Kerry: ABD Birkaç Ay İçinde İran Ambargosunu Kaldırmaya Başlayabilir

Kerry: ABD Birkaç Ay İçinde İran Ambargosunu Kaldırmaya Başlayabilir
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "İran’ın nükleer enerji programı yla ilgili şeffaf bir sürecin yürütülmesi durumunda Washington’un Tahran karşıtı yaptırımları birkaç ay içinde kaldırmaya başlayabileceğini” söyledi.

Kerry: ABD Birkaç Ay İçinde İran Ambargosunu Kaldırmaya Başlayabilir

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “İran'ın nükleer enerji programı yla ilgili şeffaf bir sürecin yürütülmesi durumunda Washington'un Tahran karşıtı yaptırımları birkaç ay içinde kaldırmaya başlayabileceğini” söyledi.

 

Perşembe günü CBS News'in 60 Dakika programına katılan Kerry, “İran'ın nükleer enerji programının gözlemlenmesi  sürecinde işbirliği gösterme noktasında hızlı adımlar atması halinde bu ülkeye yapılan ambargonun da kaldırılabileceğini” belirtti.

 

Kerry bu yorumları Perşembe günü New York'ta, İran ve 5+1 Grubu ile Tahran'ın nükleer programı hakkında gerçekleştirilen müzakerelerden sonra yaptı.

 

Kerry toplantının yapıcı geçtiğini fakat “daha yapılacak çok şey olduğunu” söyleyerek “İran'ın uranyum zenginleştirme oranında azaltmaya gitmesini” şart koşmaktan geri kalmadı.

 

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Muhammmed Cevad Zarif  görüşmeleri olumlu kaydederek “Bunun sonucunun İran karşısındaki tüm yaptırımların kaldırılmasını içermesi gerektiğini” vurguladı.

 

AB'nin Dışişleri Bakanı Katerina Aşton da toplantı hakkında olumlu kanaat belirterek “15-16 Ekim tarihinde Cenevre'de tekrar biraraya geleceklerini ve bu sürecin ilerlemesine dair umutlu olduğunu” söyledi.

 

medyasafak.com