Libya’da iç savaş patlak veriyor

Libya’da iç savaş patlak veriyor
Saldırıya, Muammer Kaddafi’ye karşı mücadele etmiş ve eski Libya liderini öldürmek için NATO’yla işbirliği yapmış önde gelen isyancı liderlerden biri olan General Halife Haftar liderlik ediyor. Haftar, muhaliflerini suçlayıp siyasi oyun alanını kendisi için temizlemek üzere “terörizm kartını” kullanan Mısır’daki General Abdülfettah el-Sisi’nin dümen suyundan gidiyor gibi görünüyor.

 

 

Crescent-online.net

 

 

ABD ve NATO üyesi müttefikleri Libya'yı yıktı. Ülke, ağır silahlı milislerin çeşitli gayrimenkuller ve varlıklar üzerinde hak iddia ettiği kanunsuzluk koşullarına düştü. İnsanlar, özellikle de başka yerlerde ABD/Batı yardımı arayan Müslümanlar, karar vermeden önce Libya'yı akıllarına getirmelidir.

 

Doğu Libya'nın başkenti Bingazi'de ordu ile, Libya'da büyükçe etki alanları oluştrmuş milis gruplarından bazıları arasında çatışmalar patlak verdi. Bir isyancı liderin yönettiği kuvvetler, savaş uçaklarını kullanarak Bingazi'deki bazı milis üslerini vurdu.

 

Saldırıya, Muammer Kaddafi'ye karşı mücadele etmiş ve eski Libya liderini öldürmek için NATO'yla işbirliği yapmış önde gelen isyancı liderlerden biri olan General Halife Haftar liderlik ediyor. Haftar, muhaliflerini suçlayıp siyasi oyun alanını kendisi için temizlemek üzere “terörizm kartını” kullanan Mısır'daki General Abdülfettah el-Sisi'nin dümen suyundan gidiyor gibi görünüyor. Haftar, Libya'nın Avalan televizyonuna operasyonun “Bingazi teröristlerden temizleninceye kadar” devam edeceğini söyledi.  

 

France 24 TV kanalı, Haftar'ın komutası altında görünen askeri uçakların ve helikopterlerin Bingazi üzerinde uçtuğunu aktardı. Karada, Haftar'ın birlikleri İslamcı milis grubu Rafallah el-Sahati'nin ve ‘17 Şubat' isimli bir milis grubunun üslerini kuşatma altına aldı. Haftar, Libya'yı istikrarsızlaştırdığı varsayılan “teröristlere” karşı savaştığını ilan etti.  

 

Haftar'ın bu yılki icraatlerini düşündüğümüz zaman Sisi'yle olan benzerlikleri daha fazla ortaya çıkıyor. Şubat ayında Haftar, Libya'nın pek çok televizyon kanalında yayınlanan online bir videoda görüldü. Askeri üniforma giymiş olan Haftar, bir Libya haritasının ve ulusal bayrağın önünde durdu ve “Libya ordusu genel komutanlığı” adına konuştuğunu iddia etti.  

 

Videoda, ordunun ulusu “kurtarmaya” niyetli olduğunu ilan etti. Libya hükümeti ise Haftar'ın açıklamasını bir darbe girişimi olarak gördü. Ancak Haftar ordunun desteğini almaya çalışmaya devam etti; nitekim Libya medyasındaki haberler, onun ordunun desteğini kazanmak için Doğu Libya'daki hava üslerinde görüşmeler gerçekleştirdiğini ileri sürdü.

 

Haftar'ın eylemleri, Kaddafi'nin ölümü sonrasında NATO tarafından kurulmuş olan geçici hükümette karmaşaya yol açtı ve Geçici Başbakan Abdullah el-Sinni Haftar'ın kuvvetlerini “kanun dışı” olarak tanımlayıp bütün taraflara itidali koruma çağrısı yaptı. Libya geçici hükümeti ayrıca Bingazi'ye “uçuşa yasak bölge” uygulaması getirdi.  

 

İlave bir gelişme ise, ABD ordusunun bölgedeki ABD kontrolünü sürdürmek için tartışmaya katılması oldu. İngiltere'de yayınlanan The Guardian gazetesine göre Pentagon, geçen hafta şiddet tırmanışa geçtiği zaman Sicilya'dan 200 deniz kuvvetleri askeri, helikopterler ve uçaklar konuşlandırdı.

 

Bingazi'de dün (17 Mayıs) 80'den fazla kişinin öldürüldüğü aktarılıyor.

 

 

medyasafak.com