İbrahim Emin: Suriye Saldırısında Hizbullah Nerede Duracak?

İbrahim Emin: Suriye Saldırısında Hizbullah Nerede Duracak?
"Bu nedenle, Batı müdahalesinin Direniş’e, Suriye’deki savaşa daha da derinlemesine müdahil olmak için motivasyon sağlayacağından çok az şüphe edilebilir. Peki bu tam olarak nasıl olacak? Elbette bunun cevabı da Hizbullah’ta."

Suriye Saldırısında Hizbullah Nerede Duracak?

İbrahim el Emin

El Ahbar

Amerikalılar ve Avrupalıların kibarlıklarındandır, bombalamak üzere oldukları insanlara tepkilerinin ne olacağını sorarlar hep. Ve son birkaç gündür Suriye, İran ve Hizbullah'ın ne cevap vereceğini keşfetmeye çalışırken yaptıkları tam da budur.

Kurbanlarının tam olarak bütün kartlarını açık etmelerini ve dünyanın karşısında çırılçıplak ve elleri havada, boğazlanmaya hazır olduklarını ilan etmelirini istiyorlar.

Batılı yetkililer başkentlerinden baş gösterip Suriye'de işlenen cinayete destek vermeyeceklerini söylerken ABD, Britanya ve Fransa'daki halkın çoğunluğunun Şam karşısındaki askeri saldırıya karşı olduğununu gösteren anketleri görmezden geliyorlar.

Ne parlamentolarında, ne de askeri şefleri ve analistleri arasında bu konuda herhangi bir uzlaşma bulunuyor.

Hepimizden hiçbir kanıt göstermeden ve konu hakkındaki inceleme tamamlanmadan uyum içinde Suriye hükümetini cinayetle suçlayan büyük liderlerine inanmamızı istiyorlar. Ve her şeyin de başında, uygun olan cezayı kendileri kesmek istiyor.

Bugün, bütün göstergeler Suriye karşısındaki bir askeri harekatın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor, bununla birlikte medyaya yapılan sızıntılar Batılı liderler arasındaki rahatsızlık duygusunu açığa çıkarıyor, özellikle de diğer tarafın cevabını gözönüne aldıklarında.

Analistler ve danışmanlar düşmanlarının reaksiyonlarını çözmeye çalışmakla meşguller ve verilecek herhangi bir cevabın bölgeyi ve Batı'yı daha geniş ve uzun bir karşılaşmaya sürüklemeyecek sınırlılıkta ve anlık olmasını umuyorlar.

Batı'nın, Hizbullah'ın Suriye'ye saldırı olması durumunda yapabileceği şeylerin ima edilmesinden bile gözü dönmüş durumda, özellikle Washington'un bölgedeki öncelikleri arasında en önde gelen İsrail nedeniyle.

Direniş ise bu zamana kadar elindeki kartı göstermemeyi ve seçenekleri hakkında sessiz kalmayı tercih etti. Pek tabi ki kınama açıklamaları yaptı ve hatta dış müdahaleye karşı Suriye'yi savunmak hakkında birkaç söz de söyledi.

Fakat Hizbullah'ın cevabı hakkında öngörüler yapmaya çalışan kişiler için aşağıdaki şeyler düşünmeye değer noktalar:

Birincisi, halihazırdaki mücadelede, Hizbullah'ın, başta Dini Lideri Ali Hamanei'nin Lübnanlı partinin kararlarında çok büyük etkisi olan İran olmak üzere, daha büyük bir ittifakın üyesi olduğunu not edin. Ayetullah Hamenei Suriye'ye saldırı olması durumunda “bölgeyi büyük bir felaketin vuracağı” uyarısında bulundu ve bu sözler İran'ın pek çok askeri lideri tarafından, Tahran'ın müttefiki bombalanırken uslu uslu oturup izlemeyeceği anlamında yorumlandı.

İkincisi, Hizbullah Suriye'deki savaşa iyice dahil olmuş durumda, özellikle de Batı ile ilişkide olan silahlı gruplara ve tekfirci şebekelere karşı. Parti, Suriye ile yapılacak savaşın bir bütün olarak direniş eksenini hedeflediğini biliyor ve bunun sonucu olarak da orada onlarca şehidini kurban verdi.

Bu nedenle, Batı müdahalesinin Direniş'e, Suriye'deki savaşa daha da derinlemesine müdahil olmak için motivasyon sağlayacağından çok az şüphe edilebilir. Peki bu tam olarak nasıl olacak? Elbette bunun cevabı da Hizbullah'ta.

Çev: Ozan Kemal Sarıalioğlu

medyasafak.com