Suriye’deki Militanların Yarısı Aşırıcı ve El Kaide ile Bağlantılı

Suriye’deki Militanların Yarısı Aşırıcı ve El Kaide ile Bağlantılı
Savunma danışmanlığı kuruluşu IHS Jane’s’in analizine göre, parçalanmış haldeki yaklaşık1000 hücreye bölünmüş olan Suriye muhalefeti, El Kaide’yle bağlantıları olan en az 10 bin aşırıcı savaşçıyı ve 35 bin civarında tutucu savaşçıyı içeriyor.

Suriye'deki militanların yarısı aşırıcı, El Kaide ile bağlantılı

 

Alahednews.com

 

Bu hafta yayınlanacak yeni bir çalışmaya göre Suriye hükümetine karşı savaşan silahlı grupların yaklaşık yarısı, tutuculardan veya El Kaide bağlantılı aşırıcılardan oluşuyor.

 

Savunma danışmanlığı kuruluşu IHS Jane's'in analizine göre, parçalanmış haldeki yaklaşık1000 hücreye bölünmüş olan Suriye muhalefeti, El Kaide'yle bağlantıları olan en az 10 bin aşırıcı savaşçıyı ve 35 bin civarında tutucu savaşçıyı içeriyor.

 

Telegraph, aşırıcılarla tutucular arasındaki farkın, ikincisi yalnızca Suriye'ye yoğunlaşırken, aşırıcı grupların küresel uzantılarının bulunması olduğunu yazıyor. 30 bin muhalif savaşçı ise, sözde İslami karakteri olan daha aşırıcı gruplara bağlı. 
 

Militanlarla yapılan görüşmelere ve istihbarat tahminlerine dayanan çalışma, muhalif güçlerin arasında yaklaşık 100 bin militanın bulunduğu değerlendirmesini yapıyor.

 

Analizi kaleme alan Charles Lister, Telegraph'a, "İsyana şu anda, en azından çatışmayla ilgili aşırıcı görüşlere sahip olan kişiler hakim. Muhalefete ağırlıklı olarak seküler grupların liderlik ettiği fikri, teyit edilmiş değil” şeklinde konuştu.

 

El Nusra Cephesi ve sözde Irak ve Şam İslam Devleti (ISIS), El Kaide bağlantıları olan ve sahada ivme kazanan iki baskın grup. Lister, "Aşırıcılar muhalefet içinde bu kadar büyük bir yüzde oluştuduğu için, Batı'nın oyunu doğru şekilde oynamaması halinde bu insanların, desteklediğimiz insanları geriye iteceği korkusu oluşuyor” dedi.
 

Batı'nın muhalefete desteği meselesi, silahların teröristlerin eline geçmesi korkusu nedeniyle uzun süredir sorunlara yol açıyor.

 

ISIS ayrıca silahlı grupların elindeki bölgelerde sivillere “doktrin aşılama” programını uygulamaya, Suriye'nin geleneksel olarak ılımlı olan Sünni Müslümanlarını daha tutucu bir bakış açısı temelinde eğitmeye çalışmaya başladı.

 

Grup, Eylül başlarında üzerinde “Irak İslam Devleti” damgası bulunan siyah çantalar dağıttı. Şimdi Halep'teki okulları da kontrol ediyorlar.

 

Bu faaliyetlere dair araştırma yapan Lübnanlı bir gazeteci olan Elie Wehbe, “Bu, çocukların beynini yıkamak ve potansiyel savaşçılar kazanmak için yapılan bir tür uzun vadeli plan gibi görünüyor” dedi.
 

El Kaide lideri Eyman el Zevahiri, Batı'nın katı militanları ılımlı muhalefetten ayırmasına yardımcı oluyormuş gibi Pazar günü kardeşlerine seslenerek onlara, Körfez Arap devletleri ve Batı tarafından desteklenen diğer isyancı savaşçılarla ittifaktan kaçınma çağrısı yaptı.
Zevahiri, "Kardeşlerime ve Suriye'deki insanlara, bu gruplardan herhangi birine yaklaşmaya karşı birlik ve cihad uyarısında bulunuyorum” dedi.

 

Eş zamanlı olarak son iki haftada ABD'nin, Suriye hükümetine karşı savaşan militanlara silah tedarik etmeye başladığı aktarılıyor.
 

CIA, nihai olarak El Kaide bağlaşıklarının eline geçmemesini sağlamak üzere bu silahların sevkıyatını izlemekle görevlendirildi.  Teşkilat, Türkiye ve Ürdün gibi, Suriye'ye komşu ülkeler üzerinden, hafif silah olduğu söylenen silahların ve diğer cephaneliklerin sevkıyatını kontrol ediyor ve izliyor.

 

(Haberin kaynağı Daily Telegraph olup, Alahednews.com ekibi tarafından düzenlenmiştir)

 

medyasafak.com