Tel Aviv’deki Güvenlik İllüzyonu Paramparça

Tel Aviv’deki Güvenlik İllüzyonu Paramparça
Perşembe günü Tel Aviv’deki “ruh sağlığı uzmanları”na dayanarak verdiği bir haberde Los Angeles Times gazetesi, “İsrail halkının tümündeki stres arttı ve bu muhtemelen ateşkese rağmen devam edecek”, dedi.
Otobüs bombalaması ve roket saldırıları Tel Aviv’deki güvenlik illüzyonunu paramparça etti.

Bir Amerikan gazetesinde yer alan habere göre, Çarşamba günü Tel Aviv’in merkezindeki otobüs bombalaması ve geçen hafta Hamas tarafından İsrail’in en büyük şehrine yönelik olarak gerçekleştirilen bir avuç roket saldırısı rejimdeki işgal edilmiş bölgelerde artık hiç kimsenin güvende değil kanaatini güçlendirdi.

Perşembe günü Tel Aviv’deki “ruh sağlığı uzmanları”na dayanarak verdiği bir haberde Los Angeles Times gazetesi, “İsrail halkının tümündeki stres arttı ve bu muhtemelen ateşkese rağmen devam edecek”, dedi.

Habere göre, bazı İsrailliler Hamas direniş hareketi tarafından ateşlenen roketlerin şimdi Tel Aviv rejimi tarafından kontrol edilen her hangi bir bölgeye ulaşabildiği gerçeğiyle umutsuzca başa çıkmaya çalışıyorlar. Travma uzmanı Yehudit Bar Hai, “Roket saldırılarında geç tepki vermekten korkan bazıları duşa bile giremediler. Bir kısmı da kendilerini güvene alacak bir sığınağa çok daha yakın olacağı inancıyla verandalarda uyudular” diyor.

Haberde devamla, bazen gecede iki – üç kez sığınaklara gidilmesi sebebiyle “birçok İsraillinin çok az uyuduğunu”, belirtildi.

Natal travma merkezi yöneticisi Orly Gal, “Sirenler, bombalamalar ve beni evimde gerçekten şok eden sabah 4’teki saldırı arasında çok yoruldum, vücudum şimdi sanki o geceyi hissediyor, ama adrenalinden etkileniyoruz. Herkes biraz huysuz ancak ne yapabilirsiniz ki?”, dedi.

İsrailliler Çarşamba günü gelen ateşkes haberini memnuniyetle karşılasalar bile, birçoğu bu tür anlaşmaların geçmiş yıllardaki bilinen kötü sicilleri sebebiyle bunun ne kadar süreceğine dair karamsarlığını dile getirdi.

Bu arada, haber İsrail polis kuvvetlerinin öğle suları adalet ve savunma bakanlıkları yakınındaki bir köşedeki otobüs seferi sırasında yaşanan bombalamadan sonra Tel Aviv’deki güvenlik önlemlerini arttırdıkları bilgisine de yer verdi. Bununla birlikte, haber sözcüsüne göre otobüsler büyük oranda boştu.

Gazete Tel Aviv’in İsrail’in Gazze Şeridi’ne yakın bölgelerinden görülen hava saldırılarından izole edilmiş bir eğlence merkezi olarak bilindiğinin altını çizdi.

Ateşkesin roket saldırılarını durduracağına dair ümide rağmen, bazı İsrailli analistler Filistin silahlarının “zamanın geçmesiyle ancak menzilinin ve hassasiyetinin artacağına”, inanıyorlar.

Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nden analist Meir Elran, “Öğreniyorlar ve ilerliyorlar. İnsanlarının bazıları yaratıcı ve girişimci”, dedi.

medyaşafak