ÖSO Batı’dan Tank ve Savaş Uçağı İstiyor

ÖSO Batı’dan Tank ve Savaş Uçağı İstiyor
Sözde Özgür Suriye Ordusu’nun bir temsilcisi Türkiye’deki ABD ve Batılı yetkililerle gelecek toplantılarında tanklar, savaş uçakları ve diğer ağır silahları talep edeceklerini söylüyor.

Sözde Özgür Suriye Ordusu'nun bir temsilcisi Türkiye'deki ABD ve Batılı yetkililerle gelecek toplantılarında tanklar, savaş uçakları ve diğer ağır silahları talep edeceklerini söylüyor.

 

Reuters ile Cuma günü yaptığı bir röportaj sırasında ÖSO politik koordinatörü Louay Meqdad, “Onlardan doğrudan ve açıkça ihtiyacımız olan tankları, jetleri ve bize teklif edebilecekleri her silahı isteyeceğiz”, dedi ve ilave etti; “Yardıma ihtiyacımız olduğundan uluslararası toplum bütün gücünü kullanmalıdır.”

 

Meqdad planlanan toplantının tarihini vermedi.


14 Haziran'da, ABD Başkanı Barack Obama, yönetimine; suikast tüfekleri, omuzdan atılan roketler ve anti tank füzeleri dahil olmak üzere, Suriye'deki militanlara silah sağlanması emri verdi.


Haberde, silahların ulaştırılması CIA casus teşkilatı tarafından gerçekleştirilecek, denildi.

Bu transfer Türkiye ve Ürdün'deki gizli askeri üsler yoluyla gerçekleştirilecek. Bu merkezler başlangıçta Suriyelilere askeri olmayan yardımları amaçlıyordu.

Rusya ve Birleşmiş Milletler ABD'nin Suriye'deki militanları silahlandırma kararını eleştirdi. Moskova bu hareketin “bölgedeki şiddeti arttırma riski” konusunda uyarıda bulundu.

ABD Suriye hükümetinin militanlara karşı kimyasal silah kullandığı iddiasında da bulundu ama Şam bu iddiaları kategorik açıdan “yalanlar” olarak reddetti.


Geçen haftalarda, dış destekli Tekfirci militanlar Lübnanlı Hizbullah kuvvetlerinin yardımıyla Suriye ordusunun kontrolüne geçen stratejik Kuseyr kasabasının kontrolünü kaybettiler ve ağır kayıplar verdiler.

 

Suriye kuvvetleri ülkenin kuzey şehri Halep'in kontrolünü tümüyle geri almak için topyekûn bir operasyona da başladılar.


Suriye'deki dış destekli militanlar çok sayıda Suriye askeri ve güvenlik görevlisi dahil olmak üzere, kargaşanın başladığı Mart 2011'den bu yana birçok insanın hayatına mal oldular.

 
Mayıs ayında, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar el-Esad 29 farklı ülkeden militanların ülkenin farklı bölgelerinde hükümete karşı savaştığını söyledi.

 

medyasafak.com