Ürdün’de Her Hafta Geniş Katılımlı “Arap Baharı” Protestoları Düzenlenmekte

Ürdün’de Her Hafta Geniş Katılımlı “Arap Baharı” Protestoları Düzenlenmekte
"Bu yüzden de İslamcı ve gayri-İslamcı gruplar arasında belli sıkıntıların yaşandığını göreceksiniz. Öte yandan bence Ürdünlüler bunun üstesinden gelecek ve şu anki mevcut monarşi rejiminden daha halkçı bir rejim getirmek için birleşeceklerdir."
Ürdün’de Her Hafta Geniş Katılımlı “Arap Baharı” Protestoları Düzenlenmekte

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Ürdün güvenlik kuvvetlerinin barışçıl gösteriler yapan protestocuları dövdüğünü ve tutukladığını ileri sürerek bu ülkeyi reform taraftarı grupları ezmekle suçladı.

Bu arada Uluslararası Af Örgütü de Ürdün Kralını “küçük düşürmekle” suçlanıp hapsedilen altı politika aktivistinin “derhal ve şartsız” tahliyesini istedi.

2011 Ocak ayından bu yana Ürdünlüler başbakanın halkoyuyla seçilmesi ve yolsuzlukların son bulmasını da içeren siyasi reform talepleri için sokaklarda gösteriler düzenliyorlar.

Press TV IGA Müdürü Ali el-Ahmed ile konuya dair daha geniş bilgiler elde etmek için bir görüşme yaptı. Sizlere bu söyleşinin metnini sunuyoruz:

Sayın Ahmed, Ürdün’de gelişen olayları nasıl yorumluyorsunuz?

Ürdün’de durum kesinlikle dikkatle izlenmekte çünkü her Cuma birçok Ürdün kentinde gösteriler düzenleniyor. Halk yolsuzluğun bitmesi hatta rejim değişikliği çağrısında bulunmakta ve ülkenin mutlak lideri Ürdün Kralını suçlayarak ondan gitmesini istemekteler.

Bu yüzden birçok kişi tutuklanmış, dövülmüş ve tehdit edilmiştir. Şimdi görüyorsunuz, Batı medyası en az diğer Arap Baharı ülkelerindeki kadar geniş katılımlı olan Ürdün’de neler olup bittiğini aktarmaktan nasıl da imtina ediyor.

Ürdün’den bahsedilmiyor ama gerçekte her Cuma günü burada Arap Baharı yaşanıyor.

Kralın konumu ne kadar kuvvetli? Kralın devrilmesi ihtimali nedir? Yani birçok Arap ülkesinde diktatörlerin devrildiğini gördük. Ürdün’de durum nedir sizce?

Ürdün tam bir polis devletidir ki bu yeni bir durum da değil. Bu önceki kral döneminden kalma bir şey. Bu yüzden nerede bir nefes almışsanız ve krala dokundurmada bulunmuşsanız büyük bir suç işlemekle itham edileceksiniz.

Ancak şimdi bu değişti ve bence kralın devrilmesi muhtemeldir çünkü Ürdün halkı, özellikle de Tafileh bölgesindeki kabileler protestolar düzenliyor ve kralı gitmeye çağırıyor.

Bence halk ile rejim arasındaki iplerin kopmasına birkaç ay kaldı çünkü bu yönetim bir monarşi ve kralın kendisi yolsuzlukların başı konumunda, Ürdün toplumunun kapıldığı tüm hastalıkların, büyük yolsuzlukların, yüksek düzeydeki işsizliğin ve Ürdün halkının bugün yaşadığı kıtlığın sorumlusu o.

Pekâlâ, varsayalım ki ipler koptu ve kral devrildi. Ürdün’de nasıl bir siyasi sistem oluşacak?

Önemli konumundan dolayı bence Batı Ürdün’e müdahil olmak istemiyor. Kanımca sizler de Ürdün’de güçlü bir değişimi gözlemlemektesiniz, Ürdün kabilelerine mensup insanlar marjinalleştiklerini düşünüyorlar ve Ürdünlü Filistin kökenliler de hedeflerini ve planlarını ortaya koymaları gerektiğine inanıyorlar.

Bu yüzden de İslamcı ve gayri-İslamcı gruplar arasında belli sıkıntıların yaşandığını göreceksiniz. Öte yandan bence Ürdünlüler bunun üstesinden gelecek ve şu anki mevcut monarşi rejiminden daha halkçı bir rejim getirmek için birleşeceklerdir.
 
Press TV’de yayınlanan bu röportaj medyasafak.com için Hüseyin Beheşti tarafından tercüme edildi.