ABD’li Baş Stratejist: Suriye’ye Füze Saldırısı İşe Yaramaz

ABD’li Baş Stratejist: Suriye’ye Füze Saldırısı İşe Yaramaz
Emperyalistlere kötü haber...

ABD'li Baş Stratejist: Suriye'ye Füze Saldırısı İşe Yaramaz

Suriye'deki stratejik hedeflerin vurulmasına dönük desteğin Washington'da giderek azaldığı belirtiliyor. Bu stratejinin baş mimarı olan uzman Chris Harmer da seyir füzeleriyle düzenlenecek bir saldırının etkililiğini sorgulayanlar arasında.

ABD Deniz Kuvvetlerinin strateji geliştirme biriminden üst düzey analist Chris Harmer, Foreign Policy dergisine yaptığı açıklamada “Bazıları öyle zannetse de ben hiçbir zaman cruise füzesi saldırısı seçeneğinin savunucusu olmadım” dedi.

Son birkaç gündür Amerikalı yetkililer Suriye karşısındaki  askeri seçenekleri değerlendirirken ülkedeki ordu kurumlarına yönelik “cerrahi müdahale” seçenekleri üzerinde duruyorlar.

Hammer'in “düşük maliyet” stratejisi adını evrdiği ve ilk olarak Temmuz ayında ayrıntılı bir rapor şeklinde Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nde basılan bu planı, Washington'daki şahin milletvekilleri nezdinde büyük rağbet görmüştü.

Senatör John McCain bu rapor hakkında şöyle demişti: “Bu yeni inceleme benim ve başkalarının uzun süredir iddia ettiği şeyleri söylüyor. Şöyle ki ABD ve müttefikleri için Esad'ın hava güçlerini, göreceli olarak az maliyetle, az personel kaybı ve kısa süre içersinde ortadan kaldırmak askeri olarak mümkün.”

Harmer ise aynı kanıda değil. Amerikalı uzman “ABD'li yetkililer Suriye kurumları karşısında düzenlenecek olan bir cerrahi müdahaleye gereğinden fazla güven duyuyorlar. Stratejik hedeflerin olmaması durumunda taktik eylemler genellikle faydasız, çoğunlukla da zarar vericidir. Ben bunun az maliyetli bir seçenek olduğunu açıklıkla beyan ettim. Fakat daha geniş plandaişin doğrusu şu ki düşük maliyetli seçenekler stratejik öncelikler ve hedeflerle birleştirilmezlerse çok fazla işe yaramazlar” dedi.

Harmer şöyle devam etti: “Her hangi bir gemi subayı 30 ya da 40 Tomahawks füzesini fırlatabilir. Bu zor değil. Zor olan bunun Amerikan çıkarlarına ne faydası olacağını strateji planlayıcılarına izah etmektir.”

medyasafak.com