İsrail Ordusu Kuzey Cephesinde Savaşa Hazırlanıyor

İsrail Ordusu Kuzey Cephesinde Savaşa Hazırlanıyor
İsrail askeri kaynakları Haaretz gazetesine, tatbikatların şu anda kuzey cephesine yoğunlaştığını söyledi. Haaretz, Suriye ordusunun zayıflamasıyla, Lübnan sınırındaki hazırlıklara “şu anda Hizbullah’ın ortaya koyduğu gerçek tehdidin yeniden tanımlanması” bilgisinin verildiğini iddia etti.

Yahya Dbouk

 

El Ahbar


İsrail'in askeri tugaylarını Suriye sınırından Lübnan sınırına taşıma kararı, akıllara İsrail'in kuzeyde yeni bir savaş için hazırlandığını getiriyor.


İsrail askeri kaynakları Haaretz gazetesine, tatbikatların şu anda kuzey cephesine yoğunlaştığını söyledi. Haaretz, Suriye ordusunun zayıflamasıyla, Lübnan sınırındaki hazırlıklara “şu anda Hizbullah'ın ortaya koyduğu gerçek tehdidin yeniden tanımlanması” bilgisinin verildiğini iddia etti.


Gazete, İsrail Kuzey Komutanlığı şefi Yair Golan'ın, bir sonraki savaşta yenilgiye uğratma olasılığını vurgulamak için Hizbullah'ın etrafında gelişen atmosferi dağıtmaya çalışma ihtiyacını vurguladığını yazdı.  


Golan, Hizbullah'ın İsrail'le yeni bir stratejik denge oluşturduğunu söyledi ve “bunun bir parçası, deniz üstünlüğümüzü ortadan kaldırmak için yerden denize füzeler, hava üstünlüğümüzü ortadan kaldırmak için yerden havaya füzeler ve belki de İsrail'in yüksek stratejik kapasitelerini ortadan kaldırmak için kimyasal silahlar edinmeye çalışmaktır” dedi.  


Golan, “Suriye'nin parçalanmasının sonucu olarak Hizbullah'ın karşı karşıya olduğu basınç açık, ve bu yalnızca Hizbullah'ın Esad'a verdiği destekte değil, aynı zamanda Lübnan'daki gelişmelerde de kendisini gösteriyor” vurgusu yaptı.


Golan, “Bu ülkedeki istikrarsızlığın daha da kök salacağına inanılıyor, fakat Hizbullah İran'ın yardımıyla bunu üstesinden gelmeyi başaracaktır. Ben Hizbullah'ın bu meydan okumayı aşacağı, fakat Lübnan üzerindeki kontrolünün eskisinden daha aşikâr olacağı kanaatindeyim.”


Golan'a göre bu, şu anlama geliyor: “Bir Hizbullah devletimiz olacak, fakat bu, Suriye'de ortaya çıkması beklenen Alevi devletinin arkasında olacak. Bir başka deyişle, İran burada.”


medyasafak.com