Hüseyin Murtaza: Suudi Planlı Şam Saldırısı

Hüseyin Murtaza: Suudi Planlı Şam Saldırısı
"ABD, Suriye dosyasını Katar’ınkinden alıp Arabistan istihbaratına verince, İstanbul'da sessiz, sakin ve gürültüsüz bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantı, Arabistan'dan yetkililer ile Özgür Ordu'nun 30 lideri arasında gerçekleşti."

Hüseyin Murtaza  

Al Ahednews

Suriye Ordusu, Şam kırsalında silahlı liderleri hedef alarak Şam saldırısını boşa çıkardı

ABD, Suriye dosyasını Katar'ınkinden alıp Arabistan istihbaratına verince, İstanbul'da sessiz, sakin ve gürültüsüz bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantı, Arabistan'dan yetkililer ile Özgür Ordu'nun 30 lideri arasında gerçekleşti. Bu toplantının odağında Arabistan'ın açık talebi vardı: Büyük bir savaş ile Şam'ı kontrol altına alın! Aksi takdirde mali yardım duracaktır. Bu süreçte Al Ahednews'in ulaştığı bilgilere göre büyük miktarda silah da Ürdün'e geçirildi ve bunların bir kısmı Suriye topraklarına sokuldu.

Militanlar ve müttefikleri olan Arabistan, bu değişikliğin sahaya yansıyacağını düşündüler. Bunun ardından militanlar, başkent Şam'ın kalbine daha yakın diye Jaramana'ya saldırı için farklı noktalarda hazırlanmaya, ilk olarak Doğu Guta'da Carba beldesinde gizli olarak toplanmaya başladılar. Amerikan kuvvetlerinin Ürdün'de eğittiği silahlılar sınırlardan sızarak bu bölgeye geliyordu. Fakat Suriye ordusunun Doğu Guta civarındaki geçişleri ve planları öğrenmesi sayesinde kurduğu tuzaklarda, yüzlerce silahlı militan etkisiz hale getirildi.

Suriye ordusu, toplanma yerlerini ve hedefleri belirledikten sonra yine kendi belirlediği bir zamanda önleyici askeri operasyon gerçekleştirme kararı aldı. Operasyon özetle militanların belkemiğini kırarak Şam'ın mahallelerinden uzaklaştırdı. Ardından, Şam'ı içten yarım ay şeklinde saran ve Doğu Guta için uygulanan bir diğer kordon ile Humus'u Şam'a bağlayan uluslararası yolda birleşen güvenlik kordonu tamamlandı.

Planın önceliğinde militanların liderlerini hedef almak vardı. Suriye ordusu bu operasyonda vurulacak noktaları ve hedefleri büyük bir dikkatle belirlemek için modern askeri teknikler kullandı. Operasyonda en son ''Ahfad-ı Resul Tugayının'' lideri hedef alındı. Operasyonun amacı, militanların güç dengesini kaybedecekleri şekilde; Şam kırsalının doğasını bilen ve kriz süresince askeri uzmanlık kazanan lider kaybı verdirtmekti.

Geçen günlerdeki, ordunun sürekli ve yoğun şekilde yaptığı askeri tahkimat çalışmaları, operasyonun yaklaştığına işaret ediyordu. Özellikle Daraya'da, Duma'da ve Doğu Guta'nın derinliklerinden, Deraa ve Süveyde'ye kadar.

Sıfır  saati şafaktan hemen önceydi ve ordu, militanları ve askeri merkezlerini hedef almaya başladı. Şam kırsalında bir çok bölgede, Batı-Doğu olmak üzere iki; Guta, Zemelka, Cobar, Kefrbatn, Meliha, Beyt Sahem, Duma ve çevresinden Kabun'a varmak üzere birçok nokta aynı anda hedef alındı. En bariz hedef ise militanların kendi aralarındaki coğrafi iletişimlerini kesmekti. Militanların bu bölgeler arasında kullandıkları yardım yolları kesildi. Onları karmaşaya düşüren büyük bir şok yaşatıldı ve piyade birlikleri bu bölgelerin derinliklerine doğru ilerlediler.

Cobar'da, çeşitli hassas noktalarda, Nusra Cephesi örgütünün militanları hedef alındı. En önemlisi, 7 aydan uzun süredir bir çok keskin nişancıyı saklayan Öğretmenler Kulesi tarafındaki binaların hedef alınmasıydı. Bu operasyonlarda ordu ilk defa bütün bölgelerde, tüm birlikler arasında bir koordinasyon sağlayarak ilerledi. İlerlemeler özellikle Kabun, Berze, Cobar ve Arbin'de önemliydi.

Suriye ordusunun ilerleyişi, militanların Şam mahallelerini ve köylerini havan toplarıyla vurması ile karşılık buldu. Bab Tuma, Kısaa, Abbasiyin, Tahrir sahası, El-Sedet, El-Ticere, Tişrin Bahçesi ve başka bölgelere, militanların moralini yükseltmek amacı ile 30'dan fazla havan topu atıldı.

Suriyeli askeri yetkili Al Ahed sitesine verdiği demeçte, Suriye ordusunun bu operasyonda derin noktalara doğru ilerlemeler kaydettiğini  belirtti. Operasyonun kırsalın tamamında süreceğini ve sonunun da uzak olmadığını belirtirken, harekatın Lübnan sınırı boyunca uzanan tüm bölgelerde tam kontrol sağlanarak bitirileceğini açıkladı.

Çev: Hasan Sivri

medyasafak.com