Schoenman: Suud İstihbaratı Suriye Karşısında Yanıltma Harekatı Düzenliyor

Schoenman: Suud İstihbaratı Suriye Karşısında Yanıltma Harekatı Düzenliyor
Press TV Berkeley’den yazar ve politik analist Ralph Schoenman ile Rusya’nın Ağustos ayında Suriye’de düzenlenen kimyasal saldırının Suudi Arabistan İstihbarat servisinin kara operasyon timi Liva el İslam tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiası üzerine bir röportaj gerçekleştirdi.

Schoenman: Suud İstihbaratı Suriye Karşısında Yanıltma Harekatı Düzenliyor

 

Press TV Berkeley'den yazar ve politik analist Ralph Schoenman ile Rusya'nın Ağustos ayında Suriye'de düzenlenen kimyasal saldırının Suudi Arabistan İstihbarat servisinin kara operasyon timi Liva el İslam tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiası üzerine bir röportaj gerçekleştirdi.

 

Press TV: Gün yüzüne çıkan bu ifşaat hakkındaki görüşleriniz nedir?

 

Schoenman:  Bu açıklamalar en başından beri bölgeden gelen haberlerle uyum içersinde.

 

Bu iddialar daha önce BM'den Carla Del Ponte tarafından belgelenen kimyasal saldırı haberleriyle de, benzer grupların Türkiye'de kimyasal ve sinir gazı patlatarak suçu Suriye hükümetine yıkma çabalarıyla da uyum içersinde.

 

Aynı şekilde Liva el İslam'ın 2012 Temmuzu'nda Şam'daki üst düzey hükümet görevlilerinin toplantısının bombalanması (savunma bakanı, yardımcısı ve başkan yardımcısı Hassan Türkmani gibi görevlilerin ölümüyle sonuçlanmıştı) gibi hadiselerin sorumluluğunu üstlendiğine de işaret etmeliyiz. Aynı şekilde Başkan Esad da hedeflenmişti ve saldırıdan birkaç dakika farkıyla kurtulmuştu.

 

Bu nedenle bu özel grubun Suudi Arabistan tarafından daha önce göreve koşulmuş bir Suudi cinayet enstrümanı olduğu iyice bellidir.

 

İşin doğrusu kimyasal saldırı girişiminin tümü ABD'nin çok önceden aldığı Suriye'ye saldırı kararına bahane sağlama amacına matuftu.

 

Dahası şuna da işaret edilmelidir ki Liva el İslam'ın hareketi BM müfettişlerinin buldukları verilerle de uyumludur. Buna göre bölgede ne sarin ne de diğer sinir gazı kimyasal saldırısının izine rastlanmış fakat kurbanlarda her ikisinin de izi görülmüştür. Bu durum, bu kişilerin hadisenin olduğu söylenen alandan değil de, Liva el İslam tarafından başka bir mıntıkadan geldiklerini göstermektedir. Bölgede Esad hükümeti tarafından kullanılmamıştır bu gazlar, bir grup tarafından taşınmış, patlatılmış ve bu durum kurbanları etkilemiştir.

 

medyasafak.com