"Suriye'ye Saldırı, Değerlendirmeler, Olasılıklar ve Lazkiye Katliamı"

"Suriye'ye Saldırı, Değerlendirmeler, Olasılıklar ve Lazkiye Katliamı"
El Ahbar'dan Nasır Şerare, Suriye yönetiminin Amerikan müdahalesi hakkında değerlendirmelerini ve karşı stratejisini, Lazkiye katliamını ve kimyasal saldırı konularını ele aldığı önemli bir analiz kaleme aldı...

Nasır Şerare

El Ahbar

Müttefik olduğu ülkelerin başkentlerine uzanan telefon görüşmeleri ve toplantılar durmuyor. Şam hücreleri çalışıyor. Esasen çatışma için ulusal seferberlik ruhunu oluşturma süreci var.

Esad'ın sözleri

Amerika'nın olası saldırısı ile ilgili artan haberlerden sonra Esad, liderler ile bir araya geldi. Beşşar Esad liderlere ''Krizin başlangıcından beri, gerçek baş düşmanın müdahil olacağı anın geleceğini biliyordunuz. Herhangi bir saldırı karşısında vatan savunması için maneviyatınızın yüksek ve hazırlıklarınızın tam olduğunu biliyorum. Sizden bu maneviyatı Suriye vatandaşlarına nakletmenizi istiyorum. Bu tarihi karşılaşmadan zaferle çıkacağız'' dedi.

Şam nasıl okuyor?

En yüksek mevkilerden Suriyeli bir yetkili Şam'ın mevcut durumu şu şekilde okuduğunu aktardı:

''Şam'ın değerlendirmelerine göre Amerikan'ın saldırısı muhtemelen gerçekleşecek. Bu gelişme bizi şaşırtmıyor. Washington, kimyasal silah mevzusunu uluslararası alanda tartışmaya açtığı anda, Amerika'nın bu kâğıdı uygun bir zamanda, askeri saldırının bahanesi olacak kullanacağını biliyorduk.''

Katliam: Lazkiye - Beyt Şkuhi

Aynı kaynak, rejimini kimyasal silah kullandığına dair fabrikasyonların başarılı olamadığını söylüyor: ''Bu fabrikasyonlar, Batılı devletlerin sonradan çıkıp yalan olduğunu itiraf ettikleri Irak'taki nükleer fabrikasyonları hatırlatıyor.''

İddia edilen kimyasal saldırının görüntüleri, Arap ve Batı basınının tamamında yer almadan saatler önce Suriye televizyonu canlı olarak, ordunun Kuzey Lazkiye kırsalında bulunan Beyt-Şkuhi beldesini kontrol edişinden sonra ortaya çıkarılan toplu mezarın görüntülerini veriyordu. Toplu mezarda 120 kadının ve 50 çocuğun cesedi bulundu. Muhalefet Cebel Türkmen'den başlayarak köylere saldırdığında, köy sakinlerine sürpriz yaşatarak kadın ve çocukları kaçırmıştı. Esirler, saldırı operasyonuna katılan 5 silahlı gruba dağıtılmıştı. Bu 5 silahlı grup; Libyalılar, Çeçenler, Suudiler, Ahfad-ı Resul ve Irak-Şam İslam Devleti'nden oluşuyor. Arap ve batı basınının kimyasal saldırı katliamından sunduğu görüntüler dikkatleri, Beyt Şkuhi'deki toplu mezar vahşetinin üzerinden çekti.

Yetkili kaynak, kimyasal silah kullanımı ile ilgili ithamların hiç bir belirgin delile dayanmadığını aktardı. Kaynak; esasen, sorumlunun bulunması amacı ile incelenebilecek bir olay yeri olmadığını söylerken muhalefet Doğu Guta'da onlarca noktaya bu şekilde saldırıldığını iddia ediyor. Bu bölgede 120'den fazla köy bulunmakta. Hukuk normlarına göre de, dokunulmamış bir olay mahalli olmadan, tutanak tutulması da mümkün değildir. Lakin muhalifler olayı, herhangi bir resmi kuruma bildirmeden, cesetleri iddia edilen mekândan bir başka yere nakletti ve televizyon kanallarında rejimin suçlandığı kefenlere sarılmış cesetlerin olduğu görüntüler döndü. Kimse, bu insanların nerede öldüğünü ve muhalefetin cesetleri ne zaman bir araya getirdiğini kesin olarak bilmiyor. İnceleme yapılabilecek bir olay mahalli de yok. Birleşmiş Milletler müfettişlerinin ilk günkü faaliyetleri ise yaralanmış bazı şahsiyetlere, daha sonra muayene etmek üzere belirli tarihler vermek oldu.

Suriye yönetimi bugün, Amerika'nın Irak nükleeri fabrikasyonuna benzer bir hikâye ile karşı karşıya. Lakin Suriye, Irak değildir. Washington, Bağdat'ın düşmesi halinde ülkenin düşeceğini biliyordu. Bu da Ümmü'l-Kasr'dan doğrudan Bağdat'a doğru asfaltlı yolda ilerleyen Amerikan tanklarının, başka hiç bir vilayete uğramayışının açıklamasıdır. Ama konu Suriye olunca her köy ve beldeye girmeleri gerekecek.

Suriye'nin düşmanla karşılaşma vizyonu

Aynı kaynak, beklenen savaşın koşulları hakkında konuştu ve Suriye'nin düşmanla karşılaşmadaki vizyonunun 3 temel unsurdan müteşekkil olduğunu söyledi: İlk olarak, saldırıyı sindirme, sonra acı verecek şekilde cevap verme ve Amerika ile NATO'nun sahaya askerlerini indirecek cesaretlerinin olmadığını iddia etmek. Son 30 yılda İsrail ve Batılıların bütün saldırıları geriye açık bir mesaj bıraktı. Yeni nesil savaşlar, havadan veya uzaktan füze göndermekle kazanılmıyor. Yeni nesil savaşlar, sahaya inebilme kudretini gösterip üzerinde kalıcı olmakla kazanılıyor.

Saldırıyı sindirme hususu ise, iki önemli şeye gereksinim duyar: Medya ve askeri güç. Kaynak şöyle devam ediyor: “Basın noktasında, malum bazı Arap uydu kanallarının havadan ve karadan bombalama başladığı anda; takip edebilmek, halkımızın cesaretini kırmak ve savaş bitmeden basın savaşını kazandıklarını iddia etmek amacı ile önceden hazırladığı senaryoları bekliyoruz.''

Bilgi sahibi kaynak, krizin başlangıcından şu ana kadar rejimin, Amerika'nın başarısız olacağına inandığını söylüyor. Çünkü Suriye'ye bir darbe vurma kararı ile Obama, George Bush'un deneyimini yaşayabilir: Askeri ve iktisadi felaketlerin yanında küresel çaptaki konumunda bir düşüş. Rejim Amerika'nın, Suriye krizi hususunda açık bir stratejiye sahip olmadığını görüyor. Obama, Esad'a karşı bir pozisyon alabiliyorken, krize yönelik bir jeopolitik pozisyona sahip değil. Var olan realiteler ışığında Obama'nın, Suriye'ye yönelik açık olmayan pozisyondan, krizin sürmesine ve dengeleri yakalayıp uluslararası ve bölgesel çevrelere uzanmasını engellemeye yönelik siyasete döndüğünü görüyoruz. Bütün bunlar için, dışarıdan bir askeri müdahale yöntemini takip etmek istiyor. Lakin bugün bildiğimiz, Washington'un başarılı olması şüpheli. Hâkim olan yaygın görüşlere göre askeri saldırı siyaseten başarısız olacak, krizi uzatacak ve krize düğümler eklenmesine neden olacak.

Yemen modeli

Şam; NATO'nun, Libya değil de Yemen modeline benzer bir saldırı başlatabileceğini düşünüyor. Beklenen saldırı ise şöyle: Amerika ilk olarak, muhalefet toplulukları arasında bir duvar görevi gören ve onları birbirinden ayıran ordunun çoğu noktasını hedef alan stratejik bir darbe vuracak ve ordunun muhalifleri bir kutu şeklindeki bölgeye hapsetme fonksiyonunu yok edecek. Bu darbe ile hedeflenen, bir bölgede kuşatma altında sıkışan muhalefetin iletişim ve yardım yollarını açarak daha geniş bir bölgeye dağılımını ve Kusayr savaşından önce olduğu gibi lojistik rahatlığını sağlamak. Bu darbe siyaseten ''sahada güç dengelerini sağlamadan Cenevre-2 masasına oturmak istemeyen'' muhalefete yanıt vermiş olacak.

Darbenin ikinci ana hedefi ise, Suriye'ye ileride ve uzun bir süre boyunca askeri müdahaleleri sürekli kılmak adına bu saldırı ile emsal teşkil etmek. Bunun da, Sırbistan veya Libya değil, Yemen modeline benzetilerek yapılması bekleniyor. Böylece Amerika, insansız hava araçlarının, dönem dönem belli noktaları vuruşuna ve saldırılara,  dünyanın uyum sağlamasını istiyor. Arap ve Batılı bazı bakış açılarında ''Siyasi çözüm Esatlı mı olacak Esatsız mı'' sorusu ile temsil edilen sorunun varlığı ve Cenevre-2 sözleşmesi önünde bir engel olduğu gerekçesi ile bu tarz bir saldırının hedefleri arasında, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a yönelik suikast da olacaktır. Kaynak; Suriye'nin, bu savaştan zaferle çıkacağına dair hiç bir şüphesi olmadığını söylüyor. Halkta büyük bir belirsizliğin var olduğuna ve Suriye'ye savaşın külfeti arttıracağını, velakin bu sefer külfetin tek taraflı olmayacağına işaret ediyor. Obama bu adımı ile bütün bölgeyi, bedelini kanla ödemek üzere faturaya iştirak etmeye davet ediyor.

Çev: Hasan Sivri

medyasafak.com