İsrail içeriden aşınıyor… Gelecek savaşın kâbusu Siyonist liderlerin uykusunu kaçırıyor

İsrail içeriden aşınıyor… Gelecek savaşın kâbusu Siyonist liderlerin uykusunu kaçırıyor
İyi eğitimli olan bu tugayların, seri bir şekilde "zafer tablosunu" elde edebilmek için işgal edilmiş topraklara aniden girebileceğini düşünüyor. Bu sırada, Hizbullah'ın yüzlerce savaşçısının, yerleşim bölgelerinden veya kontrolünü ele geçirdiği askeri üslerden birinde "Hizbullah sancağını" yükseltmesi, bu savaşın başını ve sonunu belirleyecek olan zafer tablosunu sağlayacaktır.

 

 

 

Alwaght

 

 

Bölgedeki İsrail varlığı, 2006 Temmuz Savaşında Lübnan Hizbullahı tarafından tattırılan yenilgi ve 2014 Gazze saldırısında uğradığı fiyaskonun şokunu hala hazmedememiş durumda. İki savaşın üzerinden yıllar geçmesine rağmen, bugün İsrail medyası hala Tel Avivli politikacıların bu savaşlarda aldıkları hatalı kararları ifşa eden raporlar yayınlıyor. Öte yandan savaşın iç cepheye yansıyan sonuçları, İsrail'in içinde bir yandan politikacılar arasında, diğer yandan hükümet ve halk arasında derin çatlaklara yol açtı. İsrail halkı, artık liderlerinin ne sözlerine ne de vaatlerine güveniyor. 

 

Bugün bölgede bir çatışmaya girmekten korkan İsrail, ister Hizbullah ile olsun, ister Hamas ile, gelecek savaşın kaçınılmaz olduğunu biliyor. Bu sebeple güvenlik ve medya organlarını "yeni planları" pazarlamaları için seferber ederek savaşa adım adım hazırlanıyor. İsrail halkının çöken motivasyonlarını yükseltmek ve halkın (Hizbullah ile karşılaşmaktansa intiharı tercih edecek durumda olan) ordularına yeniden güvenmesini sağlamak üzere yayınlar yapan Siyonist medyası, gelecek savaşın tüm koşullarına karşı hazırlanmaları konusunda da halka uyarılarda bulunuyor.

 

 

Hizbullah ile girilecek savaşa karşı İsrail ordusunda taktik değişikliği

 

İsrail'in önde gelen yayın organlarından Yedioth Ahronoth gazetesinin aktardığına göre, İsrail ordusu Hizbullah ile girilecek üçüncü savaşa hazırlık kapsamında, iki önemli askeri taktiğini değiştirdi. Bu taktiksel değişimlerin ilki, askeri eğitim alanında oldu. Bu bağlamda İsrail ordusu, Hizbullah karşısında savaşmak üzere görevlendirilmiş özel kuvvetler oluşturdu. İkinci değişim ise, askerler arasında güven ve inancın yeniden aşılanmasına yönelik. Gazeteye göre, bu temel iki oluşum aynı zamanda Gazze ile girilecek olan bir savaşa da hazırlık kapsamında değerlendiriliyor.

 

 

Rıdvan Tugayları işgal edilmiş topraklara doğru

 

İsrail ordusu, gelecek savaş için Hizbullah'ın elit birliği Rıdvan Tugayları'nı cepheye göndereceğine inanıyor. İyi eğitimli olan bu tugayların, seri bir şekilde "zafer tablosunu" elde edebilmek için işgal edilmiş topraklara aniden girebileceğini düşünüyor. Bu sırada, Hizbullah'ın yüzlerce savaşçısının, yerleşim bölgelerinden veya kontrolünü ele geçirdiği askeri üslerden birinde "Hizbullah sancağını" yükseltmesi, bu savaşın başını ve sonunu belirleyecek olan zafer tablosunu sağlayacaktır.

 

  

Hizbullah'ın hazırlığı, işgal ordusunu şaşkınlığa uğrattı

 

İsrail ordusuna mensup bir üst düzey subay, yaptığı açıklamada Siyonist ordunun, Hizbullah'ın sahip olduğu askeri hazırlığın hacminin ne kadar büyük olduğunun farkında olduğunu söyledi. Hizbullah'ın gelişmiş askeri yeteneklere sahip olduğunu vurgulayan subay, İsrail ordusunun Hizbullah'ın üstün standartlarına karşı askerlerini eğitmeye başladığını belirtti. Subaya göre, İsrail ordusunu bu eğitime mecbur bırakan gerekçelerden bir diğeri de Gazze'de Hamas ile girilen son savaştaki başarısızlık. Öyle ki Hamas ile girilen bu savaşta, İsrail askerleri öldürülmüş, sınırın İsrail tarafında öldürülenler Gazze şeridinde öldürülenlerden daha fazla sayıya ulaşmıştı. İşgal ordusunun kaynaklarına göre, bu savaşta ölen İsrail askerlerinin sayısı 70'in üzerine çıkmıştı. 

       

Hizbullah ve Gazze savaşlarının sonuçlarına dönersek, İsrail ordusunun 2006 Hizbullah savaşı ve 2014 Gazze saldırılarının ülkeye yansıyan ekonomik sonuçları yayınlandı. Bu sonuçlara göre, Lübnan savaşı İsrail'e 20 milyon Şikel'e mal olurken, Gazze savaşının maliyeti de 15 milyon İsrail Şikelini buldu. İsrail için alının bu feci sonuçlar, ülke ekonomisinin bel kemiğinin kırılmasına yol açtı.

 

İsrailli askeri uzman Alex Fishman Yedioth Ahronoth gazetesinde yayımlanan makalesinde, Siyonist rejimin son yıllarda girdiği savaşların ülkeye yansıyan ağır maliyetini göstermek için bu verileri değerlendirdi.

 

İsrailli analist, aynı zamanda bu iki savaşta aralarında askerlerin yanı sıra sivillerin de olduğu 239 İsraillinin öldürüldüğüne ve bunun yanı sıra çok sayıda yaralı olduğuna dikkat çekti.

 

Fishman, bu iki savaşın nihai sonuçlarını "İsrail'in bir başarısızlıktan diğer başarısızlığa gidişi" olarak nitelendirerek şu soruyu sordu: Savaşlar bu derece zorunlu muydu?  

 

Makalesinde, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın açıklamalarına da yer veren İsrailli analist, şu ifadeleri kullandı, "Nasrallah yakın geçmişte, İsrail'e karşı kazanılacak bir zaferin, tüm bölgenin işgali anlamına gelmeyeceğini, ancak bu durumun İsrail'i sosyal, ekonomik, siyasi ve manevi gücünü aşındıracak bir erozyona uğratacağını söyledi."

 

Tel Aviv güvenlik kaynaklarına dayanan Fishman, Hizbullah ve Hamas'ın yeteneklerinden istifade ederek yürütecekleri kara operasyonlarının, İsrail'de hayatın allak bullak olmasına yol açacağının altını çizdi.

 

Analist, Hizbullah ve Hamas'ın ileride İsrail ordusunu yıpratıcı bir savaşa doğru sürükleyeceği ve bunun yanı sıra savaşın İsrail'e ağır maliyeti olacağı ve derinliklerine büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.

 

Diğer yandan, İsrail ordusuna mensup bir üst düzey subay, Hizbullah'ın gelecek savaşta El-Celil'in batısında yer alan birçok İsrailli yerleşimciyi kontrol altına almayı planladığını vurguladı. İsrailli asker,  Hizbullah'ın savaşın ilk dakikalarında yüzlerce füze fırlatacağını ekledi. Subaya göre, Hizbullah, İsrail tarafından liderlerine yürütülen suikastlar karşısında politikalarını değiştirme kararı aldı. İsrailli asker, Hizbullah'ın Hamas'ın Gazze'de kazdığı tarzda tüneller kazmasının, Tel Aviv'in kalbine korku saldığını ifade etti.

 

 

Çev: Merve Soydaş Gök

 

 

www.medyasafak.net