Maan Katliamı: Valideni kestik!

Maan Katliamı: Valideni kestik!
Ahrar Şam ve Cund el-Aksa adlı silahlı gruplar, Hama'nın kuzeyinde bulunan Maan köyünde katliam yaptı. Çoğu sivil olan 70 şehit, sonlanacağa benzemeyen Suriye'nin ölüler listesine eklendi.

 

Mirh Meşi

 

Al-Akhbar

 

Ahrar Şam ve Cund el-Aksa adlı silahlı gruplar, Hama'nın kuzeyinde bulunan Maan köyünde katliam yaptı. Çoğu sivil olan 70 şehit, sonlanacağa benzemeyen Suriye'nin ölüler listesine eklendi.

 

''Valideni kestik!'' Hasan'ın, garip konuşan kişiden aldığı cevap buydu. 30'undaki Hasan, Hama kırsalında, Ulusal Savunma Güçleri saflarında savaşıyor. Katliam günü, öğleden sonra saat 4 sularında  Hasan'ın, Hama kuzeydoğusunda bulunan Maan köyündeki ailesiyle bütün iletişimler kesilmiş. Ama son görüşmesi ile olan biteni öğrenmişti: Annesi, dedesi ve ninesi şehitler arasındaydı. Kayıpların sayısı ve başlarına ne geldikleri ile birşey diyemiyor: ''Ya çevre köylere kaçtılar ya da teröristlerin elinde rehinler.''

 

Hasan, arkadaşları ile  beraber, Maan köyünün bitişiğindeki Maryud köyüne vardığında, 6 km uzaktan, militanların tahrip ettiği evlerden bir sütun şeklinde yükselen dumanlarla birlikte köyün yandığını gördüler.

 

Kısaca, Şam'ı kuzey bölgelere bağlayan ve yardımların ulaştırılması adına önem taşıyan karayolunu kesmek isteyen ''İslami Cephe'', Hama'nın kuzeydoğu kırsalında yer alan Maan köyünde bir katliam gerçekleştirmişti. Beklenen saldırı, Morek, Kokab ve Soran beldelerine bağlı köylere, batı cephelerinden başlatıldı. Yerel kaynaklar, aralarında kadın ve çocukların olduğu 70 kişinin şehit olduğunu aktarıyor. 5000 nüfusa sahip köye, orta ve ağır silahlarla birlikte tanklar ve makineli tüfekle donatılmış SUV arazi araçlarıyla yaklaşık olarak 1000 militanın saldırdığı belirtiliyor.

 

Militanlar köye kuzeybatı cephesinden girdi. Halk Komitelerine bağlı milisler sivillerin köyden çıkabilmesi için militanlarla saatlerce çatıştı. Bu sırada köyün büyük bir kısmı tahliye olmuştu. Bu çatışmalarda, yerel kaynaklara göre sadece Halk Komiteleri 25 şehit verdi. Geriye kalan sivil şehitler ise radikal militanlar tarafından kesilerek katledildi. Öldürülenlerin çoğu El-Haddur ailesinden.

 

Son çatışmalar sırasında kaçan sivillerden biri, yabancı militanların Menkube köyünde, kadınları köyün batısında doğru bilinmeyen bir yere götrürdüklerini söylüyor. Bir başka sivil, militanların kaçanları yakalamak amacıyla sahada tarama yaptığını aktarıyor. 50'li yaşlarda bir amca ise ''Evlerden yükselen dumanları saatlerce izledik. Tekbir sesleri eşliğinde, kadınların ve çocukların çığlıklarıyla kaçtık'' diyor. Saldırıdan kaçamayıp militanlarca şehit edilen engelli insanların fotoğraflarını gösteriyor bana. Ardından ''Ne kadar şehit var bilemiyoruz, kadın ve çocuklardan kaçırılanların veya kayıpların sayısını da bilemiyoruz'' diyor.

 

Hama merkezden 20 km uzakta bulunan köylere böyle bir saldırı bekleniyordu. Bunlar, silahlı muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerle temas halinde ve bir hat şeklinde dizilmiş köyler olmakla birlikte, rejim yanlısı köylere yardım yolu üzerinde yer alıyorlar. Bu bölgedeki köy ve beldeler, katliamlarla birlikte daha önce birkaç defa işgal girişimlerine maruz kaldı. Bu nedenle bölge sakinlerinden, Tartus'a, Suriye sahili taraflarına kaçanların sayısı az değil.

 

Suriye silahlı kuvvetleri, yaptığı açıklamada şehit sayısını 42 olarak verirken ''Silahlı kuvvetlerimiz, terör örgütlerine karşı savaşında anayasal görevlerini uygulamaya bağlıdır'' diyerek Suran'a (Maan'ın güneybatısında) askeri operasyon başlattı.  Askeri kaynaklar, operasyonun ilk gününde onlarca militanın öldürüldüğünü belirtti.

 

Çev: Hasan Sivri

 

medyasafak.com