Irak ve Suriye'nin IŞİD'e karşı savaşı

Irak ve Suriye'nin IŞİD'e karşı savaşı
Üst düzey Suriyeli yetkililer Suriye uçaklarının son günlerde, Irak'ın kalbinde saldırılar gerçekleştirmekten uzak durmadığını aktardı. Operasyonlar sınır bölgelerinden ve Kaim'deki sınır kapısından uzak bölgelerde gerçekleştirildi. Bu operasyonlar IŞİD'in stratejisine uygun. ''İslam Devleti'nin'' Sykes-Picot sınırlarını aşan gerçekliğine de uygun.

 

 

Muhammed Blut

 

El-Sefir

 

 

Terörizme karşı koalisyon; Suriye, Irak ve Ürdün'ün kâğıtlarını karıştırdı. Konu hakkında bilgi sahibi Suriye kaynaklarına göre Suriyeliler, Irak-Şam İslam Devletinin (IŞİD) Irak doğusunda, Ürdün'e yakın bölgelerde ve Suriye'deki merkezlerini de içine katabilecek şekilde Anbar ve Musul'daki ilerleyişini ''durdurmak isteyecek bölgesel-küresel siyasi duruşların'' ortaya çıkışını beklemeyecek.

 

Görünüşe göre Irak semalarında ve Ürdün yakınlarında görülen Suriye savaş uçakları, Suriye doğusundaki havaalanlarından havalanarak IŞİD'e bağlı konvoylara karşı başlattıkları savaşta ve ''fiili ittifakta'' ana rolü oynamaya başladı. Irak-Suriye cephesini (ve belki de yakında Ürdün) birleştiren Musul saldırısı oldu.

 

Üst düzey Suriyeli yetkililer Suriye uçaklarının son günlerde, Irak'ın kalbinde saldırılar gerçekleştirmekten uzak durmadığını aktardı. Operasyonlar sınır bölgelerinden ve Kaim'deki sınır kapısından uzak bölgelerde gerçekleştirildi. Bu operasyonlar IŞİD'in stratejisine uygun. ''İslam Devleti'nin'' Sykes-Picot sınırlarını aşan gerçekliğine de uygun.

 

Suriye savaş uçakları son 6 gündür Irak kuvvetlerine IŞİD'e karşı savaşlarında hava desteği veriyor. Aynı zamanda IŞİD'in, Ürdün-Arabistan yolunu açan stratejik Ratba kentini kontrol etmesinden sonra Ürdün'e doğru ilerleyişini de yavaşlatan hava saldırıları oldu.

 

Üst düzey Suriyeli yetkili Suriye doğusundaki, özellikle Deyr-Zor ve Tabka'da, savaş uçaklarının Irak ordusu ile koordinasyon halinde Irak topraklarında 6 noktada saldırı gerçekleştirdiğini aktardı. Bu saldırılar IŞİD'in Musul işgalinden 2 gün sonra gerçekleşti. Suriye uçakları IŞİD'in konvoylarını El-Ratba, Kaim, Musul, El-Velid, EL-Biac ve Ramadi'de farklı noktalarda vurdu. Savaş uçakları IŞİD'i Rakka'da karargâhında vurmaya devam ettiği gibi Haseke'nin güneyi Şedadi'de toplanmış esas IŞİD güçlerini de vuruyor. IŞİD'in, Irak'ta ele geçirdiği silahlar mümkün olduğunca Şedadi'deki toplama merkezinde imha edildi.

 

Suriyeli kaynak ''zaman bizi daha çok bitiriyor, hızlı hareket etmemiz gerek. Operasyonlar için kimseyi beklemeyeceğiz'' diyor. Yetkili, hava operasyonlarındaki tek koordinasyonun Irak ve Suriye arasında ve sadece iki ülkenin güvenlik servislerinin bilgilerine ve bölgede keşif yapan Irak uçaklarının verilerine dayandığını aktarıyor. Suriyeli yetkili Suriye tarafının, Amerika'nın lojistik, bilgi veya askeri danışmanlık işbirliğine alternatifler sunmaya çalıştığını söyledi. Suriyeli kaynak, Irak kuvvetlerine IŞİD'e karşı savaşında danışmanlık yapmak için Bağdat'a gelen Amerikalılarla iletişimlerinin bulunmadığını da söyledi.

 

Suriye uçakları, Ürdün sırtlarını da IŞİD'in sızmalarına karşı korumaya çalışıyor. Son iki günde Suriye uçakları, Ebu Velid sınır kapısının IŞİD'in elinden alınmasında yardımcı rol oynadı. Sınır kapısını korumakla mükellef Irak güçleri bölgeden çekilince kapı IŞİD'in kontrolüne geçmişti. Suriye ve Irak arasındaki bu hayati kapı geri alınarak IŞİD'in bu kapı üzerinden Deyr Zor'a ulaşımı engellendi.

 

Suriye ve Irak ordularının ''İslam Devletine'' karşı koordinasyon halindeki bu savaşına ilk tepkiler Amerikan yetkililerden geldi. Amerikalılar saldırılar için ''IŞİD'in Irak'ta uğradığı saldırılar Suriye uçaklarının işi'' dedi. Irak'a heyet ve askeri danışmanlar gönderen Amerikalıların IŞİD'e karşı bu ''fiili ittifakı''istemedikleri veya şu anda itiraf edilmesini istemedikleri çok açık.

 

Amerika İran'dan, Irak'a müdahil olmamasını talep etti. Ta ki Irak'a gönderdiği müsteşarları, Irak kuvvetlerini IŞİD'e karşı savaşta tekrar bir düzene sokana kadar. ABD Ulusal Güvenlik sözcüsü Bernadet Mihen de Iraklılara; Irak'ın üçte birinden fazla bölgesine yapılan, Musul, Anbar'ın bir kısmı ile Diyale'de bir kaç bölgeyi düşüren ve Bağdat'ı tehdit eden IŞİD saldırısına karşı ''Suriyelilere başvurmayın, kendi güçlerinize güvenin'' nasihati verdi.

 

Mihen daha sonra Iraklıları şöyle uyardı: ''Var olan tehdidi, milislerin veya Esad ordusu yardımlarıyla çözemezsiniz. Çözüm Irak ordusunu tehdide karşı koyabilecek şekilde güçlendirmekle olur.''

 

 

Çev: Hasan Sivri

 

medyasafak.com