"İsrail Suriye ile Savaşa Girerse İslami Cihad Cevap Verebilir"

"İsrail Suriye ile Savaşa Girerse İslami Cihad Cevap Verebilir"
Kudüs Tugayları unsurları Al-Monitor’a yaptıkları açıklamada “Suriye’ye geçip bu ülkeye yapılacak bir saldırıyı püskürtmeye katılmak için sınırın açılmasını umuyoruz, zira pek çok unsurumuzun topraklarında askeri eğitim görmesine imkân sağladığı için Suriye’ye minnettarız” dediler.

İsrail Suriye ile Savaşa Girerse İslami Cihad Cevap Verebilir

 

Hazem Balousha

 

Al-Monitor

 

ABD'nin Suriye'yi vurma ihtimali artarken, Filistin İslami Cihad hareketi İsrail'in de bu savaşa girmesi halinde buna yanıt verebilecekleri uyarısında bulundu.

 

İslami Cihad'dan üst düzey bir yetkili Al-Monitor'a yaptığı açıklamada İran ve Suriye'den istek olması ve hadiselerin Suriye rejimi karşısında tam kapsamlı bir savaşa dönüşüp İsrail'in de savaşa katılması durumunda İsrail'e füze fırlatabileceklerini söyledi.

 

Al-Monitor'a ismini açıklamamak koşuluyla konuşan bu kaynak “Şu ana kadar, İslami Cihad içersinde Suriye'ye yapılacak bir saldırı karşısında İsrail'i bombalama kararı alınmadı. Fakat bu tek bir şartla gerçekleşebilir: eğer İsrail de savaşa temel bir oyuncu olarak katılırsa.”

 

Bu kaynak saldırının niteliği ve süresinin İslami Cihad'ın pozisyonunu belirleyeceğini söyleyerek Filistin'deki bu ikinci en büyük İslami hareketin İran ve Suriye rejimleri ve aynı zamanda Hizbullah ile yakın ilişkilerinin olduğunu söyledi.

 

Kaynak “İslami Cihad önderliğinin hâlihazırda Suriye'de dikkate değer bir varlığı bulunmuyor, fakat hala finansal ve politik bağlar mevcut. Hizbullah'ın savaş karşısındaki pozisyonu da, ister olumlu ister negatif olsun İslami Cihad'ın savaşa katılıp katılmayacağını etkileyecek” dedi.

 

Öte yandan, İslami Cihad'ın silahlı kanadı Kudüs Tugaylarından bazı unsurlar, kendilerine izin verilmesi durumunda Suriye rejimini tehdit eden herhangi bir dış güce karşı Hizbullah unsurlarıyla omuz omuza savaşmaya hazır olduklarını söylediler.

 

Gazze Şeridi'ndeki bazı Kudüs Tugayları unsurları Al-Monitor'a yaptıkları açıklamada “Suriye'ye geçip bu ülkeye yapılacak bir saldırıyı püskürtmeye katılmak için sınırın açılmasını umuyoruz, zira pek çok unsurumuzun topraklarında askeri eğitim görmesine imkân sağladığı için Suriye'ye minnettarız” şeklinde konuştular.

 

İslami Cihad'ın Siyasi Büro üyelerinden Şeyh Nafiz Azzam ise Suriye'nin savaşa katılacak Filistinli savaşçılara ihtiyaç duymadığını çünkü yeterli kapasitesi olduğunu, savaşa katılacak Filistinli unsurların güç dengesini değiştirmeyeceğini söyledi.

 

Azzam, Al-Monitor ile yaptığı röportajda İran'ın İslami Cihad'dan ABD'nin Suriye'ye yapacağı saldırıya cevap vermesini isteyeceğini tahmin etmediğini ve “İran'ın Filistin'deki siyasi karmaşıklığın farkında olduğunu ve İslami Cihad üyelerinin savaşmasına ihtiyaç duymadığını” söyledi.

 

İslami Cihad kaynakları Al-Monitor'a yaptıkları açıklamada İran'ın örgüte ayda yaklaşık 3 milyon dolar verdiğini belirttiler.

 

İslami Cihad'a yakın siyasi analist Hassan Abdo ise İslami Cihad'ın Suriye'ye yapılacak bir ABD saldırısına İsrail'e saldırmak suretiyle cevap verip vermeyeceğinin Amerikan saldırısının niteliğine ve büyüklüğüne bağlı olduğuna inanıyor.

 

Abdo, Al-Monitor ile yaptığı röportajda “Eğer saldırı çok kapsamlı olursa Suriye'nin İsrail'e misillemede bulunması beklenir ki bu durumda İslami Cihad da İsrail'e cevap verebilir. Fakat eldeki malumata göre Suriye rejimi çökertilmeden cezalandırılmak isteniyor.”

 

Abdo “Kudüs Tugayları İsrail şehirlerini bombalamasını Suriye saldırısına bir cevap olarak tanımlamayacak, zira bunun için İsrail'in Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere saldırısına cevap gibi sebepler gösterebilir. Kudüs Tugayları İsrail ile çatışmaktan uzak durmaya çalışan Hamas'ı utandırmak istemiyor” diye devam etti.

 

İslami Cihad medyası, Suriye rejimini muhaliflerine karşı açıkça savunuyor.

 

İslami Cihad ile ilişkili olan El-İstiklal gazetesinin 29 Ağustos'taki başyazısında şöyle deniyor: “Şam'ın banliyölerinde kullanılan kimyasal silaha cevap örtüsünde önümüzdeki günlerde Suriye karşısında denizden ve havadan yapılacak saldırılar ülkeyi parçalama planlarını uygulamaya yarayacak ve savaşı uzatarak on binlerce Suriyelinin ölümüne neden olacak. Ve bu, eğer Suriye muhalefetinin galip geleceğini varsaysak bile krizi çözmeyecek.”

 

Filistinli örgütler, özellikle Hamas ve İslami Cihad 2012 Kasımı'nın ortalarındaki 8 günlük savaşta İsrail şehirlerini İran yapımı füzelerle vurduklarını gizlemiyorlar. İslami Cihad o günlerde Gazze sokaklarındaki büyük afişlere “İran'a Teşekkürler” diye yazmıştı.

 

Suriye ile ilgili olayların ivme kazanır ve ABD'nin askeri saldırısı ihtimali giderek artarken İslami Cihad önderliği, örgütün taşıyabileceğinden daha büyük bir yükün altına girerek bölgesel bir savaş içinde yer almaya pek hevesli değil. Bununla birlikte politik çıkarlar bu durumu değiştirebilir ve örgütü İsrail ile olduğu gibi Gazze'yi kontrol eden ve yeni bir askeri karşılaşmadan uzak durmaya çalışan Hamas ile de çatışmaya sürükleyebilir.

 

Çev: Ozan Kemal Sarıalioğlu

 

medyasafak.com