Pepe Escobar: Suriye’nin Düşmanları Savaştan Vazgeçmeyecek

Pepe Escobar: Suriye’nin Düşmanları Savaştan Vazgeçmeyecek
Araştırmacı gazeteci yazar Pepe Escobar Suriye’nin düşmanlarının savaş için bastırmaktan vazgeçmeyeceklerini söyleyerek CIA tarafından eğitilmiş militanların ülkeye girdikleri uyarısında bulundu.

Pepe Escobar: Suriye'nin Düşmanları Savaştan Vazgeçmeyecek

 

Araştırmacı gazeteci yazar Pepe Escobar Suriye'nin düşmanlarının savaş için bastırmaktan vazgeçmeyeceklerini söyleyerek CIA tarafından eğitilmiş militanların ülkeye girdikleri uyarısında bulundu.

 

Hong Kong merkezli Asia Times Online ile çalışan Escobar bu açıklamaları Salı günü Press TV'ye verdiği röportajında yaptı.

 

BM Pazartesi günü kendi müfettişlerine dayandırdığı bir rapor yayınlamış ve burada geçen ay Şam'ın banliyölerinde düzenlenen sarin sinir gazının kullanıldığı bir saldırıda yüzlerce kişinin öldürüldüğünü kaydetmişti. BM ekibi saldırı için hiçbir tarafı suçlamadı.

 

Escobar “ABD, Fransa ve Britanya, BM Güvenlik Konseyinin Suriye'nin kurallara uymaması durumunda askeri saldırıyla yüzleşmesi ihtimalini içeren 7. Bölüm kararının çıkmasını istiyorlar. Bununla birlikte kurallara uymamanın tam olarak ne olduğunu tasrih etmiyorlar” dedi.

 

Escobar “Gerçekte Irak örneğinde olduğu gibi 7. Bölüm gibi saldırı kararını içeren bir şey istiyorlar. Rusya ve Çin bunu reddedecektir ve Fransızlar ve İngilizler de bunu biliyorlar. Dolayısıyla muhtemelen bu iki adımlı bir karar olacak” dedi ve ekledi:

 

“Şimdi alınması mümkün olan yegane karar bağlayıcı olmayan bir karar olacaktır. Fakat sonra bir sahte bayrak yanıltma operasyonu olduğunda, mesela müfettişler isyancılar tarafından saldırıya uğradığında ya da geçmişte olduğu gibi keskin nişancıya hedef olduklarında herkes BM Güvenlik Konseyine dönecek ve muhtemelen ikinci bir karar çıkacak.”

 

Mart 2011'den bu yana Rusya ve Çin, Avrupa ülkelerinin askeri eylem tehdidi ve yaptırımlarını içeren Şam karşıtı üç BM Güvenlik Konseyi kararını veto etti.

 

Escobar aynı zamanda Katar özel harekat güçlerinin ve İsraillilerin de Suriye'de sahada olduklarını ve Suudi Arabistan ve Türkiye'nin militanlara lojistik destek sağladıklarını belirtti.

 

Escobar devamla “Ürdün'de CIA tarafından eğitilenler sınırı çoktan geçtiler, Şam'ın yakınındalar ve Obama yönetiminin sözde ‘ölümcül olmayan silahlandırma' süreci de başladı dedi.

 

Escobar sözlerini “Yani silahlar akmaya devam ediyor ve militanlar her yerden tekrar toparlanıyorlar; Ürdün-Suriye sınırından Türkiye-Suriye sınırına ve Şam'ın eteklerine dek. Savaşı isteyen bu insanlar bundan vazgeçmeyecekler, bu kadar basit” şeklinde tamamladı.

 

Son bir İngiliz savunma araştırmasına göre Suriye'de 1000 gruba ayrılmış yaklaşık 100.000 dış destekli militan, Suriye devletine ve halkına karşı savaşıyor.

 

Savunma danışmanlığı yapan IHS Jane's isimli bu kurumun çalışması Pazartesi günü yayınlandı.

 

BM verilerine göre ülkede Mart 2011'de başlayan çatışmalarda bu güne dek 100.000'den fazla insan hayatını kaybetti ve 7.8 milyon insan da yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı.

 

medyasafak.com