İnsansız Hava Aracı Avının İçerdiği Mesaj

İnsansız Hava Aracı Avının İçerdiği Mesaj
Gazze’de yaşananlar Batı Asya’da (Ortadoğu’da) yeni bir bölgesel strateji döneminin başladığını ve bu dönemi İslam Cumhuriyeti’nin şekillendireceğini göstermiştir. Bu yeni dönemin ayırıcı özelliklerinden biri, Amerikan’ın dünyanın bu bölgesindeki saltanatının sona erdiğidir.

Yedullah Cevanî

basirat.ir

İran hava sahası sınırlarında, Fars Körfezi semalarında Amerikan insansız hava aracının ikinci kez avlanması dünyayı bir kez daha şaşkına çevirdi ve konuyla ilgili haber hızla yayıldı. Bundan önce İran savaş uçakları, Amerika'ya ait bir insansız uçağına Fars Körfezi semalarında, İran'ın hava sahasında uyarı ateşi açmış ve kaçırmıştı. Bu olay üzerine İran İslam Cumhuriyeti hava sahasına yönelik her türlü saldırıyı kesinlikle önleyeceğini duyurmuştu. Geçtiğimiz yıllarda ne zaman Amerika, Siyonist rejimle birlikte İran halkını askerî harekâtta bulunmakla tehdit etse, İranlı makamlar, özellikle de İslam İnkılâbı Rehberi İmam Hamanei, güvenliğini tehdit edenlere, her türlü muhtemel saldırıya İran halkının cevabının çok sert, yıkıcı ve pişman edici olacağı mesajını veriyordu.

İran'ın kendini savunmada zayıf kalacağını, Amerika'nın ve İsrail'in askerî gücünü göz önünde bulundurarak İran İslam Cumhuriyeti'nin pratikte kendini savunmaya güç yetiremeyeceğini düşünmüş olanlar olabilir. Birtakım gelişmeler yaşandı ve gelişmelerin neticesinde İran İslam Cumhuriyeti'nin kapasitesinin bir kısmı ve düşmanların zaaf noktaları ortaya çıktı. 23, 22 ve 8 gün savaşları bu gelişmelerden bazılarıdır. Zaman, 33 gün ve 22 gün savaşlarında İran İslam Cumhuriyeti'nin, Lübnan Hizbullah'ının ve HAMAS'ın Siyonist rejime karşı zafer kazanmasında esaslı ve belirleyici bir rolü olduğunu ortaya çıkardı. Siyonist rejim 22 Gün Savaşı'nda HAMAS'ı zayıflattığını düşündü ve zafere duyduğu şiddetli ihtiyaçtan dolayı Gazze'ye bir kez daha savaş açtı. Allah'ın bir lütfu olarak addetmemiz gereken Siyonistlerin ahmaklığı İslam Cumhuriyeti'nin başka birtakım güç kapasitelerinin ortaya çıkmasını sağladı. Siyonist rejimin Gazze'ye son saldırısından önce Netanyahu hükümeti ve bu hükümetin savunma bakanı Ehud Barak, İslam Cumhuriyeti'ni açıkça nükleer tesislerine askerî operasyon düzenlemekle tehdit etmişti.

Gazze'de yaşananlar Batı Asya'da (Ortadoğu'da) yeni bir bölgesel strateji döneminin başladığını ve bu dönemi İslam Cumhuriyeti'nin şekillendireceğini göstermiştir. Bu yeni dönemin ayırıcı özelliklerinden biri, Amerikan'ın dünyanın bu bölgesindeki saltanatının sona erdiğidir. Yeni güç unsurlarıyla bölgede ve dünyada İslam Cumhuriyeti adında bir gücün ortaya çıkması, Amerika'ya güç kaybettiren ve bu ülkenin bölgedeki tartışmasız sultasını sona erdiren başlıca faktördür. Amerika bir süre öncesine kadar bir taraftan modern askerî teçhizatı ve ileri teknoloji ürünü silahları, öte taraftan bölgeye yerleştirdiği kukla hükümetler sayesinde uzun yıllar bölgedeki saltanatını sürdürebileceğini tahayyül ediyordu. İki önemli faktör Amerikalıların bu rüyasını suya düşürdü. İslam İnkılâbı'ndan ilham alan İslamî uyanış, kukla hükümetlerin bazısını ortadan kaldırdı; bu uğursuz güruhun geri kalanlarını ise güç sütunlarında ortaya çıkardığı sarsıntıyla karamsarlığa itti. Fars Körfezi'ndeki Amerikan savaş gemilerinin Devrim Muhafızları için birer teneke yığınından ibaret olduğunu söylersek boşa konuşmuş olmayız. Amerika'nın İran'ın etrafındaki deniz ve kara üslerine konuşlanan askerlerinin İslam Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetleri için değil bir tehdit bir fırsat olduğunu söylersek de abartmış olmayız.

İşgal edilmiş topraklar üzerinde birkaç saat uçan İran'ın insansız hava araçları, Demir Kubbe'nin üzerinden geçen roketleri ve Fecr-5 füzeleri, Gazze üzerinde düşen Siyonist rejimin savaş uçakları ve helikopterleri, Siyonistlerin Akdeniz'de hedef alınan savaş gemileri ve firkateynleri, Hizbullah'ın binlerce füzesiyle birlikte Amerika'ya ve Siyonist rejime bir mesajdır ve bu mesajı İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nun deniz kuvvetleri tarafından Fars Körfezi'nde avlanan Amerikan insansız hava aracı şerh etmektedir. Batılıların bu mesajı iyice anlamaları gerekir; mesajı anladıktan sonra gerçekleri görmeli ve menfaatlerini ve güvenliklerini yeniden tanımlamalıdırlar.  Bölgedeki gelişmelerde İran'ın elinin güçlendiği ve İran'ın bu stratejik rolünü zayıflatmada Amerika'nın güçsüz kaldığı bu gerçeklerin yalnızca bir kısmıdır. Amerikan insansız hava aracının avlanmasının içerdiği mesaj, siber savaştaki üstünlükle birlikte bu inkâr edilemez realiteyi ortaya çıkarmaktadır.

medyasafak.com