"Katar’ın İran’a Gönderdiği Sinyaller"

"Katar’ın İran’a Gönderdiği Sinyaller"
"Bu olay Katar’ın medya ve genel diplomasisinin son yıllarda ideolojik bir mahiyet kazandığını göstermektedir. Bu ideoloji dinin dışındakilere değil, içindekilere yönelmekte, bölgede Siyonizmi hedef alacağına İran merkezli Şii ideolojiyi hedeflemektedir."
Katar’ın İran’a Gönderdiği Sinyaller

 

Tabnak.ir

 

Körfez ülkeleri arasındaki ufuk bir Arap ülkesi olan Katar, son zamanlarda İran’a bazı sinyaller gönderiyor ki bunların şimdiden ciddiye alınması gerekir.

Küçük bir körfez ülkesi olan Katar, siyasetini yaygın diplomatik politikaların yanında medya ve genel diplomasiyle de yürütmektedir. Bu arada diplomatik arabulucu adıyla da coğrafyasındaki uzak ve yakın ülkelere farklı mesajlar vermektedir.

Tabnak Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre uzmanlar Katar’ın son zamanlarda bölgesel konularda Şii-Sünni eksenli politikalar güttüğünü söylüyorlar. Bu ülke medya ve genel diplomasi çerçevesinde ve bazen de yaygın diplomatik bir şekilde dış politikalarını ortaya koymaktadır.

Nitekim Amerika’nın bu ülkede Taliban ile görüşmesi bu çerçevede değerlendirilmektedir. Bu politikanın kendisi İran başta olmak üzere kendi komşularına gönderilen sinyaller olarak algılanmaktadır. Taliban meselesinde Katar, İran’ın bölgedeki düşmanlarından biri unvanıyla Taliban’ın işbaşına gelmesi için çabalamakta ve İran’ın doğu sınırlarının Taliban tehlikesi altında olmasını istemektedir. Arap ve Sünni köklere sahip Taliban’ın Fars olan Afganistan’a hâkimiyeti İran’ın doğu güvenliğini tehlikeye atacaktır.

Suriye meselesinde Katar; Arabistan ve Türkiye ile birlikte Şiilere karşı Sünnilerin güçlenmesi için çabalamaktadır. Bu ülkelere göre Beşşar Esad yönetiminin düşmesi için harcanan paralar aslında İran, Hizbullah ve Irak’ın zayıflatılarak bunlardan istenen semerenin elde edilmesi demektir.

Irak konusunda da bu ülke terörist faaliyetler içinde olduğu ithamıyla Irak devleti tarafından yargılanmak istenen Tarık Haşim’e sığınma vermekle Nuri Maliki’nin Şii ağırlıklı hükümetine ve İran devletini bazı sinyaller gönderiyor.

Katar, Tarık Haşim’in her hangi bir suça bulaşmadığını ilan etmekle kendilerini ilgilendirmeyen bir konuya girmiş oldu. Bu, bölgede siyasi bir suçluya kanunsuz bir şekilde sığınma vermektir.  Bir siyasi suçlunun Nuri Maliki’nin hükümetine muhalif unvanıyla Katar ile Türkiye’de kabul görmesi bu iki ülkenin başıboş politikalarını ortaya koymaktadır.

Bu olay Katar’ın medya ve genel diplomasisinin son yıllarda ideolojik bir mahiyet kazandığını göstermektedir. Bu ideoloji dinin dışındakilere değil, içindekilere yönelmekte, bölgede Siyonizmi hedef alacağına İran merkezli Şii ideolojiyi hedef almaktadır. Tabii bu hususta Arabistan ve Türkiye de Katar’ı desteklemekte ve aynı çizgide yer alıyor.

Bu üç ülkenin bölgedeki Şii mihverine karşı sergiledikleri ittifak gevşek bir birlikteliktir ve üç ülkenin ihtilafları bu ittifakın uzun süreli devam etmesine engel olacaktır. Ancak Suriye sorunu çözülene kadar, İran’ın Müslümanların bölgedeki ortak düşmanına karşı İslam dünyasının birliği politikalarına karşı, bu üç ülke Tahran-Şam-Beyrut üçgenine karşı tek ve ortak politikalar güdecektir.

Bu makale Sedat Baran tarafından medyasafak.com için çevrildi.