Global Research: Suriye Kimyasal Silah Videoları Nasıl Hazırlandı?

Global Research: Suriye Kimyasal Silah Videoları Nasıl Hazırlandı?
"Bu savaş gündeminin daha da ileriye gitmesini, yahut bu propaganda görüntülerinin askeri müdahale için kullanılmasını engellemek için, bu son ISTEAMS raporunun Global Research’ten indirilmesi, yaygın bir şekilde dağıtılması ve titizlikle incelenmesi hayati önemdedir."

Suriye kimyasal silah videoları nasıl hazırlandı?

 

James Corbett, Rahibe Agnas Mariam ve Prof. Michel Chossudovsky

 

Global Research

 

Suriye'deki kimyasal silah saldırısının hemen ertesinde, saldırının kurbanlarına ait şok edici video görüntüleri, kamuoyu öfkesini arttırmak ve askeri müdahale için destek sağlamak amacıyla yaygın bir şekilde dolaşıma sokulmuştu

.

Şimdi, bu video ile ilgili yeni bir rapor, saldırı ve kurbanlar hakkındaki resmi anlatıyı sorgulacatak şekilde, videoda rahatsız edici tutarsızlıklar ve manipülasyon buluyor.

 

Bu hafta başlarında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, 21 Ağustos'ta Guta'da gerçekleşen kimyasal silah saldırısına ilişkin kanıt toplamak üzere  Suriye'ye giden BM kimyasal silah denetçileri ekibinin elde ettiği bulguları sundu.

 

Rapor, ABD ve İngiltere'nin, saldırının Suriye hükümetinden kaynakladığı yönündeki varsayımlarının doğrulanması olarak sunuldu, ancak gerçekte böyle bir sonuca varmıyor. Denetçi ekibinin yetkisi, saldırının nereden geldiğini değil, bir saldırının gerçekleşip gerçekleşmediğini bulmakla sınırlıydı ve bu yüzden bulguları, şu basit açıklamayla sınırlı kaldı:

 

“Guta olayına dair araştırmalarımız sırasında elde edilen kanıtlar temelinde varılan sonuç, 21 Ağustos 2013 tarihinde, Suriye Arap Cumhuriyeti'nde taraflar arasında süregiden çatışmalarda kimyasal silahların kullanıldığı, bu silahların aynı zamanda, görece geniş bir ölçekte çocuklar da dahil olmak üzere sivillere karşı da kullanıldığıdır.”

 

Jeopolitik bakımdan konuşacak olursak, saldırıların nereden kaynaklandığının belirlenmesi elbette temel meseledir. Eğer saldırı Suriye hükümetinden kaynaklanmışsa bu, çatışmada ciddi bir tırmanışı ifade edecektir; ancak eğer bu silahlar terörist asiler tarafından kullanılmışsa bu, ABD'yi ve müttefiklerini ülkeye yönelik silahlı bir askeri müdahaleye çekmek amacıyla tasarlanmış bir yanıltma harekâtı provokasyonu anlamına gelir.

 

Analistlerin işaret etmek için kendilerini helak ettikleri üzere, bu saldırının arkasındaki saikler her zaman, Guta'daki olayın faillerinin Suriye hükümetinden ziyade teröristler olmasının çok daha muhtemel olduğuna işaret etti. Aylardan beri Suriye hükümet güçleri karşısında saha savaşını kaybediyorlardı ve kimyasal silah kullanımının, Obama'nın askeri müdahale eşiği olarak çizdiği “kırmızı çizgi” olduğunu biliyorlardı. Esad'ın suçlu olduğunu savunanlar, onun hiçbir stratejik askeri neden olmaksızın aniden ve izah edilemez bir şekilde kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmaya başvurduğu gibi, bunu yapmak için de BM kimyasal silah denetçilerinin ülkeye gelmesini beklediğine inanmalıdır.

 

Çatışmanın arka planı ve geçmişi aynı zamanda, teröristlerin elinde kimyasal silah bulunduğuna ve bunları kullanacak eğitimi aldıklarına ve motivasyona sahip olduklarına dair ciddi kanıtlar sunmaktadır. Geçen Aralık ayında ABD kuvvetlerinin terörist güçlere karşı kimyasal silahları kullanma eğitimi verdiği aktarılmıştı. Yine geçen Aralık ayında isyancılar, kimyasal silah operasyonlarını gösteren ve bunları hükümet destekçilerine karşı kullanma tehdidinde bulundukları bir video yayınlamıştı. Bu yılın Temmuz ayında ise Rusya, Birleşmiş Milletler'e, 19 Mart tarihinde Halep eteklerindeki Han el Asel'de gerçekleşen kimyasal silah kullanımı nedeniyle aslında terörist asilerin suçlanması gerektiğini anlatan 100 sayfalık kapsamlı bir rapor sunmuştu.

 

Fakat bu son kimyasal silah saldırısı gözönünde tutulduğunda, İngiltere, ABD ve Fransa, olay nedeniyle Esad'ı suçlayan ve “uluslararası toplum”a Suriye hükümeti üzerindeki baskıyı arttırma çağrısı yapan kendi istihbarat çalışmalarını yayınladı. Fakat bu raporlar, sayısız noktada birbiriyle çelişiyor; olayda ölen kişilerin sayısına dair tahminlerin inanılmaz derecede farklı olması, rapor hazırlayan istihbarat kuruluşlarının saldırının en temel ayrıntılarında bile anlaşamadığına işaret ediyor.

 

Şimdi, saldırıların ABD ve müttefiklerinin Suriye'yi silahlı müdahale düzenlemesini provoke etmek için teröristler tarafından kullanıldığı ve manipüle edildiği yönünde yeni kanıtlar ortaya çıktı. Bu kanıtlar, ABD ve müttefikleri tarafından Guta'da ne olduğuna karar vermek için kullanılan videoların, gerçekte, saldırılar için Esad hükümetini suçlayacak bir anlatı oluşturmak için titizlikle düzenlendiğini ortaya koyuyor.

 

Bu komplonun ilk göstergeleri, erken bir zamanda, videoların uzman analizi görüntülerin kendisinde tutarsızlık olduğunu ileri sürdüğünde ortaya çıktı.

 

Bu analiz daha sonra, Uluslararası Barış, Adalet ve İnsan Hakları Enstitüsü ile birlikte çalışan Suriye merkezli bir insan hakları grubu olan ISTEAMS tarafından hazırlanan bir raporla genişletildi. 16 Eylül tarihinde GlobalResearch.ca sitesinde yayınlanan bu ayrıntılı raporda, videolarda bulunan sayısız çelişki ve tutarsızlık belgelendi.

 

Rapor, kişisel tanıklıklar ve video kanıtları üzerinden, saldırıdan etkilenen bölgenin sakinlerinin saldırıdan önceki günlerde bu bölgeleri terk ettiğini ortaya koyuyor. Ancak ertesi gününde ortaya çıkan videoda, çok sayıda çocuk kurban betimleniyor. Çocukların yanında ebeveynlerinin olduğu çok az görüntü var ve bu çok az görüntüde de bazı ebeveynler farklı yerlerde bir çok vesileyle çocuklarını görünüşte “keşfeder” halde resmediliyor. Başka görüntüler, aynı çocukların cenazelerinin coğrafi bakımdan farklı mahallelerde farklı biçimde hazırlandığını gösteriyor. Rapor, görüntülerin, yabancı izleyiciler üzerinde en büyük duygusal etkiyi yaratmak amacıyla titizlikle hazırlandığı sonucuna varıyor. Bu videolar daha sonra Obama yönetimi tarafından Senato'yu askeri müdahaleye ikna etmek için kullanıldı.

 

ISTEAMS kuruluşunun başkanı ve raporla ilgili başlıca araştırma yapan kişilerden biri olan Rahibe Agnes Mariam, kimyasal silah saldırısına dair geçen ay Washington'dan ve müttefiklerinden gelen resmi açıklamadaki sorunları tartışmak üzere Corbett Raporu'na katıldı.

 

ISTEAMS raporu, Guta videolarındaki sorulara dair çok sayıda sıkıntı yaratacak soruyu gündeme getiriyor. Saldırının kurbanları bölgedeki çocuklar mıydı? Eğer öyleyse, neden bu bölgeler büyük ölçüde terk edildikten sonra oradaydılar? Ebeveynleri nerede? Saldırıdan sonraki günlerde, Esad hükümetinin danışmanlarından Dr. Buseyna Şaban, Sky News'te bu sorulara aynı derecede sıkıntı yaratacak yanıtlar verdi.

 

Bu raporlar, Mücahidin Basın Ofisi tarafından saldırıdan sadece altı gün önce YouTube'a yüklenen ve teröristlerin, çatışmada pazarlık unsuru olarak kullanmak üzere Alevilerin kalesi Lazkiye'nin köylerinden yüzlerce kadını ve çocuğu kaçırdığını doğrulayan videolar ile sıkı sıkıya birleşiyor. Bu kaçırılma kurbanları, kimyasal silah saldırısında öldürülmek üzere Guta'ya mı götürüldü? Büyük ölçüde tahliye edilmiş alanlarda bu kadar çocuk olmasını ve videoda çocukları için ağlayan bu kadar az ebeveyn görülmesinin nedeni bu olabilir mi?

 

Her ne kadar Guta saldırısının kurbanlarının kimliklerini ve kaçırılan Lazkiyeli ailelerin akıbetlerini ortaya çıkarmak için üçüncü tarafların yapacağı daha fazla araştırma ve soruşturmaya ihtiyaç olsa da, raporlar, eğer gerçeklerse, tahayyül edilebilecek en iğrenç savaş suçlarının ve bir gündemin peşinden koşmak için yapılmış en soğukkanlı manipülasyonların kanıtıdır. Bu ayın başında Global Research Genel Yayın Müdürü Michel Chossudovsky de GRTV'ye çıkarak terörist isyanın niteliğini tartıştı.

 

Şimdi ABD ve müttefikleri, Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılması sürecini askeri güçle desteklemeyi meşru göstermek için BM'nin yeni raporunu, saldırının hemen ertesinde ortaya çıkan video “kanıt”larıyla birlikte kullanıyor. Hatta bazıları buna ve benzeri manipüle edilmiş kanıtlara dayanarak Esad'ın savaş suçları mahkemesine çıkarılması çağrısı yapıyor. 

 

Bu savaş gündeminin daha da ileriye gitmesini, yahut bu propaganda görüntülerinin askeri müdahale için kullanılmasını engellemek için, bu son ISTEAMS raporunun Global Research'ten indirilmesi, yaygın bir şekilde dağıtılması ve titizlikle incelenmesi hayati önemdedir.

 

Çev: Selim Sezer

 

medyasafak.com