Suriye: Kanıtlar, İsyancıların Gaz Saldırısından Sorumlu Olduğunu Gösteriyor

Suriye: Kanıtlar, İsyancıların Gaz Saldırısından Sorumlu Olduğunu Gösteriyor
“Hiçkimsenin elinde kesin rakamlar yok. Onbinlerce cihadçının olduğunu, sahadaki isyancıların veya teröristlerin %80 ila 90’ının El Kaide ve türevlerinden olduğunu biliyoruz.”

Suriye: Kanıtlar, isyancıların gaz saldırısından sorumlu olduğunu gösteriyor

 

Stephen Lendman

 

Global Research

 

18 Eylül günü Russia Today (RT), “Rusya BM Güvenlik Konseyi'ne Suriyeli isyancıların kimyasal silah kullanımına dair veri sunacak” başlığını attı. Habere göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov şunları söylüyordu:

 

“Muhalefetin Suriye'ye karşı saldırıları ve müdahaleyi tetiklemek amacıyla düzenli olarak provokasyonlara başvurduğuna işaret eden çok sayıda kimyasal silah kullanımı raporuna sahibiz.

 

“Çok miktarda veri var. İnternet üzerinden bunlara geniş bir şekilde ulaşılabilir. Bu veriler, uzmanlarımızın bu yıl Mart ayında Halep'teki kimyasal silah kullanımıyla bir araya getirdiği raporun içinde sunuluyor.

 

“Ağustos ayında Şam yakınlarındaki Guta'da meydana gelen olaylar hakkında da pek çok veri var.”

 

“Tüm bunlar Güvenlik Konseyi'nde, BM uzmanlarının sunduğu, kimyasal silahların kullanıldığını teyit eden bir raporla birlikte değerlendirilecektir.”

 

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, Şam'da iki gün geçirdi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le ve Devlet Başkanı Beşar Esad'la bir araya geldi.  

 

Voice of Russia,  “Ryabkov: Şam Rusya'ya, Suriye muhalefetinin kimyasal silah kullanımıyla ilgili yeni bilgiler sundu” başlığını attı.

 

Habere göre Ryabkov, Suriye yönetiminin “çok ikna edici” kanıtlar sunduğunu, bunların Guta'daki gaz saldırısında isyancıların sorumluluğunu gösterdiğini söyledi.

 

Ryabkov, “Buna ilişkin bir karmaşa var” dedi. “Biz, Suriyeli yetkililer tarafından toplanan ve analiz edilen ilave kanıtlar elde ettik.

 

“Bunların sözde Suriye muhalefetinin Doğu Guta'da ayın 21, 22, 23 ve 24'ünde kimyasal silah kullanmasının kanıtı olduğunu düşünüyorlar.”

 

“Elde edilen ve bize Arapça olarak verilen materyal, Rusça'ya çevrilecek. Rusya buradan ne tür sonuçlar çıkarabilir?”

 

“Bu, ayrıntılı olarak ve acele etmeksizin incelenecektir. Ben bunun, görüşmelerin gidişatını değiştirebileceğini temin ediyorum.

 

“Rusya'nın bu kanıtlardan çıkarabileceği olası sonuçlara gelince, bu, daha fazla titizlik gerektiren bir vaka. Biraz zaman alacaktır ve acele etmeden yapılmalıdır.

 

“Bu kanıtlar daha önce, Suriye'de bulunan ve uzmanlar grubunun başında bulunan (BM denetçileri başkanı) Mr. Selstrem'e sunulmuştu.”  

 

Onun raporu, “kapsam bakımından sınırlı, yüzeysel ve yetersizdir.” “Kapsamlı sonuçlara ulaşmak için zemin” sunmamaktadır.

 

“BM uzmanları tarafından hazırlanan ve BM sekretaryası tarafından dağıtılan malzemelerin yeterli, bütünlüklü ve kapsamlı sonuçlar için zemin oluşturmadığı durumlarla sıklıkla karşılaşıyoruz.”

 

Ryabkov, Güvenlik Konseyi'nden çıkacak kararın dilinin sadece Suriye'nin kimyasal silahları tasfiye etmeyi kabul etmesini içermesi gerektiğini söyledi. Güç tehditlerine izin verilmeyeceği söylendi.  

 

Ryabkov'a göre Güvenlik Konseyi, ABD-Rusya anlaşmasını destekleyen “ve bundan fazlası olmayan” muhtemel bir Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) kararını desteklemelidir.

 

Lavrov, Suriye'nin sunduğu kanıtları görmediğini söyledi, “ancak uzmanların bunun üzerinde çalışacağından eminim ve elbette bunu Güvenlik Konseyi'ne sunacağız” dedi.  

 

Rusya'nın Başkanlık Yönetimi Özel Kalem Müdürü Sergey İvanov'a göre, Moskova ve SSCB hiçbir zaman başka ülkelere kimyasal silah tedarik etmedi.

 

“Hiçkimse, Suriye'ye veya başka bir ülkeye sarin içeren savaş başlıkları sevkıyatı yapıp yapmadığını tartışmıyor bile.” Guta'da kullanılan zehirli maddeler muhtemelen “arka bahçe üretimi” idi.

 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Rusya'yı Şam'a kimyasal silah tedariği sağlamakla suçladı. O ve diğer ABD'li yetkililer yalan söyledi.  

 

19 Eylül günü Itar Tass ajansı, “Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Şam'da Suriye muhalefetiyle buluştu” başlığını attı.

 

Buna göre Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov, Moskova'nın “Perşembe günü BM'ye Suriye muhalefetinin kimyasal silahlar kullandığına dair kanıt sunmaya hazır olduğunu” söyledi.

 

“Bunu mümkün olan en yakın zamanda, bu gece veya yarın yapmayı planlıyoruz” dedi. “Bir olayla ilgili tek bir soruşturmanın değil, mevcut bütün bilgilerin dikkate alınmasını bekliyoruz.”

 

Bogdanov, Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi'nden Kadri Cemil ve Suriye Ulusal Konseyi yetkilileriyle bir araya geldi.

 

Bunu yapmanın önemli olduğunu söyledi. Bogdanov'a göre Suriye çatışması, işbirliğini gerektiriyor.

 

Bogdanov, “Sadece muhalefetle değil, aynı zamanda muhalefet grupları arasında da, belki Moskova'da, temaslar organize etmeye hazırız” diye ekledi.

 

19 Eylül günü Russia Today “Rusya: BM denetçileri Suriye'yle ilgili kanıtları görmezden geldi” başlığını attı ve Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov'un RT'ye şunları söylediğini aktardı:

 

“Suriye yönetimi, isyancıların 21 Ağustos'ta ve daha sonra, 22, 23 ve 24 Ağustos'ta gerçekleşen trajik olaylardan sorumlu olduğuna dair muhtemel kanıtlar bakımından kendi numune alma, soruşturma ve analiz işlemlerini gerçekleştirdi.

 

“Bu yeni bir materyal – bizim için yeni bir materyal. Fakat BM için tamamen yeni bir materyal değil.

 

“Bu materyal, Guta olaylarını soruşturmak üzere buraya (Suriye'ye) gelen BM uzmanlar misyonunun başında bulunan Ake Sellstrom'a ihtiyaten teslim edildi.

 

“Sellstrom'dan buna bakması ve bu yeni kanıtı nihai rapora dahil etmesi istendi. Ancak bu hiçbir zaman olmadı.  

 

“Raporun yayınlanma hızını ve aynı zamanda eksik içeriğini eleştirmemizin bir nedeni budur.

 

“BM Sekretaryası'nın Sellstrom'u ve diğer kişileri geriye kalan üç olayla ilgili soruşturma yürütmek üzere yeniden Suriye'ye göndermesini ve elde ettikleri tüm bilgilere dayanarak tam ve kapsamlı bir rapor kaleme almasını bekliyoruz.”  

 

Ryabkov, Suriye ve Rusya'nın sunduğu kanıtların “hiçe sayılmasından ve dikkate alınmamasından” endişe ediyor.  

 

Ryabkov'a göre BM denetçileri, Rusya'nın Mart ayında Halep'te gerçekleşen kimyasal saldırıyı analiz etmek için izlediği prosedürü izlemelidir. Bu soruşturma, kimyasal silah kullanımından isyancıların sorumlu olduğunu göstermişti.

 

Ryabkov, Sellstrom'un ekibinin Suriye'ye dönmesini istiyor. Soruşturmalarının devam etmesini istiyor. Meşru, tarafsız bir rapor istiyor. Yazılan, tek yanlı, düzmece ve değersiz bir rapordu.  

 

Ryabkov “(Daha başka) provokasyonlardan endişe ediyoruz” dedi. “Daha önce de gördüğünüz gibi bir şeylerin daha iyi, pozitif olduğu zamanlarda her zaman bazı unsurlar ortaya çıkmakta ve bu dinamikleri hızla değiştirip, doğruyu söylemek gerekirse bir provokasyon yoluyla yeni bir gerçeklik oluşturmaya çalışmaktadır.

 

“Ve şimdi, ellerindeki silahlarla hükümetle savaşmak için çok farklı bir yol izleme taraftarı olanların arasında bu anlayışın ne kadar küçük olduğunu görmek çok şaşırtıcı.

 

“Bu affedilebilir bir şey değildir. Bu, kendi halklarına ve ülkelerine karşı işledikleri gerçek suçtur.”

 

Salı günü, Fox News'e katkı yapan, eski Kongre üyesi Dennis Kucinich ve gazeteci Greg Palkot Şam'da Esad'la bir röportaj yaptı. Esad bu röportajın bir yerinde şunları söyledi:

 

“Geçen hafta kimyasal silahların önlenmesi anlaşmasına katıldık ve bu anlaşmanın parçası, temel parçası, bu silahlardan üretmemek, stoklamamak, kullanmamak ve elbette dağıtmamaktır, bir parçası da bu malzemelerden, kimyasal malzemelerden kurtulmaktır.”

 

“Elbette, şimdi bu anlaşmaya dahil olduğumuz için, bu silahlardan kurtulmayla ilgili başlığı da kabul etmemiz gerekir. Yani bu silahları yok etmekten bahsediyorum.”

 

Esad'ın söylediğine göre kendisi, on yıl önce, kitle imha silahların olmadığı bir Ortadoğu önermişti. Washington bna karşı çıkmıştı. İsrail'in korkunç nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlarını kourmasına izin vermek, ABD'nin politikasını yansıtıyor.

 

Kimyasal Silah Anlaşması'nın bir oyalama taktiği olup olmadığı sorulduğunda, Esad şu yanıtı verdi:

 

“Anlaşmaya katıldığınız zaman, bir mekanizmanız vardır ve bu mekanizmaya uymanız gerekir. Suriye'nin tarihinde, bir anlaşma yapıp bu anlaşmayla ilgili görevimizi yerine getirmediğimiz bir örnek kesinlikle yoktur.

 

“Bu anlaşmaya veya bu kuruluşa kısmen katıldığımızı söylemedik. Tam olarak katıldık. Mektubu gönderdik. Belgeyi gönderdik ve anlaşmanın tüm yükümlüklerini yerine getirmeye söz verdik.”

 

Kimyasal silahları hızlı bir şekilde imha edip edemeyeceği ve edemeyecekse neden böyle olduğu sorulduğunda, şu yanıtı verdi:

 

“Bunun teknik olarak çok karmaşık bir operasyon olduğunu düşünüyorum, çok da para gerektiriyor. Bazıları Suriye'nin stokları için bir milyar gibi bir tahminde bulundu.”

 

 “Biz bu konuda uzman değiliz, fakat yakın zamanda bize sunulan tahmin bu şekilde.”

 

“Bu yüzden uzmanlara, ‘hızlı' derken neyi kastettiklerini sorabilirsiniz, çünkü buna dair belli bir takvim var. Yaklaşık bir yıl gerekiyor, belki biraz daha az, belki biraz daha fazla. O halde, ‘hızlı' derken neyi kastediyorsunuz?”

 

Esad, parasını ödemesi halinde Amerika'nın elindeki kimyasal silahları yok etmesine izin vermek istiyor. “Özel” bir BM örgütü bu görevi gerçekleştirecek.

 

Esad, Suriye'nin koşul öne sürmediğini söyledi. “Sonunda, eğer yok edileceklerse, herhangi bir yerde yok edilebilirler.”

 

“Söylediğim gibi, (bu malzemeler) çevre için çok zararlı, bu yüzden hangi ülke bu malzemelerin riskini almaya hazırsa, alsın.”

 

Kimyasal silahların imhasının 2014 sonu itibariyle tamamlanmasının yapılabilir olup olmadığı sorulduğunda, şu yanıtı verdi:

 

“Bu ayrıntıları önce örgütle tartışmalıyız. Öncelikli olan budur. İkinci olarak, zaman bizim sorunumuz değildir.”

 

“Bu anlaşmayı hayata geçirmek için ne kadar zamana ihtiyaçları olduğu, örgütün sorunudur.”

 

“Bizim yapmamız gereken tek şey bilgi sunmak ve alanlara erişim sağlamaktır. Bu sorun değil, bunu yarın da yapabiliriz. Buna dair bir sorunumuz yok.”

 

“Sorun, kimyasal maddelerden kurtulmada ne kadar çabuk olabilecekleridir, çünkü bu çok karmaşık bir durum. Bu iradeyle ilgili değil. Tekniklerle ilgili. Dolayısıyla sorunuza ancak uzmanlar yanıt verebilir.”

 

Esad BM denetçilerinin sunduğu kanıtların bütünüyle değerlendirilmesini istiyor. Daha fazla soruşturma yapılmasını istiyor. Tarafsız analiz istiyor. Buna dayandırılan sonuçlara varılmasını istiyor.

 

Esad şüpheli videoları sorguladı. Hiçkimse bu videoları teyit etmedi. Kolayca sahte olarak hazırlanabilecek videolar.

 

Rahibe Agnes Mariam de La Croix'nın Suriye'de Uzlaşı için Uluslararası Destek Ekibi,  (ISTEAMS) imal edilmiş olanları yazdı. Bunlar yaygın olarak kullanıldı. Libya'da Kaddafi'ye karşı kullanılmışlardı. Yeniden kullanılacaklar.

 

Esad şu vurguları yaptı: “İnternette çok fazla tahrifat var. Herhangi bir isyancı, sarin yapabilir. Buna mutfak gazı deniliyor. Bütün bu isyancıların hükümetler tarafından desteklendiğini biliyoruz, dolayısıyla kimyasal malzemeye sahip olan herhangi bir hükümet, bunları isyancılara teslim edebilir.”

 

Bir ton sarinin kullanıldığı ve Suriye ordusu tarafından kullanılan roketler ve rampalarla ilgili varsayımlara cevap olarak, şunları söyledi:

 

“Bunun olması kesinlikle gerçekçi değildir. Sarin gazını birliklerinizin yanında kullanamazsınız, bu bir.”

 

“İkinci olarak, ilerlerken kitle imha silahı kullanmazsınız. Ordu birlikleri yenilmemişti ve geri de çekilmiyordu.

 

“Durum tamamen ordumuzun lehineydi. Üçüncü olarak, geçen yıl daha büyük sorunlarımız varken kimyasal silah kullanmadık.”

 

“Herhangi bir birliğin ya da Suriye ordusunun herhangi bir biriminin bu tür silahları kullandığını söyledikleri zaman anlamsız bir şey söylemiş oluyorlar, çünkü kimyasal silahlar ancak özel birimler tarafından kullanılabilir.”

 

“Piyadeler gibi başka birimler veya benzeri geleneksel birimler tarafından kullanılamaz. Dolayısıyla bahsettiğiniz şeyler gerçekçi değil ve doğru değil.”

 

“Kesin olarak söyleyebilirim ki hükümet olarak şu ana kadar, terörist grupların sarin gazı kullandığına dair kanıtlar elde ettik ve bu kanıtlar Ruslara teslim edildi.”

 

“Rus uyduları, bu varsayımların başlangıç tarihi olan 21 Ağustos'tan başlayark, uyduları üzerinden, roketin başka yerden fırlatıldığına dair bilgileri elde ettiklerini söylediler.”

 

“O halde bu noktayı neden görmezden gelelim? Anlatılan bütün hikaye tutarlı bile değil. Gerçekçi değil.”

 

“Bir cümleyle söylemek gerekirse, biz Guta'da kimyasal silah kullanmadık, çünkü eğer kullanmaya kalksaydık, bu bizim askerlerimize de zarar verirdi. Şam'da yaşayan onbinlerce sivile zarar verirdi.”

 

Esad daha fazla soruşturma yapılmasını istiyor. BM denetçilerinin yeniden gelmesini istiyor ve Mart ayında gelmeleri için onları davet etti.

 

Daha fazla çalışmanın yapılması gerekiyor. Başka bölgelerin incelenmesi gerekiyor. Washington, hızlı bir şekilde geri dönmesi için Sellstrom'a baskı yaptı. Görevini tamamlamamıştı. Raporu şüpheli, eksik ve güvenilirlikten yoksun.  

 

Tam ve eksiksiz analiz, yalnızca isyancıların kimyasal silah kullandığını gösteriyor. Pek çok olaydan sorumlular. Guta'ya gaz saldırısı düzenlediler. Esad, Suriye güçlerinin bununla hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı.

 

Süregiden çatışmayı iç savaş olarak tanımlayıp tanımlamadığı sorulduğunda, şu yanıtı verdi:

 

“Hayır. İç savaş toplum içinde başlar. Suriye'deki çatışmanın içinde, yabancı ülkelerin desteğiyle ülkemizde savaşmaya gelmiş 80 veya 83 milletten insan var.”

 

“Yaşadığımız şey bir iç savaş değil. Yaşadığımız şey bir savaş, fakat yeni türden bir savaş.”

 

 “Hiçkimsenin elinde kesin rakamlar yok. Onbinlerce cihadçının olduğunu, sahadaki isyancıların veya teröristlerin %80 ila 90'ının El Kaide ve türevlerinden olduğunu biliyoruz.”

 

“Onbinlerce Suriyeli öldü ve bunların çoğunluğu terörist saldırılar, suikastler ve intihar bombaları nedeniyle hayatını kaybetti.”

 

“15 binden fazla asker öldü″ diyen Esad, isyancıların ölü sayılarını bilmediğini söyledi ve “onları sayamayız” dedi.

 

“Masum insanların çoğunluğu, hükümet tarafından değil, teröristler tarafından öldürüldü.

 

“Dünyadaki hiçbir bilge hükümet kendi halkını öldürmez. İki buçuk yıldır kendi halkınızı öldürüyor olsanız, Batı da size karşıyken, pek çok bölge ülkesi size karşıyken, siz kendi halkınızı öldürseniz ve halk da size karşı olsa nasıl ayakta durabilirsiniz? Bu mümkün mü? Bu gerçekçi mi?”

 

Köylere saldırılardan, yerleşim bölgelerinin ve banliyölerin teröristler tarafından hedef alınmasından söz eden Esad, “Ordu, bunlardan kurtulmak için oralara gitmelidir” diye vurguladı.

 

“Ordu sivilleri korumalıdır, tersi değil. Teröristleri insanları öldürmesi, suikastler düzenlemesi, insanların kafasını kesmesi ve kalplerini yemesi için hür bırakamazsınız.”

 

“Onları savunmaya gittiğimizde, kendi halkınızı öldürüyorsunuz diyorsunuz. Hayır bunu yapmıyoruz, fakat her savaşta ölümler gerçekleşir.”

 

“Savaş bu. Temiz savaş diye bir şey yoktur. Yumuşak savaş, iyi savaş diye bir şey yoktur.”

 

Diplomasi ve güven inşası önlemleri sorulduğunda, şu yanıtı verdi:

 

“İstikrar ve teröristlerden kurtulma olmadan atılacak herhangi bir diplomatik adım, sadece yanılsama olacaktır.”

 

“Herhangi bir diplomatik adım ilk iş olarak terörist akışını, bu teröristlere yapılan lojistik desteğini, silahlanma desteğini ve para desteğini durdurmalıdır.

 

“Arkasından tam bir plan devreye girmelidir. Suriyeliler masaya oturabilmeli, Suriye'nin geleceğini, siyasi sistemi, anayasayı ve herşeyi tartışabilmelidir.”

 

Muhalefet unsurlarıyla görüşmenin “teröristlerle görüşme anlamına gelmediğini” söyleyen Esad, Suriye'nin barışçıl çözüm yönünde tam taahhütte bulunduğunu vurguladı.

 

Ona göre ulusal uzlaşı, teröristler için affı içermeyecektir. Bu kişilerin elinde kan bulunuyor.

 

Esad, “Ayrıca Suriye'de her militana silah bırakma çağrısı yaptık ve silahını bırakan ve bir Suriye vatandaşı olarak normal hayatına dönmek isteyen herkese af önerdik. Elbette buna inanıyoruz” dedi.

 

Esad çok önemli noktalara değindi. Röportaj uzun ve ayrıntılıydı. Söylediği herşey, dikkatlice düşünülmeyi hak ediyor.

 

Düşünceli, açıksözlü ve dürüst. Ne düşünüyorsa onu söylüyor ve ne söylüyorsa onu düşünüyor. Ciddiye alınmayı hak ediyor.

 

Çatışmaya barışçıl çözüme öncelik veriyor. Yalnızca Suriyelilerin kendilerini yönetecek kişiyi seçebilmesini istiyor.

 

Yabancı müdahalenin durmasını istiyor. Kan gölünün sona ermesini istiyor. Suriyelilerin büyük çoğunluğu onu destekliyor ve bunun için haklı nedenlere sahip.

 

O, Suriyelilerin son savunma hattı. Barışın yeniden tesis edilmesi ona bağlı. Fox News'in bunu anlatmasını beklemeyin.

 

Çev: Selim Sezer

 

medyasafak.com