El Akhbar: Hizbullah-Hamas, Kağıtlar Yeniden Karılıyor

El Akhbar: Hizbullah-Hamas, Kağıtlar Yeniden Karılıyor
"İran, siyonizme, gericiliğe ve emperyalizme düşmanlığını ispatlamış bölgesel bir güç. Bunun yanında, Suriye Arap Cumhuriyetinin yanında cesur ve kararlı duruşu ile Arap müttefiklerine vefasını da ispatladı. Bu duruş esasen, bölgede sağlam bir İran rolünün tekrar inşa edilişi ve ihtilafları samimice tartışacak samimi bir İran çerçevesi ile temsil ediliyor."

Hizbullah-Hamas, Kağıtlar Yeniden Karılıyor

 

Nahed Hatr

 

El Akhbar

 

Hamas hareketinden bir yetkili, İran ve Hizbullah ile ilişkilerin yeniden başlaması, destek vb. konularda uzlaşı için görüşmelerin gerçekleştirildiğini ilan etti. İki yıldan uzun süredir Hamas ilk defa, bilinçli olarak, Mukavemet ekseni ile görüşmelerinin içeriği ile ilgili bilgi verdi. Sözlerine de ''Tahran'ın kendilerini halen Mukavemet ekseninin bir üyesi olarak gördüğünü'' bildirerek başladı.

 

Bir hareketin Mukavemet ekseninin üyesi olup olmadığını İran mı, yoksa o hareketin Ulusal Kurtuluş Mücadelesinde var olması ve mücadeleye yaklaşımının doğası mı belirliyor?

 

Hamas hareketinin Şam'da Mukavemet eksenine sapladığı bıçak, derin, önem arz eden ve zehirli bir bıçaktı. Kişisel hata olarak kabul edilemez. Bu bıçaklama, örgütün ideolojisinin ve önderliğinin psikolojik yansıması idi. Ekmeğe ve tuza olduğu gibi direniş siperlerine de yapılan açık bir ihanetti.

 

Gazze'de darbe gücü ile hüküm süren ve en basit özgürlüklere el koyan Hamas'ın; uzun yıllar boyunca misafir olarak ağırlandığı ve en büyük desteği gördüğü ve Filistin'de esas güç konumunu elde etmesini sağlayan Suriye'de, rejiminin ''diktatörlüğüne'' karşı pozisyon aldığı demokrasi değerleri ilgili görüşleri bilinmemekte.

 

Aslında Hamas, Şam'ı haince arkadan vurdu. Suriye'nin ve Suriye ordusunun tahrip ediliş projesinde, Hamadlara, Katarlılara ve emperyalist sponsorlarla tekfircilere destek veren Körfez gericiliğine sistemli bir şekilde yaklaştı ve o tarafı seçti. Bu orduyu ve ülkeyi yıkmaya çalışanlar, direnişçi sayılabilirler mi? Hamas, Suriye topraklarına açgözle bakan ''Osmanlı Sultanını'' seçti ve onun Arap topraklarını işgaline biat etti.

 

Hamas, Suriye ordusuna karşı silahlı mücadele verdi mi? Bu sorunun cevabı herhangi bir ehemmiyet taşımıyor. Pozisyonunda ve siyasetinde, önemli olanı da budur, ihanet vardı. İstismar etti ve Suriye kanı üzerinden kışkırtanlarla birlikte kışkırttı. Bunu sadece hasta ruhlu bir mezhep fanatizmi ile değil temelinde yatan gerici, İhvancı, sömürgecilerin ve gericilerin kucağında Arap Kurtuluş örgütlerine düşmanlığı esas alarak büyüyen bir ideoloji ile yaptı.

 

Hamas, Suriye rejiminin devrilmesi üzerine oynadı ama hayal kırıklığına uğradı. Hamas, Mısır'da Müslüman Kardeşler rejimine oynadı ve Mısır halkının karşısında bir pozisyon aldı. Bu rejim de devrildi ve kalıntıları şiddet-terörizme yöneldi.  ''Sultan Recep Tayyip Erdoğan'' üzerine oynadı ama Sultan; muhalefetin ve Kürtlerin baskılarından sonra sendeledi. Hamas, bölgesel ve uluslararası düzeylere oynayarak ağırlığını Ürdün'e taşımak istedi ama karşısına, ''konfederal yapıdan ve alternatif vatan projesinden'' endişe duyan Ürdün ulusal uzlaşısı çıktı ve Hamas yerinde durmak zorunda kaldı.

 

Stratejik anlamda Hamas bitti. Kaderini, Katar-Türk-İhvan projesi ile bir tuttu, bu projenin gerilemesi ve düşmesi ile kendisi de gerileyip düştü. Onu ayakta tutabilecek bir ağ kaldı o da İran-Hizbullah'tır.

 

İran, siyonizme, gericiliğe ve emperyalizme düşmanlığını ispatlamış bölgesel bir güç. Bunun yanında, Suriye Arap Cumhuriyetinin yanında cesur ve kararlı duruşu ile Arap müttefiklerine vefasını da ispatladı. Bu duruş esasen, bölgede sağlam bir İran rolünün tekrar inşa edilişi ve ihtilafları samimice tartışacak samimi bir İran çerçevesi ile temsil ediliyor.

 

İran bugün, Arap Kurtuluş Hareketlerinin merkezi müttefikidir. Bugün artık Sünni İslam siyasetini melekleştiren-öven politikalara dur deme zamanıdır. Sünni Arap kitleler bugün, Arabizm, sivilleşme ve laik dalgalarla birlikte hareket etmeye doğru yönelmiş durumda. Merhum lider Cemal Abdulnasır'ın Mısır'daki milyonluk gösterilerde ortaya çıkan fotoğraflarına, Kahire meydanlarında Rus lider Vladimir Putin'in fotoğraflarına ve onunla ilgili sloganlara ve Tunus meydanlarında sallandırılan Suriye bayraklarına bakmanız yeterli.

 

Bugün Hamas ile olan ilişkiler Hizbullah'ın görüntüsüne zarar veriyor. Var olan algıları kırmak için Hamas'ın ulusalcı, milliyetçi ve solcu yapılara destek vermeye başlaması ve Müslüman Kardeşler ve Selefilerden kopması gerekmektedir.

 

Çev: Hasan Sivri

 

medyasafak.com