Suriye'deki Devrim Muhafızları-Sabirin Birimi'nin özellikleri-tarihi

Suriye'deki Devrim Muhafızları-Sabirin Birimi'nin özellikleri-tarihi
İran-Irak Savaşı'ndan sonra (1980-1988) Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri kara, hava ve denizde zor savaş operasyonları yürütebilecek bir özel kuvvetler birimi kurma ihtiyacı duydu. Bu kuvvet, teşkilatın dış operasyon birimi olan Kudüs Gücü'nden daha farklı bir fonksiyon icra edecekti.

 

 

Amir Toumaj

 

longwarjournal

 

İran'ın Sabirin Birimi adlı özel elit güçleri bu ülkenin Suriye'deki varlığının bir parçası olarak görev yapıyorlar. İran'ın bölgedeki kara kuvvetleri varlığı Ekim 2015 tarihinden, yani Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinden itibaren dikkate değer biçimde artış kaydetti.

 

Bu yükseliş esnasında Sabirin Biriminin kayıpları da artış gösterdi. Bu kayıplar resmen ilan edildiler ve İran'ın değişik şehirlerinde birim mensuplarının cenaze törenleri gerçekleştirildi.

 

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu (IRGC) 11 Şubat'ta Tahran'daki Kara Kuvvetleri Karargahında, Özel Harekat birimlerinin kayıplarını anma amacıyla her yıl düzenlenen toplantının dördüncüsünü gerçekleştirdi. Devrim Muhafızları bu seneki törende Suriye'deki savaşta "danışmanlık ve destek" vazifeleri esnasında hayatını kaybeden Sabirin Komanda Tugayının 6 komutan ve 8 askerinin ve aynı şekilde 2012 yılında İran'ın kuzey batısında Kürt ayrılıkçı hareketi PJAK (Kürdistan Özgür Yaşam Partisi) karşısında gerçekleştirilen büyük bir operasyonda can veren 19 üyelerinin hatırasını yad ettiler.

 

Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur konuşmasında kutsal Şii türbelerini korumak için Suriye ve Irak'taki savaşları kazanmanın önemine dikkat çekerek "Eğer burada zafer elde etmeyi başaramaz isek İran aynı aşırılıkçı düşmanlarla batı sınırlarında yüzleşmek zorunda kalacak" dedi.

 

 

Sabirin Biriminin kökeni

 

"Sabirin"; Arapça "sabredenler" anlamına geliyor. Birimin adı verilirken Kuran'ın Enfal Suresinin 65. ayetinden esinlenilmiş: "Ey Peygamber, müminleri savaşa hazırlayıp teşvik et. Eğer içinizde sabreden yirmi (kişi) bulunursa, iki yüz (kişiyi) mağlup edebilirler..."

 

İran-Irak Savaşı'ndan sonra (1980-1988) Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri  kara, hava ve denizde zor savaş operasyonları yürütebilecek bir özel kuvvetler birimi kurma ihtiyacı duydu. Bu kuvvet, teşkilatın dış operasyon birimi olan Kudüs Gücü'nden daha farklı bir fonksiyon icra edecekti. Sabirin Birimi şimdiki Devrim Muhafızları Ordusu komutanı olan Tümgeneral Muhammed Ali Caferi tarafından 2000 yılında kuruldu, halihazırdaki komutanı ise Albay İbrahim Atani'dir. 2012'de PJAK karşısında düzenlenen Sabirin operasyonlarını komuta eden ve Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Operasyon Direktörlüğü Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Murteza Mirian'a göre bu birim dünyadaki 11 özel harekat gücünün ve taktiklerinin incelenip örnek alınmasıyla (özellikle İngiliz Özel Hava Servisi) vücuda getirildi. Aynı şekilde Amerikan özel kuvvetlerinin de incelendiği belirtiliyor.

 

Sabirin Özel Kuvvetleri her şeyden önce ve en çok ideolojik bağlılık talep ediyor. Birim ayrıca üyelerinden çatışma sahası yetenekleri ve teknik bilgi istiyor ve sniper eğitimine özel önem veriliyor.

 

Bu birim mensupları İslam Devrimi Muhafızları üyeleri arasından gönüllülük esasınca seçiliyorlar.

 

 

www.medyasafak.net