günü, aşırıcı İslam Devleti'ni iğneleyen bir şarkı söylüyorlardı: “Amerikalılar bizi yenemediler, siz yenebileceğinizi mi sandınız?”

 

Kasaba, Kürt peşmergeleriyle ve en geniş Şii milis gruplarından - Bedir Örgütü, Asaib Ehl el-Hak, Ketaib Hizbullah ve din adamı Mukteda es-Sadr'ın takipçileri – Şii milislerle doluydu.

 

Milis gruplarından savaşçılar İslam Devleti'nin geçen ay Kürt kontrolündeki bölgelere saldırısı karşısında sarsılan Kürtlerle yeni bir ittifaktan söz ettiler. Daha sonra İD'yi çekilmeye zorlayan ABD hava saldırıları da onlara yardım etti.

 

Asaib Ehl el-Hak'tan bir savaşçı, "Eminim ki peşmergenin İslam Devleti'nin Erbil civarındaki bölgelere ilerleyişini durduramaması, Kürtleri bizimle işbirliği yapmayı reddetme yönündeki yanlış politikalarını gözden geçirmeye zorladı” şeklinde konuştu.

 

"Bizim yardımımız olmadan, onların İslam Devleti savaşçılarını tek başlarına durdurmaları zor olacaktır” diye ekledi.

 

Milisler ve Kürt savaşçılar Pazartesi günü, bu yılın başlarından beri İslam Devleti'nin kalelerinden olan  yakınlardaki Süleymanbey'e girdiler.

 

Peşmergeler bir binanın tepesine bayraklarını dikerken, Asaib Ehl el-Hak savaşçıları “Ya Hüseyin” sloganlarını attılar. Milisler binaların etrafında dolandı ve İslam Devleti'nden kalan patlayıcılardan temizlemek için evlere dinamit attı.

 

Bir Asaib Ehl el-Hak savaşçısı, “Peşmerge yeni geldi ve kendi bayraklarını dikti. Biz sekiz gündür buradayız (bölgedeyiz)” dedi.

 

İRAN ETKİSİ

 

Süleymanbey'de İran etkisi açıktı. İran tarafından finanse edilen ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney'i kendi ruhani lideri kabul eden Asaib Ehl el-Hak'ta Farsça konuşan ve aynı gruptaki öteki kişilerin yeşil kamuflajlardan farklı olarak bej üniformalar giymiş iki kişi vardı.

 

Farsça konuşan kişilerden biri, İranlı olup olmadığı sorulduğu zaman “Biz Süleymanbey'i özgürleştiriyoruz” dedi.

 

Iraklıların İran desteği olmadan son başarları elde etmesinin mümkün olup olmadığı sorulduğunda, “hayır” diye cevap verdi.

 

Zırhlı polis araçları konvoyuyla birlikte hareket eden Farsça konuşan bir adam kendisini İran'dan gelen biri olarak tanımladı ve polisleri eğitmek için orada olduğunu söyledi.

 

Süleymanbey'deki bir peşmerge komutanı, “İslam Devleti” mevzilerine saldırılmasında İranlıların oynadığı rolü kabul etti. İsminin açıklanmaması koşuluyla, “İranlıların burada bir rolü var. Onlar silah tedarik ettiler ve askeri planlarla yardım ettiler” şeklinde konuştu.

 

"Şii güçleri eğittiler. Burada başka bir üste, üç veya dört İranlı var. Peşmergeye ağır top atışı konusunda yön gösteriyorlar. Kürtçe bilmiyorlar – çevirmenleri var” diye ekledi.

 

Cumartesi günü Kürt partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin üst düzey bir üyesi Reuters'a, Irak ordusunun, Kürtlerin ve İranlı danışmanların ortak operasyon merkezlerinin olduğunu söyledi.

 

Diyala eyaletindeki Hanakin'de konuşan KYB üyesi Mala Bahtiyar, İranlıların fiili çatışmalara katılmadığını ama uzmanlık bilgisi sunduklarını söyledi.

 

Bahtiyar, "Lojistik yardım ve işbirliği var. Bir ihtiyaç olduğu zaman onlarla görüşüyoruz ve meseleleri tartışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Amirli ve Süleymanbey'de İD'nin yenilgiye uğratılması, haftalar boyunca devam eden başarısızlıkların ardından Irak hükümeti, güvenlik güçleri ve milisler için büyük bir zafer oldu.

 

Şii milisler, Amirli yolunda kutlama amacıyla havaya otomatik silahlarla ateş açıyordu.

 

Bu ay yeni bir hükümetin kurulmasıyla istifa eden eski başbakan Nuri el-Maliki Amerli'ye giderek, “Mücahitler” olarak adlandırdığı askerleri ve milisleri selamladı.

 

Maliki, coşkulu kalabalığa “Düşmanımız geri çekiliyor ve gönüllülerin desteklediği güvenlik güçlerimiz daha fazla kasabayı temizlemek için ilerliyor” diye hitap etti.

 

Amirli'deki sıradan insanlar, İD'den kurtulmalarından ötürü büyük sevinç içindeydiler. 66 yaşındaki Amirli sakini  Amin Samin Mohammed, “sonuna kadar kararlıydık” diyor. "Hiçbir zaman buradan gitme niyetinde değildik."

 

(İlave haber katkısı: Ahmed Rasheed; Yazan: Ned Parker; Düzenleyen: Andrew Roche)

 

 

Çev: Selim Sezer

 

medyasafak.com