İran, Irak’taki teröristlerle savaşmaya hazır olduğunu söyledi

 İran, Irak’taki teröristlerle savaşmaya hazır olduğunu söyledi
Yetkili, “IŞİD’in Irak halkına karşı savaşını bir devrim olarak betimleme girişimleri olacaktır. Olan şey bu değildir. Irak’ta demokrasi var ve bütün dünya olan şeyin aşırıcılarla [eski Devlet Başkanı] Saddam [Hüseyin] rejiminin kalıntıları arasında bir ittifak olduğunu biliyor" dedi.

 

Ruhani, İran'ın Irak'taki teröristlerle savaşmaya hazır olduğunu söyledi

 

 

Ali Haşim

 

 

Al-monitor.com

 

 

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin hızlı ilerlemesi ve 10 Haziran günü Musul'un hızlı düşüşü, Irak ordusunun ABD'nin ülkeden çekilmesinden bu yana karşılaştığı ilk ciddi çarpışmada gösterdiği zayıflık nedeniyle Tahran'da kaygıya yol açtı. Musul, cihadçı terörizmin kurbanı olan ve IŞİD'in görüş alanında olabilecek Bağdat'a nazaran Irak sınırına daha yakın.

 

İsminin gizli tutulmasını isteyen üst düzey bir İran Ulusal ve Bölgesel Güvenlik İşleri yetkilisi, Al-Monitor'a verdiği röportajda “Bazı ülkeler, Suriye'deki yenilgilerinin intikamını Irak'ta almaya çalışıyor” dedi. Suriye'deki savaşı besleyen ülkeleri, dolaylı olarak da olsa Irak'taki son gelişmelerin arkasında olmakla suçladı.

 

“Bu ateş IŞİD'i destekleyenleri yakacak. Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan bunun sıcaklığını pek yakında hissedecek. Çifte standart uygulayıp bir taraftan IŞİD'i terör listesine koyarken diğer taraftan Suriye muhalefetine silah veriyorlar” diyen yetkili, şöyle devam etti: “Suudi hükümeti bu konuda açık bir tutum almalıdır. Terörizmle mücadele için bölgesel ve uluslararası bir çaba olmalıdır. Eğer terörizmin ortak bir tehlike olduğunu anlarsak, bölgeyi kurtarabiliriz.”

 

“Eğer Iraklılar isterse İran yardıma hazırdır” diyen yetkili, şunları söyledi: “Irak bağımsız bir devlettir. Onların bir hükümeti, parlamentosu ve bir ordusu var. Biz Irak'ın egemenliğine saygı duyuyoruz ve hükümet, halk ve aşiretler olarak Iraklıların başkalarının yardımına ihtiyaç duymadığına inanıyoruz. Biz Irak meselesini Suriye gibi ele alacağız. Iraklı komşularımıza tavsiyeler verebiliriz. Başka yardımlar resmi olarak talep edilebilir.”

 

İran'ın askeri müdahalede bulunup bulunmayacağını sorduğumuz zaman yetkili, Suriye'deki örneğin gerçek dostların ihtiyaç olduğu zaman birbirine yardım etmeye her zaman hazır olduğunu gösterdiğini söyledi: “Suriye'de onlar [muhalefet] Suriye hükümetinin kararlılığı ve Şam'ın müttefiklerinin gerçek yardımı nedeniyle başarısız oldu. Irak'ta aynısı olacaktır. Suriye muzaffer olurken Irak da [aynısını yapacaktır] ve komplo başarısız olacaktır. Bundan kesinlikle eminiz… Biz bunun ciddi bir meydan okuma olduğunu düşünüyoruz, fakat aynı zamanda bölgesel güçleri, şer güçlerine karşı birleşik bir mücadelede bir araya getirecek bir olanağa dönüşebilir.”

 

Açık görünen şey, İran'ın Irak krizine, Suriye savaşının bitmesine yardım etmek üzere yatırım yapmak istediğidir. İran bunu, Irak'ın IŞİD'le mücadelesini destekleme konusunda uluslararası bir konsensüsün olması sebebiyle, Suriye'de bir vekil üzerinden birbiriyle savaşan devletleri Irak'ta birleşik bir cephede bir araya getirmek suretiyle yapmayı umuyor. 

 

“Sünniler ve Şiiler arasındaki mezhepsel bölünmeyi arttırma girişimleri var. Biz Sünnilerle daha iyi ilişkiler arayışındayız ve daha iyi bir yaklaşımın sacayaklarını inşa etmek istiyoruz” şeklinde konuşan yetkili, “IŞİD'in Irak halkına karşı savaşını bir devrim olarak betimleme girişimleri olacaktır. Olan şey bu değildir. Irak'ta demokrasi var ve bütün dünya olan şeyin aşırıcılarla [eski Devlet Başkanı] Saddam [Hüseyin] rejiminin kalıntıları arasında bir ittifak olduğunu biliyor. Bu yüzden insanlar, bazı medya kuruluşlarının mezhepçi amaçlarla öne çıkarabileceği sloganlar tarafından aldatılmadan önce bunu vurgulamak önemlidir” ikazında bulundu.

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 12 Haziran günü Irak'taki son kriz hakkında değerlendirmelerde bulundu ve İran'ın terörle mücadele etmek için uygun zamanda müdahale edeceğini ortaya koydu. Konuşmanın İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı (IRNA)  tarafından yayınlanan çözümlemesine göre Ruhani, "İran İslam Cumhuriyeti bu şiddeti tolere etmeyecektir. Biz bu terörü tolere etmeyeceğiz ve BM'de belirttiğimiz gibi, bölgede ve dünyada şiddet, aşırıcılık ve terörizmle mücadele edecek ve savaşacağız” diye konuştu.

 

Yine 12 Haziran günü Irak parlamentosu siyasi bir önergeyi geçirmek için gerekli çoğunluğun olmaması nedeniyle, Başbakan Nuri el Maliki'nin olağanüstü hal çağrısını oylayamadı. Sünni ve Kürt milletvekilleri oturumu boykot etti ve bu pek çok kişi tarafından, partisi son seçimde parlamentodaki sandalyelerin üçte birini kazandıktan sonra görevde üçüncü dönemi hedefleyen Maliki'ye karşı bir darbe olarak görülüyor.

 

Maliki 11 Haziran günü, Irak hükümetinin militanlarla savaşmak isteyen gönüllü vatandaşlara silah ve teçhizat sağlayacağını söyledi. Bu açıklama, IŞİD karşıtı milislerin, temel olarak da İran destekli Şii grupların desteğinin kabul edilmesini onaylayacağının bir işareti olarak yorumlandı.

 

Bu örgütlerden bazıları, Suriye savaşına, muhalefete karşı rejimin yanında katılmakla suçlanıyor.

 

 

medyasafak.com