Beyrut Bombalaması: Direniş Önleyici Saldırı Yapabilir

Beyrut Bombalaması: Direniş Önleyici Saldırı Yapabilir
Hizbullah ve Lübnan güvenlik güçlerinin tedbirleri şimdiye dek bir dizi saldırının önüne geçmeyi başardı. Fakat intihar operasyonları gerçekleştirmek, hedeflenen güçleri bu çılgınları durdurmanın yegane yolu olan önleyici operasyonlara başvurmak suretiyle caydırma yöntemlerini kullanmak zorunda bırakabilir.

 

İbrahim Emin

 

El Akhbar

 

Pek çok insan Suudi Arabistan'ın Suriye, Irak ve Lübnan'ı yıkıma uğratma misyonunda daha da ileri gideceğini bekliyordu, fakat çok az kişi çatışmayı ölüm askerlerini Beyrut'taki İran büyükelçiliğinin kapısına dek göndereceği bir seviyeye yükselteceğini tahmin etmekteydi.

 

Karanlık krallığın lordları 19 Kasım Salı günü gerçekleşen ve onlarca kişinin ölüp yüzü aşkın insanın da yaralanmasıyla sonuçlanan çifte intihar bombalamalarını henüz kınamadılar bile. Bu günlerde bir vesileyle Suudi yetkililerle görüşen kişiler, bu cinayetler için yaptıkları sonu gelmez meşrulaştırma çabalarını işitecekler muhtemelen.

 

İran ölçeğinde bir güç karşısında intihar bombacıları gibi çirkin taktiklere başvurma kararı almanın Suudi kraliyet ailesi için tek bir anlamı olabilir: politik intihar. Bütün hikayeyi en başından ele almamıza gerek yok, fakat şu açıklamalar gerekli:

 

Birincisi: Böylesi bir saldırının Suriye sahasındaki vaziyeti değiştirmeye hiç bir etkisi olmayacak, İran ve Hizbullah'ın bu mücadeledeki azmini değiştiremeyecektir. Ne de Suriye muhalefetinin Şam, Halep ve şimdi de Kalamun'da aldığı acı yenilgi serilerini telafi edebilecektir.

 

İkinci olarak: Suudilerin Irak'tan Lübnan'a, ilaveten Yemen ve Bahreyn'e dek tüm bölgede kaos ve fitne ateşi tutuşturma çabaları kaçınılmaz olarak diğer tarafın cevap vermesini tetikleyecektir ki pek çok kişi krallığın bunun altından kalkamayacağını düşünmektedir.

 

Üçüncü olarak: Bu türden saldırılara zayıf tepki veren ve hatta meşrulaştıran Lübnanlılara gelince, onlar da bu cinayetin ortaklarından başka birşey değiller. Bu yaklaşım kendilerine ılımlı diyenlerin aleyhine olarak tekfiri unsurları güçlendirmeye yarar sadece.

 

Dördüncüsü: Hizbullah ve Lübnan güvenlik güçlerinin tedbirleri şimdiye dek bir dizi saldırının önüne geçmeyi başardı. Fakat intihar operasyonları gerçekleştirmek, hedeflenen güçleri bu çılgınları durdurmanın yegane yolu olan önleyici operasyonlara başvurmak suretiyle caydırma yöntemlerini kullanmak zorunda bırakabilir.

 

Suudilerin Suriye'de aldığı ağır yenilginin neden olduğu  Salı günkü Beyrut katliamı hadisesi türünden yeni olaylara tanık olacağımız çok açık.

 

Çev: Ozan Kemal Sarıalioğlu

 

medyasafak.com