Hişam Cabir: Suriye’ye Saldırmak Akıllıca Değil

Hişam Cabir: Suriye’ye Saldırmak Akıllıca Değil
Press TV Lübnanlı emekli General Hişam Cabir ile gerçekleştirdiği röportajda ABD ve müttefiklerinin Suriye karşısında savaş başlatma çabalarını ele aldı.

Hişam Cabir: Suriye'ye Saldırmak Akıllıca Değil

Press TV Lübnanlı emekli General Hişam Cabir ile gerçekleştirdiği röportajda ABD ve müttefiklerinin Suriye karşısında savaş başlatma çabalarını ele aldı. 

Press TV: Bu saldırının hala gerçekleşmemiş olması sizi şaşırttı mı? 

Cabir: Suriye karşısında bir saldırı başlatma kararı almak büyük ve tehlikeli bir karar. Bunun pek çok sonucu ve büyük bir maliyeti olur. Ben Başkan Obama'nın askeri saldırı başlatma kararını henüz almadığına inanıyorum. 

Gözlemciler BM takımının Cumartesi gecesi geri dönmesinin ardından saldırının Pazar günü başlayacağına inanıyorlar. Ben şahsen bu ekibin geri gelmesini bekleyen Obama'nın birkaç gün daha bekleyip bu kurulun nihai raporunu görmeyi bekleyeceğini düşünüyorum, en azından kararı için bir kanıt ve yasal bir çerçeve sunabilmek için. 

Eğer bu heyet saldırıdan Suriye rejimini sorumlu tutarsa Obama operasyonu başlatabilir, eğer aksi söylenir Suriye rejimi suçlanmaz ise Obama'nın yine de saldırı için bir neden bulacağını düşünüyorum. Ne de olsa herkesin bildiği gibi Obama Nobel Barış Ödülünü almış birisi! Bir barış adamı nasıl olur da bütün uluslararası hukuku ihlal ederek bir savaş başlatır ve başka bir ülkeyi hiçbir delil olmaksızın işgal eder?  

Dün Beyaz Saray'dan Başkan Obama'nın akıllıca bir karar alacağını işittik. Kanımca nihai rapordan önce ve yasal bir çerçeve olmadan saldırıda bulunmak, dediğimiz gibi akıllıca olmaz.

Şimdi burada operasyonun önümüzdeki hafta başlayıp başlamayacağını, Obama'nın bunu iptal ederek politik müzakere yoluna girip girmeyeceğini düşünüyoruz… Suriye'deki komuta-kontrol ve iletişim merkezlerinden ve füze üslerinden, karargâhlardan müteşekkil 30 ya da 40 hedefe deniz saldırısı bekleniyor.

Fakat dünden bugüne İran'ın güçlü duruşunu ve aynı zamanda Rusların her çeşit askeri operasyona karşı olduklarını herkes gördü. Herkes biliyor ki denizde 4 savaş gemisi var ve her biri 90 Tomahawk füzesi taşıyor ki bu da 360 füze eder. Fakat kimse Suriyelilerin 72 Yakhont füzesini teslim alıp almadıklarını bilmiyor.

Eğer bu füzeler ellerindeyse, öyle zannediyorum ki Suriyeliler bunları kullanacaklardır. Eğer bunları kullanırlar ve denizdeki Amerikan personeli kayıp ve yaralı verirlerse, Amerikan kuvvetlerinin nasıl bir reaksiyon vereceğini kimse bilemez. Aynı şekilde füzelerini İsrail'e atabilecek olan Suriye silahlı kuvvetlerinin nasıl bir tepki vereceğini de kimse garanti edemez. Böylesi bir durumda bence vaziyet çok karmaşıklaşacak ve ABD ve müttefiklerinin yanında Lübnan, Suriye, İsrail ve belki de Türkiye ve Ürdün'ün de katılacağı bölgesel savaşla neticelenecektir.

Aynı şekilde hiç kimse İran'ın Fars Körfez'indeki Amerikan çıkarlarına nasıl bir tepki vereceğini de tahmin edemez. Bu çok büyük bir felaket ve büyük bir savaş olur.

Cumartesi gecesine kadar sabredecek ve Obama'nın BM heyetinin nihai raporunu birkaç gün daha bekleyip bekleyemeyeceğini göreceğiz.

medyasafak.com