DEBKA: İsrail isyancılara atropin dağıtıyor

DEBKA: İsrail isyancılara atropin dağıtıyor
Siyonist rejimin istihbarat kaynaklarına yakınlığıyla bilinen site, Suriyeli militanlara verilen tıbbi desteği açıkça ifşa ediyor. Yazının tam çevirisini sunuyoruz:

DEBKAfile Özel Raporu, 13 Nisan 2013
 

İsrail'in tankları Suriye sınırındaki Golan bölgesinde
 

Geçtiğimiz hafta Suriye'deki iç savaş üçüncü yılına girmişken, savaşın her iki tarafı da kimyasal silah kullanmak konusundaki kararlılıklarının arttığına dair yoğun sinyaller vermeye başladı.  
 

Şubat ayından beri ABD, İsrail, Ankara ve Amman, Beşar Esad'ın isyancıların tehditlerini boşa çıkarmadaki kararlılığının ve isyancıların Şam'ın merkezini kuşatmaları durumunda öldürücü zehirli gazlar kullanmaktan çekinmeyeceğinin farkında. 3 Nisan'da, Suriye ordusundan ismini paylaşmak istemeyen bir subay, bu ihtarı apaçık bir şekilde ifade etti. Söz konusu subay, Şam'a doğru ilerlemeye devam etmeleri durumunda “isyancıları ve onların liderlerini öldürmekte bir an bile tereddüt etmeyeceklerini” söyledi.      
 

Debkafile'ın özel haberine göre, yine aynı sıralarda Suriye devlet başkanı kimyasal savaşa hazırlık maksadıyla koruyucu kıyafetler ve gaz maskeleri sipariş etti ve bu kıyafet ve maskeler ordunun başkenti savunmakta olan 4. ve 3. tümenlerine dağıtıldı. Tank komutanlarına ise kimyasal ve biyolojik maddelere karşı filtre sistemlerini aktive etmeleri emri verildi.       
 

Sözü edilen zamandan beri, Suriye'nin güneyinde ve Golan'da (Bilindiği üzere Golan, Yom Kippur Savaşı'nın akabinde Suriye'nin sürdürdüğü yıpratma savaşını sona erdiren 1974 ateşkesinden beri Suriye ve İsrail arasındaki tartışmalı bölgedir) savaşan Suriyeli askeri birliklere koruyucu kıyafetler dağıtılmakta.  

Suriye'de atılan bu adımlar, ABD, İsrail, Türkiye ve Ürdün'ün işbirliğiyle kimyasal savaş karşıtı çalışmalarda bulunmak üzere, ABD Başkanı Barack Obama'nın sözü edilen ülkelerin başkentlerini Mart'ın üçüncü haftasında ziyaret etmesinin ardından kurulan merkez tarafından kayda geçirildi. Bu merkez geçtiğimiz günlerde İsrail ordusundan, Golan'da Suriyeli birliklerle savaşan Suriyeli isyancılara atropin iğneleri ve IV damlaları vermeye başlamasını talep etti.    
 

İt üzümü (Atropa belladonna), boru çiçeği (Datura stramonium) ve adamotundan (Mandragora officinarum) elde edilen atropin; sarin, VX, soman ve tabun gibi sinir gazlarına karşı etkili bir panzehir ve zehirlenmenin neden olduğu kusma, mide krampı ve düşük nabız gibi semptomları ortadan kaldıran bir maddedir.       


 

İsrail ordusunun  Suriyeli isyancılara kimyasal silah antidotu vermesi, İsrail'in Suriye'deki savaşa yaptığı ilk müdahale ve savaşta yaralanan Suriyelilere tedavi sunmak için attığı küçük bir adım olarak değerlendirilebilir.    
 

Suriyeli üst düzey komutanlar bu durumu kendileri fark etmiş olabileceği gibi, müttefikleri olan İranlı, Rus istihbaratçılar ya da Hizbullah tarafından bu konuda bilgilendirilmiş de olabilirler. Debkafile'ın görüştüğü askerî kaynaklara göre, Suriye'nin 12 Nisan Cuma gecesi 34 yıldır ilk defa, İsrail ordusunun Golan bölgesinin kuzeyinde yer alan Kibbutz El-Rom'da devriye gezen kuvvetlerini top ateşine tutması Suriye'nin bu bilgiyi edinmiş olmasıyla ilişkili olabilir.     
 

Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Ancak İsrail, Suriye'nin söz konusu saldırıların devam etmesini engellemek amacıyla bu saldırılara top ve roketlerle karşılık verdi ve Suriye'nin ileri karakol mevkiini vurdu.  
 

İngiltere tarafından 12 Nisan tarihinde Times of London yoluyla kamuoyuna yapılan açıklamada, Suriye'den gizlice getirilen toprak örneklerinin kimyasal silah kullanıldığına dair adli kanıt teşkil ettiği belirtilirken, bu durumun sorumlusu olarak taraflardan herhangi birine sorumluluk atfetmekten imtina edildi.
 

İngiliz uzmanlar, “Şam dolaylarında bulunan bir muhitten” getirilen söz konusu toprak örneklerinin “bir tür kimyasal silah” kullanıldığını ortaya koyan izler taşıdığını beyan ettiler. Fakat kullanılan silahın türünü (bu silah bir ihtimal göz yaşartıcı gaz bile olabilir) ve kimyasal silahın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı birlikler tarafından mı yoksa bu birliklerle savaşan isyancılar tarafından mı kullanıldığını tespit edemediklerini açıkladılar.
 

Debkafile'ın bilgi aldığı askerî kaynaklar, İngiliz MI6 gizli servisinin bu soruların cevabını bilse dahi bunu kamuoyuyla paylaşmayacağını, zira ABD Devlet Başkanı bu konuda talimat vermeden önce Batılı güçlerin üzerinde askerî müdahalede bulunmaları için baskı oluşturmak istemediğini ifade ettiler. Bilindiği üzere ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanılması durumunda Batı'nın askeri müdahalede bulunacağını taahhüt etmişti.
 

Çeviren: Leyla Kader
 

medyasafak.com