Prens Bender’in Suriye İhtirası Riyad’ı Zora Sokuyor

Prens Bender’in Suriye İhtirası Riyad’ı Zora Sokuyor
El Ahbar’da yer alan bir haberde, Suudi Prens silah akışını yönetmek ve kuvvetleri Suriye’ye geri göndermek için Türkiye’ye düzenli olarak seyahat ettiği ve Suriye hükümetine karşı kendisiyle işbirliği yapan güvenlik teşkilatlarını teşvike devam etmek için Ürdün’e gittiği söylendi.
El Alem, Prens Bender Bin Sultan'ın Suriye'deki durumu kendi menfaatlerine göre değiştirmek için planlar yürüttüğünün ve Washington, Moskova, Paris ve Londra'ya mesele hakkında görüşmek üzere seyahatler düzenlediğinin söylendiğini haber verdi. 
 
El Ahbar'da yer alan bir haberde, Suudi Prens silah akışını yönetmek ve kuvvetleri Suriye'ye geri göndermek için  Türkiye'ye düzenli olarak seyahat ettiği ve Suriye hükümetine karşı kendisiyle işbirliği yapan güvenlik teşkilatlarını teşvike devam etmek için Ürdün'e gittiği söylendi.
 
Haberde, Washington'dan Moskova'ya dünya başkentlerinin büyük karar alıcılarına erişmesiyle, aslında Bender, Suudi Sarayı'nın pro-aktif diplomatik bakış açısına sahip tek üyesidir, deniliyor.
 
Bender yakın zaman evvel Çeçenistan, Dağıstan ve Rusya'nın arka bahçesi Kafkasya'dan gelenler dahil olmak üzere Suriye'deki “Mücahitlerin Prensi” olarak kapasitesini müzakere etmek için Moskova'yı ziyaret etti.
 
Sadece Dağıstan'dan olmak üzere, Kuzey Suriye'de faaliyet gösteren, El Kaide bağlantılı Ceyş el- Muhacirin vel Ensar örgütünden yüzden fazla savaşçı listelendi.
 
Ama Bender'in kendisi Suudiler için bir problemi temsil ediyor. Yüzeysel bile olsa, Riyad tarafından takip edilen soğukkanlı politikaya benzemeyen bir şekilde Bender genellikle çok gerçekçi olmayan beklentilere sahip.
 
Bender'in askeri mahiyetteki en son tecrübesi İsrail'in Lübnan'a karşı 2006'daki saldırısından sonra, Suudi kralını Saad Hariri için bir milis gücünü finanse etmeye ikna etmesiydi.
 
Bu tecrübeyi iyi bilen bazı gözlemciler Bender bu paramiliter kuvveti hazırlamak için 200 milyon dolardan fazla para harcadı ve bütün bu plan Mayıs 2008'de 20 saatten az süren çatışmada feci bir yenilgi ile karşılaşmak içindi, diyorlar.
 
Başarısızlıklarına rağmen Prens Bender hala yanlış hesaplanmış planlarıyla devam edebilmeyi umuyor ve bu habere göre, bu silahlı mücadelede bir dengeye ulaşmak için düşündüğü, Suriye karşıtı silahlı grupları destekleme işine adım atalı sekiz ay oldu.
 
Bender şartları tamamıyla militanlar lehine çevireceğini söylemedi ama nihayetinde durumu Suriye hükümetine karşı elleri havaya kaldırmakla sonuçlanmayacak bir “denge”ye getirmeyi umuyor.
 
Bender, muhalefeti eğitme ve silahlandırma çabalarının gelecek iki ayda meyvelerini vermeye başlayacağını iddia etti.
 
Ancak Suudi istihbarat şefi ziyaretçilerine, savaşçıların dağılması ve her ay 300'den fazla isyancı eğitmenin yetersizliği dahil olmak üzere yüzleştiği zorluklardan da bahsetti.
 
Suriye'deki kriz Mart 2011'de başladı ve reform yanlısı protestolar Batılı ve bölgesel devletlerin müdahalesini takiben büyük bir isyana dönüştü.
 
Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan terörist grupların yer aldığı bu huzursuzluk yakın tarihin en kanlı çatışmalarından birisini meydana getirdi.
 
Suriye'deki yabancı destekli isyan görülebilen bir son olmaksızın devam ettiği için ABD hükümeti Tekfirci aşırılık yanlılarına politik ve askeri desteğini arttırdı.
 
medyasafak.com