Abdülkadir Salih’i Suudiler mi Öldürdü?

Abdülkadir Salih’i Suudiler mi Öldürdü?
Al Akhbar gazetesine açıklama yapan Tevhid hareketinden iki kaynak suikast hakkında ayrıntıları ifşa ederek, saldırının Suudi gözetiminde kurulan yeni İslami Cephe ile Salih’in ABD’ye yaptığı iddia edilen yolculukla ilişkisi olabileceğini iddia ettiler.

 

Suriye Müslüman Kardeşleri'ne yakın olan Liva el Tevhid silahlı örgütünün liderinin ölümü Suriye ordusunun hava saldırısı sonucu gerçekleşse de, örgütün içindeki bir grubun saldırının arkasında Suudi Arabistan ve ABD olduğuna inandığı belirtildi.

 

Al Akhbar gazetesine açıklama yapan Tevhid hareketinden iki kaynak suikast hakkında ayrıntıları ifşa ederek, saldırının Suudi gözetiminde kurulan yeni İslami Cephe ile Salih'in ABD'ye yaptığı iddia edilen yolculukla ilişkisi olabileceğini iddia ettiler.

 

Bu kaynaklara göre bir dizi üst düzey Tevhid hareketi komutanı saldırının olduğu sırada Halep'teki karargahlarının zemin katında toplantı yapmaktaydılar ve çok uzak mesafeden atılan füze zemin katı tam isabet şekilde vurarak binanın çökmesine neden oldu.

 

Saldırıda Salih ile birlikte pek çok kişinin öldüğü iddia edildi. Bu haber Salih'in saldırıdan sağ çıkarak dört gün sonra Türkiye'de öldüğü haberiyle çelişiyor. Kaynaklara göre Salih çok gizli bir şekilde hemen gömülmüş.

 

Tevhid Tugayı içersinde dolaşan bir teoriye göre Suriye jetlerinin bu derece bir isabet kaydetmeleri mümkün değil ve patlama da alışılagelmedik bir şiddette meydana gelmiş.

 

Bazıları daha da ileri giderek Suudi istihbaratının Salih'i sahneden kaldırmayı istediğini iddia ediyorlar ve iddialarının sadece varsayımlara dayandırmadıkları konusunda ısrarcılar. Bu noktaya varmalarında etkili olan nedenlerden biri de pek çok İslamcı muhalefet grubunun birleşerek Suudi gözetiminde İslami Cephe'yi teşkil etmeleri.

 

Buna göre Riyad, Katar tarafından ciddi destek gören kalabalık savaşçıları komuta eden Salih'in kendi adamları olan Zahran Alluş tarafından yönetilen İslami Cephe için bir tehdit olduğuna inanmaktaydı. Aynı kaynaklara göre Salih, ABD'ye yaptığı bir gizli seyahatin sonucunda Washington'un Suudilerle paralel olarak Alluş'u tercih etmesi sonucu tasfiye edildi.

 

medyasafak.com