"Hamas Tekrar Yollarda"

"Hamas Tekrar Yollarda"
"Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları partinin bölgedeki yeni konumlanışına en büyük direnişi gösteren taraf oldu. Özellikle de Hizbullah’ın Filistin direnişine ne denli büyük bir fedakârlık ve bağlılık gösterdiğini ilk elden onlar biliyor."

Hamas Tekrar Yollarda

 

Qassem Qassem

 

Al Ahbar

 

Hamas siyasi karargâhını Suriye'den Katar'a taşıma kararı aldığından bu yana örgütün lideri Halid Meşal kendisini bir mahkûm gibi hissediyor ve Filistin'deki siyasi gelişmelerden yalıtılmış durumda. Bu nedenle yeni bir ülke arayışı çoktan başlamış ve İslami direniş hareketi için muhtemelen en güçlü ihtimal olan Sudan da bunların içersinde yer alıyor.

 

Hamas siyasi büro başkanı Halid Meşal, Katar'daki yeni karargâhlarında kendisini bir mahkum gibi hissetmekten alıkoyamıyor. Filistinli lideri ve hareketini ağır güvenlik tedbirleriyle kuşatan ve hareketlerini sınırlayan yerel otoriteler ise bu tedbirlerin kendi iyiliği ve şahsi güvenliği için mevcut tehditler yüzünden alındığını söylüyorlar.

 

Körfez emirliğinde Meşal'e eşlik eden diğer politbüro üyeleriyse aksine güvenlik önlemlerinin yetersizliğinden şikâyet ediyor ve bu durum onları Lübnan, İran ya da Sudan'a yerleşmek fikrine sevk ediyor. Hamas kaynakları Meşhal'in de siyasi bürosunun faaliyetleri için daha uygun bir yeri düşündüğünü dillendirdiğini belirtiyorlar.

 

İç Ayrılıklar

 

Aslında daha en başından Hamas liderliği içeresindeki pek çok kişi siyasi merkezin Şam'dan Doha'ya taşınmasına itiraz etmişlerdi, özellikle de bu durumun hareketin direniş eksenindeki eski müttefiklerinin yüzüne atacağı bir şamar anlamına geldiğini bildiklerinden dolayı. Yakın gözlemciler böylesi bir adımın atılmasında üst liderlik arasında çok az bir uzlaşım olduğunu ve bu kararın toplantı esnasında her nasılsa orada bulunan bir azınlık tarafından alındığına işaret ediyorlar.

 

Bu harekete karşı çıkanlar arasındaki en ünlüler, İran, Hizbullah ve Suriye'nin yıllar boyunca Hamas'a verdiği desteğin seviyesini çok iyi bilen Gazze kadrosu idi. İçerideki kaynaklar Hamas önderliğinin kendisini Hizbullah'tan uzaklaştırmak ve Suriye'deki varlığını kamuoyu önünde kınamak için muazzam bir baskıya maruz kaldığını ve Filistin direnişi içersindeki bazılarının buna gönülsüzce itaat etmek zorunda kaldığını ifşa ediyorlar.

 

Kassam Tugayları Karşı Çıkıyor

 

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları partinin bölgedeki yeni konumlanışına en büyük direnişi gösteren taraf oldu. Özellikle de Hizbullah'ın Filistin direnişine ne denli büyük bir fedakârlık ve bağlılık gösterdiğini ilk elden onlar biliyor. El Kassam komutanları İran'a giderken hala Beyrut'a uğramaya devam ediyorlar ve burada Hizbullah'taki yoldaşlarının misafiri olarak birkaç gün geçiriyorlar.

 

Hizbullah'a gelince, örgüt de birkaç şahsın eylemleri nedeniyle tüm Hamas'ı sorumlu tutma noktasında çok istekli davranmıyor ve hareketten bazılarınca alınan Suriye rejimine karşı yapılan savaşa katılma kararının şahsi olduğunda ve bundan resmi olarak önderliğin sorumlu tutulamayacağında ısrar ediyorlar. İran da Hamas ile arasındaki çitleri onarmaya dönük isteğini göstermiş durumda, özellikle de İsrail'in 2012 Martı'nda Gazze'ye yaptığı saldırı ardından Tahran İzzeddin el Kassam Tugayı'nın askeri yığınağını acil olarak yenilemeye girişti.

 

Yuva Arayışında

 

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilişinden önce Hamas ve Ürdün hükümeti siyasi karargâhı Amman'a taşıma noktasında anlaşmışlardı. Fakat Mısır'daki Müslüman Kardeşler'n düşüşüyle Ürdün kralı bunun Müslüman Kardeşler'in genel olarak bütün bölgedeki düşüşünün başlangıcı olduğuna inanmaya başladığından bu fikrinden vazgeçti.

 

Coğrafi olarak yakın olan diğer seçenekler de pek çok neden yüzünden devre dışı bırakıldı. Örneğin Mısır, Kahire'nin Hamas'ı Müslüman Kardeşler'i desteklemek suretiyle ülkenin içişlerine karışmakla suçlaması nedeniyle ihtimaller arasında yer almıyor. Suriye'ye dönüş de aynı şekilde imkânsız, her ne kadar bazıları Şam'ın Meşal'i dışarda bırakmak şartıyla bu fikre açık olduğunu iddia etmekteyse de.

 

Bu durum şu an itibariyle Hartum'u en iyi seçenek kılıyor. Hamas Sudan'ın yabancısı değil, hareket üyeleri burada siyasi liderlerinin seçimleri için sürekli biraraya geliyor ve partinin diğer işlerini de buradan yürütüyorlar. İran'ın bu ülkede Hamas için pek çok silah fabrikası kurmuş olması da cabası.

 

Çev: Ozan Kemal Sarıalioğlu

 

medyasafak.com