Suriye Savaş Durumunda Arabistan'ın Stratejik Bölgelerini Nasıl Vuracak?

Suriye Savaş Durumunda Arabistan'ın Stratejik Bölgelerini Nasıl Vuracak?
İran'da yayın yapan Tabnak.ir adlı sitede yayınlanan bir analizde, Suriye füzelerinin hedef menzilindeki stratejik Suudi merkezlerinin dökümü ele alınıyor...

Arabistan'ın Stratejik Bölgeleri Suriye Füzelerinin Hedefinde

 

Tabnak.ir

 

Suudi Arabistan Yönetimi senelerdir, İslam ülkelerini yıkmak için büyük bir gayret sarf etmiştir ve bu uğurda çabalamaya halen de devam etmektedir. Arabistan bugün ise Amerikan füzeleri ve petro-dolarlarıyla, Suriye'yi yıkma peşinde.  Ama burada dikkate alınmayan bir gerçek var,  o da Suriye'nin Suud rejimine misilleme yapacak yeterli güce sahip olduğudur.

 

Suud rejimi son 30 yıldır,  İslam ülkelerini yıkmak için var gücüyle çabaladı ve bu uğurda uğraşmaya ve çabalamaya devam etmektedir.  Suudiler bu hedefleri doğrultusunda, ilk olarak İran'a saldırması için Irak'a yardım ettiler, ardından ise Irak'ı yok etmede Amerika'ya yardım sundular.

 

Üstelik Lübnan ve Filistin'deki İslami direnişi kırmak için senelerce nasıl çabaladıkları da herkes tarafından bilinmektedir ve Suudi iktidarı bugün de aynı hedef doğrultusunda Amerikan füzeleri ve petro-dolarlarıyla İslami direniş ekseninde yer alan Suriye'yi yıkma peşinde.

 

Suudilerin bugünlerde uygulamaya hazırladıkları planları ateşle oynamak ve kendi sonlarını hazırlamaktan başka bir anlama gelmiyor. Fakat bu sefer kötü bir kumar başlattılar. Şimdiye kadar bu kumarda 30 milyar dolar kaybettiler ve Suriye rejimini yıkma yolundaki bütün çabaları büyük bir yenilgiyle sonuçlandı. Suud iktidarı Suriye'ye tek başına girmeye cesaret edemediğinden dolayı Amerika'nın eteğine yapışarak Suriye'ye saldırması için adeta yalvarmaktadır.

 

Suudiler her ne kadar kendi ordularının cesaretsiz olması ve hatta Husilerle yaptıkları kısıtlı savaş için onlarca milyar dolar harcadıkları halde ağır bir yenilgiye uğramalarına rağmen, bölge ülkeleri ile birlikte güçlü orduları yok etmek için hiçbir çabadan geri durmamaktadırlar.

 

İslam karşıtı Suudi ''fitne ekseni'', Suriye'ye doğrudan saldıracaklarını söyledi, öte yandan Amerika'nın askeri saldırısının maliyeti de Suudiler tarafından karşılanacak.  Ama unuttukları bir şey var, acaba onlar bu kez de evlerine sağ salim dönebileceklerini mi zannediyorlar? Suriye ordusu ülkesini kan gölüne çeviren ve binlerce masum vatandaşının ölümüne sebep olan Suudilere tepkisiz kalabilir mi? Güçlü füzelere sahip olan Suriye bunları Suudiler aleyhinde kullanamaz mı?

 

Bu rapor Suriye ordusu tarafından,  vurulması belirlenen bazı hedeflerin araştırılmasını içeriyor. Ayrıca Suriye'nin sahip olduğu 1500 km menzilli füzelerinin hedefleri arasında yer alan birkaç stratejik bölgeye de işaret edilmektedir:

 

1- Askeri Hedefler:

 

Suudi Arabistan en büyük silah cephaneliğine sahip olan ülkelerden biridir. Bu ülke geçen yıllarda yüz milyarlarca dolar harcayarak çeşitli ülkelerden silah almış ve bunları ülkenin bütün şehirlerine yaymıştır. Ancak Suriye ordusu için asıl önemli olan mesele Suudilerin askeri merkezlerini hedef alarak bu güçlerini zayıflatmak olacaktır.

 

Tebük Şehri

 

Tebük Arabistan'ın en eski şehirlerinden olup günümüzde ülkenin en önemli askeri merkezi konumundadır. Önemli askeri havaalanlarından biri olan Kral Faysal Havaalanı ve bazı araştırma merkezleri de bu şehirde yer almaktadır. Bu havaalanında Suudi F-15'leri ve Fransız Rafael savaş uçakları bulunmaktadır. Tebük Şam'a yalnızca 550 km uzaklıktadır, dolayısıyla Suriye'nin orta menzilli füzeleriyle bile rahatlıkla vurulabilir.

 

Riyad Şehri

 

Riyad Arabistan'ın başkentidir ve Suriye'nin Suveyda şehrine 1302 km uzaklıktadır. Bu şehirde ayrıca önemli bir askeri merkez olarak kabul edilen Uluslararası Kral Halid Havaalanı bulunmaktadır. Suriye'nin Suud başkentini hedef alması,  bütün dengeleri değiştirebilir. Suud kraliyet ailesinin çoğunluğu Riyad'ta bulunan saraylarda yaşamaktadır, bu büyük şehre Suriye tarafından atılacak her füze,  korkak Suudileri çöllere düşürmeye yetecektir.

 

El Harc

 

Bu şehirde Suudilerin en önemli silah merkezlerinden birisi yer almaktadır. El Harc Riyad'ın güney doğusundadır, ülkenin önemli havaalanlarından biri sayılan Prens Sultan Havaalanı bu şehirdedir.

 

Suudiler Çin yapımı balistik füzelerini de şehirdeki dağların etrafına yerleştirmişlerdir. El Harc Suriye'nin güneyinde bulunan Suveyda şehrine 1390 km uzaklıktadır. Bu şehir Suudilerin gelişmesiyle iftihar ettiği en modern şehirlerinden bir tanesidir.

 

Zahran Havaalanı

 

Burası Arabistan'ın en büyük havaalanlarından olup, Basra Körfezi yakınlarında yer almaktadır. Bu bölge Suriye'nin güney doğusuna yaklaşık 1450 km uzaklıktadır ve Suriye, uzun menzilli füzeleri ile burayı kolaylıkla vurabilir. Suudilerin askeri tesislerinin yanı sıra diğer önemli merkezlerinin listesi ve uydu görüntüleri Suriye ve müttefiklerinin elinde mevcuttur ve hiç şüphesiz ki buralar da Suriye füzelerinin en önemli hedefleri arasında yer alacaktır.

 

2- Sanayi Merkezleri:

 

Suudi Arabistan dünyanın en zengin petrol yataklarına sahiptir ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumundadır. Ayrıca iki önemli petrol ihracat limanına ev sahipliği eder, bunlardan biri olan Ras al Tenure, Dammam şehrinde Fars Körfezi kıyısındadır ve Suriye'nin önemli füze merkezlerinin yer aldığı Suveyda şehrine yalnızca 1450 km uzaklıktadır. Petrol limanının yakınında da Bakik Petrol Rafinerisi yer almaktadır ki Suriye'nin hedefi haline gelmesi durumunda Suudiler çok zor durumda kalabilirler.

 

Arabistan'ın önemli petrol limanlarından bir diğeri de Kızıl Deniz kenarında kuruludur. Yanbu Limanı bir petrol şehri sayılır ve Arabistan'ın ABD ve Batılı ülkelere yaptığı petrol ihracatının en önemli merkezlerinden biridir. Büyük,  küçük birçok petrol deposu bulunan bu liman da Suriye'nin güney sınırına 950 km uzaklıktadır. Suriye'nin günde 10 milyon varil petrol ihraç eden bu iki limanı hedef alması, petrol fiyatlarının korkunç bir biçimde yükselmesine sebep olacaktır.

 

Mevcut raporlardan edinilen bilgilere göreyse, Suriye'nin bu iki limanı vurması en öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.

 

Cidde Şehri

 

Bu şehir Arabistan'ın ikinci başkenti olarak adlandırılır ve Suudi prenslerinin eğlence merkezlerinden biridir. Vahhabi din âlimlerinin uygulamalarının burada yeri yoktur. Cidde Şam'a 1350 km uzaklıktadır ve hiç şüphesiz ki muhtemel bir savaş durumunda burası da vurulacak hedefler arasında yer alacaktır.

 

Yukarıdakilere ilave olarak, Suudilerin en büyük zaafı, tuzlu su arıtma tesisleridir. Bu tesisler aynı zamanda elektrik üretimi vazifesini de görmektedir. Bu tesisler Basra Körfezi kıyısında ve Kızıl Deniz etrafında yer almakta ve Suudilerin günlük milyonlarca litre su ihtiyacını karşılamaktadır. Tesislerin Suriye'nin hedefi haline gelmesi durumunda Arabistan çölü daha da kuraklaşacaktır.

 

Bu arada ilgili kaynakların konuyla ilgili söylediklerine bakılırsa Suriye, Suudileri özellikle de Bender Bin Sultan'ı şiddetli bir şekilde cezalandırmak istiyor. Savaşın yayılması ve diğer bölge ülkelerinin de buna katılmaları halinde, binlerce Suriye füzesi onları bu son kanlı maceralarında topyekûn ortadan kaldırmak için Suudi saraylarını hedef alacaktır.

 

medyasafak.com