"Gazze’ye İsrail Saldırısı Bölge Ülkelerinde Hareketi Teşvik Eder"

"Gazze’ye İsrail Saldırısı Bölge Ülkelerinde Hareketi Teşvik Eder"
Meşhur analist Press TV’ye son kuşatma altındaki Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının “bölge ülkelerini birleşmeye” yönlendireceğini söyledi.

Analist: Gazze'ye İsrail saldırısı bölge ülkelerinde hareketi teşvik eder

Meşhur analist Press TV'ye son kuşatma altındaki Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının “bölge ülkelerini birleşmeye” yönlendireceğini söyledi.

Çarşamba gününden bu yana Gazze'ye yönelik İsrail hava saldırılarında Hamas komutanı Ahmed el Caberi'nin de dahil olduğu on ikiden fazla kişi kurban düştü.

Press TV New York'taki Amerikan Kalkınma Merkezi'nden Lawrence Korb ile eldeki meseleyi daha çok aydınlatmak için bir röportaj gerçekleştirdi. Kendisi Press TV'nin Haber Analiz (News Analysis) programındaki iki misafire, Gazze Şeridi'nden bir insan hakları aktivisti olan Adie Mormeç ve Belfast'tan yazar ve Orta Doğu uzmanı Saeb Şaas'a eşlik ediyor.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Basit bir soru sormama müsaade edin. Sizce niçin İsrail Gazze Şeridi'ne şu anda bu şekilde ve tarzda saldırmaya karar verdi?

Korb: Peki, bence onlar Gazze Şeridi'nde olanlar sebebiyle tehlikeye düştüklerini hissettiler ve elbette Golan Tepeleri'ne izinsiz girme nedeniyle Suriye ile problemler vardı ve bana göre İsrailliler sadece oturup kalamayacaklarını düşündüler ve bu tekrar olmasın diye uygun olmayan bu hareketi yaptılar.

Press TV: Barack Obama'nın yeniden seçilmesine baktığımızda, bununla bir ilişkisi olduğunu düşünüyor musunuz, bu yönüyle birçok kişi, “Evet!” diyor, Amerika Birleşik Devletleri yeşil ışık yaktı veya bazı analistler aslında buna muhalif oldular ve… adamları Mitt Romney bu seçimleri kazanamadığından beri, öyleyse misillemeyi konuşmak İsrail için tek yoldur?

Korb: Kesinlikle değil. Demek istediğim Başkan Obama şiddet olsun istemez. Bunun gibi bir şeye göz yummasının veya İsraillilere askeri kuvvet kullanmaları için yeşil ışık yakmasının yolu yok.

Bu durumda bizim seçimlerimizle bir bağı olduğunu düşünmüyorum, bence bu sahadaki durumla ilgilidir.

Press TV: Lütfen bize mesajı söyleyin ki belki bu aynı zamanda, örneğin İran'a gönderiliyordur. Demek istediğim, biz Gazze'ye Hamas'ın koşullarıyla bakıyoruz, orada direnişin bir parçası olarak demokratik yollarla seçilmiş bir hükümet var ve elbette Suriye ile olanları biliyoruz.

Bir anlamda, İran'a bir mesaj göndermeye çalışılıyor mu? İran örneğinde uygun bir zaman olsa bile, sivil nükleer program devam edecek… Tabii konuşmak için bazı müspet gelişmeler oldu.

Başkent Tahran'da bir toplantı olacak ve tabii muhtemelen müspet işaretler oldu, İran'ın nükleer programı hakkındaki duruma gelirsek?

Korb: Peki, bence bu iki meseleyi birbirinden ayırmak önemlidir. Ben bunların ilişkili olduğunu düşünmüyorum. Açıkçası, uluslararası toplum İran ile çalışmak ihtiyacında öyle ki, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması altındaki yükümlülüklerini yerine getirebilirler ve bunu ihlal edemezler, bu durumda yaptırımları kaldırabiliriz ve normal ilişkilerimize geri döneriz.

Tüm İran meselesi gündeme gelmeden evvel bu hadiseler iyidir, birkaç yıl geriye gidilirse kontrol edilemeyen Hamas ve Filistin yönetimine sahiptiniz.

Ve gerçek çözüm Başkan Obama tarafından teklif edilen sınırlar boyunca, 67 sınırları boyunca, iki devletli çözümdür ve taraflar müzakerelere başlamalı ve böylece iki ayrı devlet olmalı ve bu devletler oradaki bütün güçleri kontrol etmeli.

Problemin bir parçası sizindir, Filistinliler Gazze'yi kontrol etmiyorlar, Hamas ediyor; Onlar Filistin yönetiminin, Filistin hükümetinin yapmak istediklerine itaat etmiyorlar.

Press TV: Son kez Dökme Kurşun Operasyonu savaşında gördüğümüze benzer bir eylemsizliği göreceğimiz veya görmeyeceğimizde hemfikir misiniz veya şu zamanlarda mesela Muhammed Mursili Mısır'dan yahut ortaya çıkıp İsrail'in bu saldırısı cezasız bırakılamaz diyen Katar'dan bir şeyler görecek miyiz?

Korb: Peki, bence böyle korkunç olaylar bölgedeki ülkeleri barış sürecine doğru birlikte çalışmaya sevk edecek ve bana göre bu burada nihai çözümdür zira kimse  Libya'da olandan ve şimdi Suriye'de olanlardan hoşlanmadığı gibi burada da kimse şiddetten hoşlanmaz.

medyaşafak