BM Suriye’ye Askerî Müdahale İçin Sebep Arıyor…

BM Suriye’ye Askerî Müdahale İçin Sebep Arıyor…
Press TV, BM ve müttefiklerinin Suriye’ye askeri bir müdahale için sebep aradığını öne süren siyasi analist ve Uluslararası Barış Federasyonu (UPF) Beyrut temsilcisi Maher Salloum ile mülakat gerçekleştirdi. Aşağıda mezkûr mülakatın metnini sunuyoruz.
Press TV: Şöyle bir baktığımızda, AB Genel Meclisi raporu, Suriye’ye karşı bir karar alınması gerektiğini vurguluyor. Suriye de özellikle Suudi Arabistan ve Katar’ı da dâhil ederek, Batılı devletlerin baskılarına boyun eğip bu kararı destekleyenlere dair suçlamalarda bulunmakta. Bu kararın arkasında ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Salloum: Bu çözüm önerisi Batı, özellikle de BM ve Avrupa ülkeleri tarafından şekillendirilip yöneltilmiş ve yaptırımların sadece Suriye’yi cezalandırması için değil aynı zamanda kendi ihtiyaçlarına da cevap vermesi ümidiyle BM’ye destek veren Arap müttefiklerini, özellikle de Suudileri, Katar Emir’ini ve Başbakan Hamad bin Jasim’i memnun etmek için yapılmış olabilir.

Batı, Başkan Beşar Esad’ı yerinden etmeyi ve sistemi karşılıklı olarak değiştirmeyi, kendi çıkarlarına uygun demokratik bir sistem getirmeyi istiyor.  30 yıl boyunca BM şemsiyesi ve Cenevre Sözleşmesi adı altında veya bugün Arap devletleri ve Arap dünyası üzerine dayatılan insan hakları değerleri ve şartlarıyla getirilmiş demokratik çerçeve aslında…

Press TV: Basitçe Suriye; Katar gibi ülkelerin silahlı gurupları finanse ettiğini ve Suriye içinde karışıklık yaratmak için onları silahlandırdığını söylüyor. Var olan duruma baktığınızda, ne düşünüyorsunuz, acaba Başkan Esad bu karışıklıklarla başa çıkabilecek mi?

Salloum: İnsanların onu desteklediği yerlerde bu karışıklıklarla başa çıkabilecek ve şu ana kadar halkı tarafından da yeterince desteklendi. Suriye Cumhuriyeti’nin %60-70’i şu ana kadar Beşar Esad yanlısıdır ve bizler Şam, Halep ve Suriye’nin büyük kentlerinin sokaklarındaki halk desteğine tanık olduk.

Yalnız şu var ki, Beşar Esad, bölgesel ve uluslar arası yeterli destek olmadan yoluna devam edemez. Bizler Rusya, Çin ve İran İslam Cumhuriyeti gibi büyük devletlerin ve Lübnan, Irak gibi komşu ülkelerin Suriye içinde rejime veya başkanın kendisine destek verdiklerini görüyoruz.

Press TV: Peki, BM’nin, İngiltere’nin ve Katar ve Suudi Arabistan tarafından yönetilen Arap Birliği üyelerinin tüm desteğiyle AB’de yaşananlar, sizce, bu Suriye’de bir rejim değişikliği yaratmak için mi yoksa askeri bir müdahaleye zemin hazırlamak için mi?

Salloum: Kesinlikle… Son söylediğinizin doğru olduğuna inanıyorum. Bence, bir tür askeri müdahaleye hazırlanıyorlar. Ama bunun için bir kılıf arıyorlar – evvelden yaptıkları gibi (2003te Saddam Hüseyin’e yaptıkları gibi) - ilerletebilecekleri kesin bir çözüme ihtiyaçları var.

Hedeflerini desteklemek için açık bir neden ya da içsel önlemler istiyorlar şimdi. Beşar Esad’ı mahvetmeye kararlılar, Ortadoğu’daki kendi milli ve stratejik hedeflerini gerçekleştirmek için bir an önce onu başlarından atmak istiyorlar. BM, Avrupalılar, aynı zamanda da Suudileri ve Katarlıları kastediyorum çünkü Suriye Körfezdeki devletlere ve onların özellikle Sadeddin ve Hariri döneminde Lübnan’daki Araplara ait isteklerine yeterince destek vermemişti.

Bu yüzden onlar, Türkiye gibi, Ürdün gibi ülkelerle işbirliği yapmayı istiyor ve BM şartlarını veya sadece kınayan değil aynı zamanda Suriye’ye saldırı için bir şemsiye olacak herhangi bir çözümü desteklemek niyetindeler.

Press TV: Eğer askeri bir müdahale söz konusu olursa, sonuçları nasıl olacaktır? Görüşlerinizi kısaca bizimle paylaşabilir misiniz?

Salloum: Tabii ki… Sonuçları kimse tarafından hatta BM tarafından bile tolere edilemez çünkü Rusya bu konuyla çok ilgili. Rus savaş gemileri Tartus’ta, halen Suriye karasularına çok yakınlar ve Suriye, Rusya Cumhuriyeti veya Federasyonu için önemli ve İran İslam Cumhuriyeti için stratejik bir ortaktır.

Bu yüzden, pek sanmıyorum ama, Esad Suriye’sine BM çatısı altında bir saldırı şansı elde edildiğinde bölgesel hukuk görmezlikten gelinebilir.

Press TV’de yayınlanan bu röportaj medyasafak.com için Hüseyin Beheşti tarafından tercüme edildi.