Hamas ve Hizbullah’ın insansız uçaklarının kısa tarihi

Hamas ve Hizbullah’ın insansız uçaklarının kısa tarihi
Hamas ve Hizbullah’ın insansız teknolojisi büyük ölçüde, İran-Irak savaşından beri aktif bir askeri insansız uçak programına sahip olan İran’dan ileri geliyor. 2004 yılında, Hizbullah tarafından kullanılan İran yapımı bir insansız uçak, Akdeniz’e düşmeden önce beş dakika boyunca İsrail hava sahasında uçmayı başarmıştı. 2.9 metre uzunluğundaki UAV, İsrail radarları tarafından yakalanamamıştı.

 

 

Dan Gettinger – Arthur Holland

 

 

Dronecenter.bard.edu

 

 

İsrail'in Demir Kubbe füzesavar sisteminin Hamas tarafından kullanılan ve muhtemelen silahlandırılmış olan bir insansız uçağı düşürdüğü haberleri yayınlandığında, internet sallandı. Fakat haberler pek de sürpriz değil. Hamas ve Hizbullah yaklaşık on yıldır İsrail'i hedef alan insansız uçaklar üretiyor ve kullanıyor. İşte, Hamas ve Hizbullah'ın insansız uçaklarının kısa tarihi.

 

Hamas ve Hizbullah'ın insansız teknolojisi büyük ölçüde, İran-Irak savaşından beri aktif bir askeri insansız uçak programına sahip olan İran'dan ileri geliyor.

 

2004 yılında, Hizbullah tarafından kullanılan İran yapımı bir insansız uçak, Akdeniz'e düşmeden önce beş dakika boyunca  İsrail hava sahasında uçmayı başarmıştı. 2.9 metre uzunluğundaki UAV, İsrail radarları tarafından yakalanamamıştı. Olay, Knesset'in İsrail Genelkurmay Başkanı Moşe Yalon'la birlikte  bir oturum düzenlemesine yol açmıştı.

 

Beş ay sonra Hizbullah bir insansız uçak hücumu daha gerçekleştirdi. Nisan 2005'te Misrad-1 UAV'nin İsrail hava sahasına girdiği, Celile bölgesindeki şehirler üzerinde 18 millik keşif uçuşu yaptığı aktarıldı.

 

2006'daki Lübnan Savaşı sırasında Hizbullah, İsrail hava sahasına çok sayıda İran yapımı insansız uçak soktu ve İsrail ordusu bunların çoğunu vurabildi. 14 Temmuz günü Hizbullah küçük bir insansız uçağı patlayıcılarla doldurdu ve bir İsrail savaş gemisine çarptırarak söndürülmesi saatler süren bir yangına yol açtı. 13 Ağustos günü İsrail ordusu, Hizbullah'a ait olan ve yaklaşık 30 kilogram patlayıcı taşıyan bir insansız uçağı İsrail'in kuzeyinde düşürdü.

 

2010 yılında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, örgütünün 1996 yılında  engellediği bir İsrail insansız uçağına ait görüntüler göstererek bazı iddialarda bulundu.

 

2010 yılı sonlarında İsrail'deki anti-terör bürosu şefi, Tuğgeneral Nitzan Nuriel, hem Hizbullah hem de Hamas'ın 300 km'den fazla menzile sahip bir dizi insansız uçağa sahip olduğunu söyledi.

 

16 Kasım 2012 günü İsrail ordusu, Han Yunus şehrinde  Hamas'a ait bir insansız uçak geliştirme programı olarak tanımladığı şeyi yok ettiğini iddia etti..

 

Geçen yıl 6 Ekim tarihinde İsrail ordusuna ait iki F-16 savaş jeti, İsrail hava sahasının 140 mil içindeki Dimona nükleer tesisi yakınlarında  Hizbullah'a ait İran yapımı bir Eyyub silahsız insansız uçağını devre dışı bıraktı.

 

25 Ekim 2013 günü  Times of Israel, Filistin güvenlik güçlerinin Batı Şeria'daki El-Halil'den İsrail'e insansız uçaklar göndermeye hazır bir Hamas hücresinin üyelerini tutukladığını yazdı.

 

İsrail ordusu giderek artan düzeyde, düşmanın elindeki gelişmiş insansız uçak tehdidine karşı hazırlık yapıyordu. Nisan ayında İsrail Hava Kuvvetleri, savaşçı pilotların düşmana ait insansız uçakları düşürme denemesi yaptığı bir canlı askeri tatbikat gerçekleştirdi. İsrail Hava Kuvvetlerinden bir yüzbaşı Jerusalem Post gazetesine, “Bu yıl, farklı tipte bir insanız uçağa karşılık verme denemeleri yaptık. Bu, standart insansız uçağa göre daha gelişmiş, daha hızlı ve havada daha uzun süre kalabilen bir uçak ve bu yüzden hava mürettebatımız için yeni bir zorluk teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

 

Her ne kadar son insansız uçak, Demir Kubbe tarafından fırlatılan bir Patriot füzesi tarafından kolaylıkla yok edilmişse de, İsrail Hamas ve Hizbullah'ın elindeki insansız uçaklar tehdidini çok ciddiye alıyor: Şubat ayında İsrailli savunma sanayii şirketi Rafael, havan topları veya muhtemelen insansız uçaklar gibi küçük hava cephaneliklerini engellemeye yönelik yeni bir hava savunma sistemi olan Demir Kiriş'i ortaya çıkardı. İsrail 2012'de Hizbullah'a ait bir insansız uçağı düşürdükten sonra dönemin İran Savunma Bakanı Gen. Ahmed Vahidi, misyondan ötürü Hizbullah'ı tebrik etmiş ve insansız uçak olayının  Demir Kubbe'nin zayıflıklarını ortaya çıkardığını söylemişti.

 

Bugün erken saatlerde Hamas tarafından yayınlanan bir video, Ebabil A1B insansız uçağının Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan mühendisler tarafından imal edildiğini iddia ediyor. Ebabil A1B bombalama görevleri için tasarlandı; A1A keşif, A1C ise kamikaze misyonlarına yönelik. Arapça'da “küçük kuş” anlamına gelen Ebabil, geçen yıl ortaya çıkarılan, İran yapımı Sarir H-110 insansız uçağına benziyor.

 

 

medyasafak.com