Eşinin Dilinden Şehid Nevvab Safevi / Şehidin İsrail Hakkında İhvan'a Verdiği Tavsiye

Eşinin Dilinden Şehid Nevvab Safevi / Şehidin İsrail Hakkında İhvan'a Verdiği Tavsiye
Pehlevi Rejiminin iç yüzünü açığa çıkarmakta etkin bir rol oynayan siyasi akımlardan biri de, Şehid Seyyid Mucteba Nevvab Safevi önderliğindeki İslam'ın Fedaileri teşkilatıdır. Bu hareket daha sonraki yıllarda birçok İslami kurumun kurulmasında ve İslam Devrimi'nin zaferi ve devamında gençlere ve ulemaya ilham kaynağı olarak büyük bir rol oynamıştır.

 

 

Pehlevi Rejiminin iç yüzünü açığa çıkarmakta etkin bir rol oynayan siyasi akımlardan biri de, Şehid Seyyid Mucteba Nevvab Safevi önderliğindeki İslam'ın Fedaileri teşkilatıdır. Bu hareket daha sonraki yıllarda birçok İslami kurumun kurulmasında ve İslam Devrimi'nin zaferi ve devamında gençlere ve ulemaya ilham kaynağı olarak büyük bir rol oynamıştır.

 

Fars News Haber Ajansı, Seyyid Mucteba Nevvab Safevi'nin şehadet yıldönümü münasebetiyle değerli eşi İhtişam Razavi ile bir röportaj gerçekleştirdi.

 

 

- Nevab'ın devrimci mücadele ruhunun kıvılcımları nerede alevlendi?

 

İhtişam Razavi: Şeyh Tusi zamanından beri Şii merceiyeti ve fıkhının  merkezi olan Necef Havzası 1320 yılına kadar bu merkezi konumunu korumuştur. Bu nedenle Necef İran'da yaşanan olaylara kayıtsız kalmamış ve bu olayları takip etmiştir. O dönemde, Şii değerleriyle çelişen ve din karşıtı olan Kesrevi'nin kitabı Necef havzasında bir tartışma dalgasının oluşmasına yol açmıştı. Sonunda bu kitap Ahund Horasani'nin medresesinde ders okuyan ateşli bir genç öğrenci olan Seyyid Nevvab Safevi'nin eline ulaştı. Arkadaşlarından birinin dediğine göre bu kitap Nevvab'ın kalbine ateş salmıştı ve hatta Nevvab'ın kendi kendine "Bir Müslümanın bu kitap karşısında susma hakkı var mı?" diye söylendiğini duymuştu.

 

Necef Havzasının önde gelenleriyle yapılan toplantılar neticesinde Nevvab'ın onları temsilen İran'a gönderilmesi kararı alındı. Buna göre Nevvab İran'a gelerek Kesrevi'nin kitaplarını toplayacaktı. Ardından Kevseri'nin takipçilerinin olduğu çeşitli şehirlerde İslam'ın ihyası için gece gündüz tebliğ etmeye başladı.

 

- Nevvab Safevi ile nasıl tanıştığınızı anlatabilir misiniz?

 

Horasan Devriminin önderlerinden olan rahmetli babam Nevvab İhtişam Razavi, Pehlevi şapkasının yayılması ve hicabın yasaklanmasının ardından Govharşad Mescidindeki cereyanlarda çok önemli rol oynamıştır. Çünkü babam "Eğer bugün erkeklerin şapkalarını değiştiriyorlarsa yarın bununla da yetinmeyerek uygarlık bahanesiyle kadınların hicaplarına, haya ve iffetlerine el uzatacaklar" diye inanmaktaydı.

 

Babam ayrıca bu konuları ele alan "İslam Bayrağı" adlı devrimci bir gazete yayınlamaya başlamıştı.  Nevvab Safevi de bu gazete sayesinde babamla tanıştı. Her ikisi de adeta kaybettikleri bir şeyi bulmuş gibiydiler. Böylelikle İslam dinini ihya etmek olan ortak idealleri doğrultusundaki mücadelelerine devam ettiler.

 

Nevvab babamın evlilik çağında bir kızı olduğunu öğrenince (Nevvab o zaman 22 yaşındaydı) beni babamdan istedi.

 

- Nevvab'ın mücadele ve aile ahlakı nasıldı?

 

 

Nevvab'ın tüm ahlaki yönleri çok özel ve fevkaladeydi ve bu durum ona karşı karı kocalık ilişkisinin ötesinde bir çekingenlik duymama sebep olmuştur.

 

Evliliğimiz boyunca Nevvab'dan en ufak bir isteğim olmamıştır. Babama her zaman "Beni İmam Mehdi askerine verdin ve bu nedenle benim bazı işlerimle Nevab yerine senin ilgilenmen lazım" derdim. Babam da bu durumla iftihar ederek zevkle o işleri yapardı. Nevvab'ın günlük işler yüzünden moralinin bozulup mücadeleden geri kalmasını asla istemezdi.

 

Nevvab'la 8 yıllık evliliğimiz boyunca onun evde sinirli bir haline şahit olmadım ve onun iyilikle dolu ve merhametli tavrı benim de Nevvab'ı rahatsız etmeyecek şekilde davranmama sebep olurdu.

 

Nevvab'ın azametli ruhu ve yüce şahsiyeti benim için çok değerliydi. Ben ve çocuklarım onun yaşaması için şehid olmaya bile razıydık. Çünkü onun hayatı İslam için daha önemliydi.

 

Nevvab hapisten çıktığı zaman Cuma akşamları Tahran'daki camilerden birinde toplantı yapardı. Öte yandan İslami öğretileri tanıtmak için başka şehirlerde de meclisler düzenlerdi. Bu sohbetlerin halkın üzerinde büyük etkisi olurdu. Hatta öyle ki Tahran'ın kötü nam salmış bir yerinde yaşayan ayyaşlar bile İslam'ın Fedaileri'nin bayraklarının o mahalleye yakın mescitlere asıldığını görüp Nevvab'ın konuşmasını duydukları vakit, ellerindeki şarap şişelerini bırakır,  adeta gaflet uykusundan uyanarak mescide gelirler ve Nevvab'ın sözleriyle içsel bir devrim yaşarlardı.

 

- Nevvab'ın İslam'ın yayılması hakkındaki düşünceleri nasıldı?

 

Nevvab İslam'ın sadece İran'a değil tüm dünyaya yayılmasını isterdi. O, Hazreti Muhammed'in (s.a.a.) dininin tüm dünyaya hakim olmasını arzulardı.

 

Nevvab, Mecid Paşa zamanında Mısır'a davet edildiği zaman Abdunnasır da o dönemin Cumhurbaşkanı yardımcısıydı. Nevvab'ın El Ezher Üniversitesinde yaptığı konuşma esnasında onu dinleyen binlerce Mısırlı üniversite öğrencisi İslam lehinde sloganlar atmıştı.

 

Takvalı olanlar ve zalimlerden korkmayanların dışında herkes onun gözünde önemsizdi. Nevvab orada Müslüman Kardeşlere de tavsiyelerde bulunmuştu, onlara İsrail'e karşı savaşmalarını ve topraklarının işgal edilmesine izin vermemeleri gerektiğini söylemişti. Nevvab Mısır'da bu konularla ilgili pek çok toplantı ve konuşma yapmıştır.

 

Mısırlı bir âlim Nevvab hakkında şunları anlatıyor: "Nevvab bir gece benim misafirim olmuştu. Onun namazdaki hali beni çok şaşırtmıştı. O cesur adam Allah'a o kadar yalvarıp ağlıyordu ki, onun savaşçı kişiliğine uzak olan bu hali beni derinden etkilemişti ve o an abdest alıp gece namazı kılmaya başladım. Ben hayatım boyunca böyle bir namaz görmedim."

 

medyasafak.com