Obama Suriye’ye Libya’dan Silah Gönderiyor / Silahlar Türkiye’den Naklediliyor

Obama Suriye’ye Libya’dan Silah Gönderiyor / Silahlar Türkiye’den Naklediliyor
6 Ekim’de Suriyeli isyancılar için 400 ton silah taşıyan bir Libya gemisi Türkiye’nin güneyine demirledi. Geminin kaptanı yeni hükümet için çalışan Bingazili bir Libyalı idi. Yükü organize eden bu adam, Tripoli Askeri Konsey başkanı Abdulhakim Belhac, Libya devrimi sırasında doğrudan Stevens ile çalışmıştı.

liveleak.com

The Sunday Times muhabiri Christina Lamb'ın bildirdiğine göre Obama yönetimi Suriyeli isyancılara ağır silahlar göndermek için gizli bir operasyon başlatmaya karar verdi.

Diplomatik kaynaklar The Sunday Times'a “Amerika Birleşik Devletleri Libya'nın eski diktatörü Muammer Kaddafi'nin stoklarından silahlar satın aldı”, dediler.

Bu silahlar arasında havan topları, RPG'ler (Roket güdümlü bomba), anti-tank füzeleri ve (SA-7) ısı güdümlü uçaksavar füzelerinin de yer aldığı belirtiliyor.


Birçok kişi Amerika Birleşik Devletleri'nin zaten ağır silahlar gönderdiğinden şüphe ediyordu.


Yönetim, daha evvel Bingazi'de Libya ordusunun depolarından yağmalanan ağır silahların bulunması, yeniden satın alınması ve yok edilmesine dair gizli bir CIA operasyonundan bahsetti ama biz ekim ayında ABD ajanlarının -özellikle öldürülen elçi Chris Stevens'ın- bu ağır silahların Libya'dan Suriye'deki isyancılara sevk edildiğinin en azından farkında olduklarını gösteren delilleri haber vermiştik.


2012 yazı başlarına kadar Suriye'de birkaç SA-7'nin varlığı ihtimali gözlendi ve bundan önce en azından Kaddafi'nin 20 bin ısıya duyarlı füzesinin bir kısmının taşındığına dair deliller var.


6 Ekim'de Suriyeli isyancılar için 400 ton silah taşıyan bir Libya gemisi Türkiye'nin güneyine demirledi. Geminin kaptanı yeni hükümet için çalışan “Bingazili bir Libyalı” idi. Yükü organize eden bu adam, Tripoli Askeri Konsey başkanı Abdulhakim Belhac, Libya devrimi sırasında doğrudan Stevens ile çalışmıştı.


11 Eylül'de Stevens'ın son toplantısı Türk konsolos Ali Sait Akın ileydi ve bir kaynak Fox News'e “Stevens Libya merkezli aşırılık yanlılarının ellerindeki SA-7 füzelerinin nakli için çaba sarf etmek üzere Bingazi'deydi”, dedi.


The Wall Street Journal geçen ay Bingazi'deki Dışişleri Bakanlığı mevcudiyetinin şimdi açığa çıkan CIA binasına “diplomatik örtü sağladığını” haber verdi.



Bunu takiben Stevens Suriye'deki militanlara CIA tarafından kurtarılan ağır silahların gönderilmesine dair “silah transferi”ni görüştü.


En yeni haber Amerika Birleşik Devletlerinin en son Suriyeli koalisyonu Suriye halkının yasal temsilcisi olarak tanımasının umulduğu günlerin öncesinde geldi. Dışişleri Bakanlığı da Irak'taki El Kaide ile bağları sebebiyle, yakında muhalefetin hayli etkin el-Nusra Cephesi'nin “terörist organizasyon” olarak isimlendirileceğini belirtti.


medyasafak.com