"Amerikan İmparatorluğunun İran Karşısındaki Acziyeti"

"Amerikan İmparatorluğunun İran Karşısındaki Acziyeti"
"Bugün İran İslam Cumhuriyeti çok güçlü bir konuma sahiptir ve Amerikalılar da çoğu sorunlarının çözülebilmesi için, İran’a zeytin dalı uzatmaktan başka çarelerinin kalmadığını çok iyi bilmektedirler."

Amerikan İmparatorluğunun İran Karşısındaki Acziyeti

 

Bugün İran İslam Cumhuriyeti çok güçlü bir konuma sahiptir ve  Amerikalılar da çoğu sorunlarının çözülebilmesi için, İran'a zeytin dalı uzatmaktan başka çarelerinin kalmadığını  çok iyi bilmektedirler.

 

Dr. Yedullah Cevani

 

Basiret.ir

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısındaki konuşmasının önemli bir bölümünü İran'a ayıran ABD Başkanı Barack Obama,  Amerika'nın İran'da rejim değişikliği peşinde olmadığını ileri sürdü!

 

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün güçlü ve cesur  komutanı General Kasım Süleymani'nin Amerikan başkanına tepkisi ise sert oldu. Süleymani, Obama'nın “İran'da rejim değişikliği  peşinde değiliz” şeklindeki açıklamasının bir lütuf değil başarısızlık ilanı olduğunu söyledi. Bu iki açıklama bu yazının konusunu teşkil ediyor.

 

Amerika'nın İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı politikasının şekillenmeye başladığı andan itibaren hedefi, İran rejimini değiştirmek ve yerine Amerika ve Batı'nın çıkarlarını gözetecek bir yenisini iktidara getirmek yönünde olmuştur. Amerikalı siyasetçiler, son birkaç yıl içinde bu politikaları uygulayıp, hedeflerine ulaşabilmek için çok çaba sarfettiler, lakin İran İslam Cumhuriyeti'nin ve halkının karşısında başarısızlık ve yenilgiden başka bir şey elde edemediler. Ayrıca Amerika'nın tamamen bir halk devrimine dayalı olan İran İslam Cumhuriyeti'ni yıkmak için yaptığı komploları kanıtlayan,  birçok belge ve evrak da mevcuttur. Bu komplolardan bazıları şunlardır:

 

1- İran'ın etnik bölgeleri olan Kürdistan, Huzistan, Sistan , Belucistan, Türkmen ve Azeri şehirlerindeki bölücü hareketleri desteklemek

 

2- Devriminin ilk yıllarında yapılan ve  başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimleri

 

3- Terörist münafık örgütünün yardımı ve desteğiyle devrimci liderlere ve İslam Devrimi'ne bağlı kişilere karşı suikast düzenlenmesi ve yaklaşık 16 bin kişinin bu terör grubu tarafından şehid edilişi. Amerika'nın bu güne kadar bu terörist gruba yaptığı yardımlar, İslam Devrimi liderlerinin şehid edilmesinde rolü olduğunu göstermektedir.

 

4- Amerika'nın İran'ı istikrarsızlaştırmak için yapılan bütün girişimleri desteklemesi

 

5- Amerikan ordusunun İran'ın Tebes şehrine doğrudan saldırması

 

6- Saddam'ın Batı ve özellikle de Amerika adına vekaleten İran'a saldırması

 

7- Amerika'nın Saddam'ın bu savaşta yenilgiye uğramasını önlemek için  doğrudan müdahale etmesi

 

8- Amerika'nın İran Irak savaşında Saddam'a çeşitli silahlar ve özellikle de kimyasal silah temin etmesi ve çatışmanın şiddetlenmesini önlemek bahanesiyle İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı yaptırımların çoğalmasını sağlaması

 

9- İran'ı istikrarsızlaştırmak için son yıllarda ülkenin kuzey batısında Pejak  ve güney doğusunda da Abdulmelik Rigi önderliğindeki Cunduşşeytan terör gruplarının Amerika tarafından silahlandırılması ve kendilerine her türlü desteğin sağlanması.

10- İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı geniş kapsamlı bir kültürel savaş başlatılması

 

11- İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı olan muhalif ve Batılılaşmış gruplarla irtibat kurarak onların İran'a karşı örgütlenmelerini sağlamak

 

12- BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası kuruluşları İran'ın nükleer faaliyetleri bahanesine alet ederek son on yıldır İran'a karşı tek taraflı ve çok taraflı yaptırımlar uygulanması

 

13- İran'da 2008 yılında başgösteren fitne ve tefrika girişimlerini desteklemesi

 

14- Son yirmi yıldır İran'ın ksürekli askeri saldırı seçeneğini kullanmakla tehdit etmesi.

 

Obama  ABD tarafından İran halkına karşı bunca yıldır sürdürülen bu tür eylemlerin amacını açıklayabilir mi? İran'da rejim değişikliği isteyen onlar değiller miydi?

 

Bu soruların cevabı gayet açıktır. General Süleymani gerçekleri belirtmiştir, Amerika'nın  İran'da siyasal sistem değişikliği konusunda yetersiz kaldığı  gerçeği Obama'nın açıklamalarında saklıdır. Dünya imparatorluğu iddiasında bulunan Amerika'nın, bugün İran halkının azameti karşısında aciz kalarak tahakküme dayalı tutumundan  geri adım atmaktan başka çaresi kalmamıştır. İran, bölgede ve dünyadaki en güçlü ve en nüfuzlu ülkelerden biridir. Amerikalılar bölgedeki güç dengesinin İran'ın lehine geliştiğinin farkına varmışlardır. Amerika'yı geri adım atmak zorunda bırakan Batı Asya  bölge stratejisi gerçeğidir. ABD politikasının Afganistan ve  Irak'dan sonra şimdi de Suriye'de yenilgiye uğraması apaçık bir olgudur. Siyonist ABD'nin asıl müttefiki olan İsrail rejiminin 22 gün , 33 gün ve 8 gün  savaşlarında yenilgiye uğramış olması da bir hakikattir.

 

Bölgedeki İslami uyanışla birlikte Batı ile ilişki içerisinde olan hükümetlerin çöküşü de ayrı bir gerçektir.

 

Amerika'nın bölgedeki başarısızlığında İran'ın rolü açıktır. İran İslam Devrimi'nin İslami uyanışa ilham kaynağı olması da hiç şüphesiz  Amerikalı yetkililerin karşı karşıya kaldığı inkar edilemez sorunlardan biridir. Bugün  İran İslam Cumhuriyeti çok güçlü bir konuma sahiptir ve  Amerikalılar da çoğu sorunlarını çözülebilmesi için, İran'a zeytin dalı uzatmaktan başka çarelerinin kalmadığını çok iyi bilmektedirler. Bu koşullarda, Obama'nın açıklamaları bir lütuf olarak değil de İran halkı karşısındaki başarısızlığının ve çaresizliğinin ilanı olarak kabul edilmelidir.

 

Çev: Gülden Koşaca

 

medyasafak.com