J. Petras: Suriye’deki seçim sonuçları, Batı’nın militanlara olan desteğini arttıracaktır

J. Petras: Suriye’deki seçim sonuçları, Batı’nın militanlara olan desteğini arttıracaktır
Press TV, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in, bir dönüm noktası teşkil eden cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkesindeki üç yıllık çatışmayı sona erdireceği şeklindeki iddiası hakkında, New York’tan Ortadoğu uzmanı James Petras’la bir röportaj yaptı.

 

Press TV

 

Press TV, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, bir dönüm noktası teşkil eden cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkesindeki üç yıllık çatışmayı sona erdireceği şeklindeki iddiası hakkında, New York'tan Ortadoğu uzmanı James Petras'la bir röportaj yaptı.

 

Aşağıda bu röportajın yaklaşık bir çözümlemesi sunulmaktadır.

 

Press TV: Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bugün itibariyle Suriye'deki krizin siyasi çözümüne yönelik bir sürecin başladığını söyledi. Öncelikle buna katılıyor musunuz?

 

İkinci olarak Batı dünyası buna nasıl tepki gösteriyor? Zira bir çok kişi bunun medyada yeterince yer bulmadığını, hatta Batı'nın ülkesinden ayrılmış olan Suriyelilerin oy kullanmasını engellediğini söylüyor.

 

Batı'nın bu seçimi bir komedi olarak adlandırmak yerine desteklemesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

 

Petras: Bence Batı medyası seçimleri küçümsüyor. Yüksek katılım oranını görmezden geliyorlar, birden fazla aday olmasını görmezden geliyorlar, Suriye'de gerçekleşen demokratikleşme sürecini de görmezden geliyorlar.

 

Bana göre siyasi çözüme verilen büyük halk desteği karşısında gafil avlandılar. Fakat ıslah olacaklarını düşünmüyorum. Gerçekleşen demokratik süreci kabul edeceklerini düşünmüyorum. Bilakis bence Amerika Birleşik Devletleri ve NATO güçleri, tam da siyasi çözümün altını oymayı başaramadıkları için, teröristlere verdikleri desteği arttıracaklardır.

 

Ne yazık ki Batı ülkeleri, Mısır'daki manipüle edilmiş seçimlere ve [Fars] Körfez[i] devletlerinde, özellikle de Suudi Arabistan'da seçimlerin bulunmamasına karşı bir seçim alternatifi ortaya koyan Lübnan, Suriye ve İran'dan oluşan yeni demokratik ekseni tanımayacaktır.

 

Bu yüzden bana göre Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da birbirine zıt iki siyasi seçenek bulunuyor: askeri diktatörlüklere ve [Fars] Körfezindeki monarşik diktatörlüklere karşı Suriye, İran ve Lübnan'ın demokratik seçeneği. Bence bu, gerçekten de Arap Baharı uyanışıdır.

 

Press TV: Bay Petras, zamanımız sınırlı, bir soru daha sormak istiyorum. Şu halde, her ne kadar seçim yapılıp sonuçlar açıklanmış olsa da, bunun en azında Suriye'nin kendisini bu kanlı savaştan kurtarmasına yardım etmeyeceğini mi söylüyorsunuz?

 

Petras: Ben bunun, demokratik temayülleri olan pek çok muhalife açık bir şekilde, bir seçeneğe sahip olduklarını gösterdiğini düşünüyorum. Faaliyet gösterebilecekleri bir siyasi alan bulunuyor.

 

Bence bu ana muhalefet için, halk muhalefeti için son derece açık. Ben burada cihadçılardan ve paralı işgalcilerden söz etmiyorum. Sürgünde mülteci olarak yaşamaktan pişmanlık duyanlardan bahsediyorum.

 

Bence onlar daha demokratik ve açık bir siyasi sistem altında Suriye'ye dönme olasılığını görüyorlar. Ben Batı'nın istikrarsızlaştırma planlarının kısmen aşınacağını, giderek daha fazla insanın Suriye'ye geri dönme isteğini göstereceğini ve bu yeni demokratikleştirici sürece katılacaklarını düşünüyorum.

 

 

medyasafak.com