Âl-i Suud’un Petrol Kuyularının Ateşe Verilmesi Kâbusu / Uzmanların İtirafı: İran Petrolünün Alternatifi Yok

Âl-i Suud’un Petrol Kuyularının Ateşe Verilmesi Kâbusu / Uzmanların İtirafı: İran Petrolünün Alternatifi Yok
"Son günlerde Suudi Arabistan yarımadası, Âl-i Suud mensubu ihtiyarların aklından bile geçmeyen gelişmelere şahit oluyor. El Katif eyaletindeki genç devrimciler, Şeyh Nemr El Nemr’in serbest bırakılmaması durumunda El Şarkiye bölgesindeki petrol kuyularını ateşe vereceklerini duyurdular."

Âl-i Suud'un Petrol Kuyularının Ateşe Verilmesi Kâbusu / Uzmanların İtirafı: İran Petrolünün Alternatifi Yok
 


Suudi güvenlik güçlerinden Ayetullah Şeyh Nemr Bâkır El Nemr'in bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Katifli devrimciler, aksi takdirde yapacakları eylemlerden Suudi makamların sorumlu olacağını duyurdu. Katifli genç devrimciler tarafından Perşembe günü yayınlanan bildiride, El Nemr'in serbest bırakılması için Âl-i Suud'a beş gün süre tanındı. Bildiride ayrıca taleplerinin karşılanmaması halinde bakanlıklara bağlı kamu binalarına saldırı düzenleneceği kaydedildi.

Son günlerde Suudi Arabistan yarımadası, Âl-i Suud mensubu ihtiyarların aklından bile geçmeyen gelişmelere şahit oluyor. El Katif eyaletindeki genç devrimciler, Şeyh Nemr El Nemr'in serbest bırakılmaması durumunda El Şarkiye bölgesindeki petrol kuyularını ateşe vereceklerini duyurdular.

Raja Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Katifli inkılâpçılar, Suudi güvenlik güçlerinden Ayetullah Şeyh Nemr Bâkır El Nemr'in bir an önce serbest bırakılmasını, aksi takdirde inkılâpçıların yapacakları eylemlerden Suudi makamların sorumlu olacağını duyurdu. Katifli genç inkılâpçılar tarafından Perşembe günü yayınlanan bildiride, El Nemr'in serbest bırakılması için Âl-i Suud hükümetine beş gün süre tanındı. Bildiride, taleplerinin karşılanmaması halinde bakanlıklara bağlı kamu binalarına saldırı düzenleneceği de kaydedildi.

Bildiride ayrıca, Şeyh El Nemr'in serbest bırakılmaması halinde, El Şarkiye bölgesindeki petrol kuyularının hedef alınacağı ve inkılâpçı gençlerin bölgedeki bütün petrol kuyularının planına sahip oldukları belirtildi.

Suudi güvenlik güçleri geçtiğimiz Perşembe günü El Avamiye Cuma İmamı Şeyh Nemr Bâkır El Nemr'i silahla yaralayıp tutuklamış, ardından bilinmeyen bir yere götürmüştü. Âl-i Suud'un bu girişimi Doğu Arabistan'da halkın tepkisine yol açtı ve düzenlenen gösterilerde Ekber El Şahuri ve Muhammed El Filfil adlarında iki genç şehid oldu.

Reuters, Suudi güvenlik güçlerinden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, bölgedeki gösterilerin artmasından kaygılanan Suudi hükümetinin bölgeye üç bin kişilik askeri güç gönderme hazırlığında olduğunu bildirdi. Bu amaçla Suudi Arabistan Ordusu'nda yaz tatili izinlerinin iptal edildiğinin kaydedildiği haberde, askerlerin El Şarkiye ve El Avamiye'ye gitmek üzere hazırlık gördükleri belirtildi. Bu haberler, Arabistan Ordusu'nun askerlerine teyakkuz emri verdiği dönemde yayınlandı. Riyad hükümeti, bölgedeki gelişmelerin endişe verici olduğunu iddia etmiş, Siyonist rejimin İran'a saldıracağını, Tahran'ın da bu saldırıya yanıt verme ihtimalinin olduğunu söylemişti. Ayrıca Suriye-Türkiye gerginliğinin de bu emrin verilmesinde etkili olduğu düşünülüyor. Haberde ayrıca El Şarkiye'ye gönderilen askerlerden bin iki yüzünün Prens Mutaib bin Abdülaziz'in komutasındaki Ulusal Muhafız Birliği'ne mensup olduğu ve bu askerlerin daha çok petrol bölgelerine konuşlandırıldıkları kaydedildi.

Suudi Arabistan, geçtiğimiz aylarda, İran'dan petrol alımının durdurulmasının ardından Batılı ülkelerin karşı karşıya kaldığı zararı telafi etmek için günlük petrol üretimini 5,8 milyon varilden 10 milyon varile çıkarmıştı. Dolayısıyla Arabistan petrol sanayine yönelik en küçük tehdit, yalnızca Âl-i Suud hükümetinin temellerini sarsmakla kalmaz aynı zamanda Avrupa Birliği'ni ve Batı'yı da riske sokacak.

İnkılâpçı gençlerin hükümete yönelik uyarısı son bulur ve Şeyh Nemr serbest bırakılırsa, hatta Arabistan petrol kuyuları ateşe verilmese de yaşanan psikolojik gerginlik petrol fiyatlarını etkileyecek ve herkes dünya enerji uzmanlarının şu görüşünde birleşecektir: “İran petrolünün alternatifi yok. Avrupa eninde sonunda yaptırım kararından vazgeçecek.”

 

medyaşafak