Hizbullah şimdiden İsrail’e misilleme yaptı mı?

Hizbullah şimdiden İsrail’e misilleme yaptı mı?
Kaynak, “İsrail ordusunun El-Hamidiye’ye topçu ateşi açması, Suriye ordusunun, İsrail’e ait dikenli tellerden sızmaya çalışan bir grup savaşçıyı hedef alıp içlerinden bazılarını yaralamasının arkasından geldi” vurgusunu yaptı.

 

 

Yahya Dabuk – Firas Şufi

 

El Ahbar

 

6 Mart 2014

 

 

İsrail'in Hermon Dağı'ndaki bir askeri mevzinin iki füzeyle vurulduğunu açıklamasından dört gün sonra dün İsrail ordusu, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde konuşlanmış birimlerinin “Hizbullah'la birlikte çalışan ve dikenli telli bölge yakınına bir bomba yerleştirmeye çalışan bir hücreyi” hedef aldığını açıkladı.

 

İsrail'in Kuzey Komutanlığı şefi Yair Golan, Golan Tepeleri sınırını kapalı askeri bölge olarak tanımlayan bir emir yayınladı. Yakınlardaki yerleşim bölgelerinde bulunan sivil nüfusa, özellikle de bağlarına gitmeleri engellenen çiftçilere sınıra yaklaşmama talimatı verildi.

 

Haber ajansları, İsrail askeri kaynaklarından gelen bilgiler temelinde “yıkıcı grubun” iki Hizbullah savaşçısından oluştuğunu, bu kişilerin bir bomba yerleştirmeye çalışırken vurulduğunu ve yaralandığını aktardı. Öteki askeri kaynaklar ise İsrail ordu radyosuna, grubun dikenli telli bölge yakınlarına bir bomba yerleştiren üç üyesi olduğunu ve bombayı patlatmaya çalıştıkları sırada bir tankın onlara top ateşi açtığını söyledi.

 

Ordu rasyosu, güvenlik yapısının bomba olayıyla günler önce Hermon Tepesi'ne yapılan roket atışı arasındaki ilişkiyi incelediğine işaret etti. Güvenlik kaynaklarına göre “Hizbullah İsrail'i Lübnan'daki üslerinden birini bombalamakla suçladığı için, bir misilleme operasyonu gerçekleştirmeye çalışıyor olması ihtimal dışı değil.”

 

İsrail'de yayınlanan günlük Yediot Ahronot gazetesi, güvenlik kaynaklarından gelen bilgilere dayanarak, Golan operasyonunun ve roket fırlatılması olayının Hizbullah'ın yanıtının parçası olduğunun düşünüldüğünü yazdı: “Her ne kadar parti İsrail'le şimdi bir savaşa girmeye istekli olmasa da, İsrail'in Lübnan'a hava saldırısı gerçekleştirerek bir kırmızı çizgiyi geçtiğine inanıyor.” Gazete ayrıca Hizbullah'ın “göze göz, dişe diş tarzı misillemeye alıştığını, fakat şimdi başka türlü bir yanıt aradığını” söyledi.

 

Akşam saatlerinde İsrail ordusunun Kuzey Komutanlığı alarm durumu ilan etti ve Suriye sınırında bulunan Golan Tepeleri'nde konuşlanmış ordu mevzilerinin ve birimlerinin seferberlik seviyesini çok üst düzeylere çıkardı. Bu, İsrail ordusunun Golan'daki bomba olayının sınırdaki gerilimi ve güvenlik sorunundaki artışı sona erdirmeyeceğine inandığını gösteriyor.

 

Bilgi sahibi güvenlik kaynakları, İsrailliler tarafından duyurulan, “sınır yakınlara bomba yerleştirirken vurulan ve yaralanan iki Hizbullah savaşçısına” dair haberlere ilişkin olarak, “Direniş İsrail'in hiçbir iddiasını teyit etmiyor ve inkar etmiyor” dedi. Direniş bakımından karar açık: İsrail'in kendisini korumak üzere bir tampon bölge oluşturmasına izin verilmeyecek ve Lübnan ve Suriye cepheleri birbirinden ayrılmayacak.

 

Güney Suriye'de, özellikle de işgal altındaki Golan Tepeleri'nin bitişiğinde bulunan, güneybatıdaki Kuneytra bölgesinde çatışmalar günden güne yoğunlaşıyor. Bölgedeki çatışmalar kızıştıkça, İsrail'in doğrudan müdahalesinin niteliği daha açık hale geliyor ve Suriye hükümeti, İsrail'in muhalif savaşçılara lojistik, psikolojik ve istihbari destek sağladığına ilişkin iddialarını arttırıyor. Savaşçılar da, işgal ordusuyla birlikte, yaralı savaşçıların İsrail hapishanelerinde tedavi edilmesini sağlayacak bir sistemi entegre ettikleri açığa çıktığından, bu gerçeği inkar etmiyor.

 

Dün İsrail'in Kuneytra'nın orta kısımlarındaki el-Hamidiye kasabasında bulunan iki Suriye ordusu mevzisine düzenlediği topçu bombardımanı da bu bağlama denk düşüyor.

 

Kuneytra bölgesini bilen askeri kaynaklar El Ahbar'a “işgal altındaki bölgelerde İsrail ordusu saflarında yüksek alarm durumu” olduğunu söyledi ve “İsrail ordusunun El-Hamidiye'ye topçu ateşi açması, Suriye ordusunun, İsrail'e ait dikenli tellerden sızmaya çalışan bir grup savaşçıyı hedef alıp içlerinden bazılarını yaralamasının arkasından geldi” vurgusunu yaptı. Kaynak, “hedef alınan iki mevzinin aylar önce Suriye ordusu tarafından savaçılardan geri alındığına ve şimdi savaşçıların Kuneytra'ya ve bölgenin kuzey kısmına doğru hareketlerinin bloke edildiğine” işaret etti.

 

Kaynak, “İsrail'in, savaşçıların Suriye güçleri tarafından görünmeden hareket edebilmesini sağlamak için kara mayınlarının yerini değiştirdiğini ve siperler kazdığını” anlatıyor.

 

Bu tırmanış ve İsrail'in Suriye'deki Golan Tepelerinde askeri operasyon gerçekleştirdiği iddiasıyla doğrudan Hizbullah'ı suçlaması, türünün ilk örneğiydi.

 

Suriyeli güvenlik kuruluşları ve Hizbullah, İsrail'in uzun zamandır istediği şeye erişmek, yani Suriye ordusunun savaşan birimlerini kuzey sınırından uzaklaştırmak ve Golan Tepeleri'nin özgürleştirilmiş kısımlarındaki vadilerde ve tepelerde bulunan zengin su kaynaklarını sömürmek için, fırsatı kullandığını anlıyor.

 

Uzmanlar, “İsrail sınırdaki kaotik durumdan yararlanıyor ve tehdit edici bir durumu, Lübnan'da bulunan ve Suriye ve Lübnan cephelerinin gelecekte birleşmesini engelleyene benzer bir tampon bölge oluşturmak üzere savaşçıları destekleyerek, fırsata çevirdi” diyorlar.

 

Kaynaklar, “Direniş'in kararı açık: İsrail'in bir güvenlik bölgesi oluşturmasına izin verilmeyecek ve iki cepheyi ayırmasına izin verilmeyecek” diye aktarıyorlar.

 

Sahadaki askeri kaynaklardan edinilen bir bilgiye göre, “Suriye ordusu Golan'a takviye gönderdi ve halk komitelerinin de desteğiyle, savaşçıların saflarındaki yaralıları herhangi bir noktadaki yerleşim üzerinden İsrail hastanelerine taşımalarını engelliyorlar.” 

 

Hizbullah'ın Kuneytra bölgesindeki aktif varlığı resmi olarak teyit edilmediği gibi inkar da edilmedi. Bu bölgedeki yerel kaynaklara göre,  “bir süre önce işgal altındaki topraklarla olan sınırda, Direniş'in içinde yer alan kişiler ve Suriye Cumhuriyet Muhafızları'ndan subaylar tarafından keşif çalışması yapıldı” ve Suriye ordusu ile, işgal altındaki Golan Tepeleri sınırına yakın yerde konuşlanmış muhalif savaşçılar arasındaki doğrudan çatışmalarla bağlantısı bulunmayan “tanımlanayan direniş savaşçıları”, dikkat çekici düzeyde faaliyet yürütüyor.

 

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ise dün Parlamento önünde yaptığı açıklamada,“İsrail'in Golan'da El-Hamidiye'ye gerçekleştirdiği saldırı, kuvvetlerimizin Golan Tepeleri'nde İsrail'in güvenliğini sağlayacak bir tampon bölge kurulması yönündeki her türlü düşünceyi boşa çıkarmak amacıyla, Kuzey Golan'dan Deraa'ya ve Ürdün sınırına kadar önleyici bir operasyon yürüttüğünün İsrail tarafından farkedilmesinin ardından geldi” vurgusunda bulundu.

 

Çev: Selim Sezer

 

medyasafak.com